Haber sitesi meraklılarına tavsiyeler

Haber sitesi sayısının hızla artması ile birlikte ortaya çıkan bilgi kirliliği, kaliteli haberciliğe duyulan ihtiyacı da artırdı.

Binlerce haber sitesinin yer aldığı günümüz internet meydasında özel haber, haber değeri taşıyan nitelikli içeriklerin üretimi maalesef yok denecek kadar az. Bu durum masa başı gazetecilik anlayışının bir sonucu olarak gazetecilik mesleğinin geleceğini de tehdit ediyor.

Şu ana kadar incelediğim birçok site içerik bakımından neredeyse birbirinin aynısı. Haber sitelerinin beslendiği kaynaklar belli. Son yıllarda buna sosyal medya da eklenince kalite iyice düştü.

Peş peşe açılan haber sitelerin %90'ı uzun ömürlü değil. Kısa sürede yüksek ziyaretçi çeken haber sitelerinin dibe vurduğunu da biliyorum. Emin adımlarla ilerleyen, gerçek anlamda habercilik yapmak için yola çıkanların er ya da geç başarılı olacağı bir gerçek. Haber sitesi açan birçok kişinin medya tecrübesi yok. Bu yüzden siteler haber sitesi gibi durmuyor.

Haber sitesinin temel görevi " sadece haber vermek" olsa da bizim haber siteleri her türlü içeriği barındırıyor.

Haber harici;

Foto galeri var,

Video var,

Oyun var,

Namaz vakitleri var,

Özlü sözler var,

Biyografi,

Günlük burç yorumları var,

Seri ilanlar,

Firma rehberi,

Puan durumu,

Yemek tarifleri gibi birçok kategori var. Bir haber sitesinde gerçekte bunların hiçbirine gerek yok. Amaç daha fazla ziyaretçi çekmek olduğu için bu modüller ile haber siteleri asıl amaç olan haber vermekten gittikçe uzaklaşıyor.

Taklit haber sitesi çok

Birçok haber sitesinde haber metinleri profesyonelce hazırlanmıyor. Resim seçimi son derece kötü. Başlık ile haberler alakasız. Haber değeri olmayan kişiler sürekli gündemde. Suni gündem oluşturularak bunun üzerinden bir şeyler yapılıyor. Taklit çok. Gerçek anlamda yayın politikası olan haber sitesi yok denecek kadar az.

Açılan her haber sitesi "ulusal haber sitesi" mantığı ile hareket ediyor. Google Haberler'de yer almak haber siteleri için en büyük kurtarıcı. Google önümüzdeki süreçte bu sitelere kökten bir çözüm getirebilir. Çünkü haber ile alakası olmayan siteler çok fazla. Spam içerikler, online haberciliğin güvenilir bir şekilde yapılmasını engelliyor.

En çok ziyaret edilen portallar belli

İnternet kullanıcılarının sonradan açılan haber sitelerini ziyaret etmeleri için geçerli sebepler sunmak gerek. Milliyet, Hürriyet, Sabah, Yeni Şafak, Habertürk, Ensonhaber, Haberler, Haber7, Sözcü, İnternethaber, Radikal, Gazetevatan, NTV gibi haber portalları yıllardır en çok ziyaret edilen siteler. İçeriğini beğenirsiniz beğenmezsiniz ayrı konu. Açılan haber sitelerinin büyük çoğunluğu nedense hep bu sitelere benziyor. Hatta haberleri bile bu sitelerden alıyorlar.

Bu sitelerin hepsi Alexa'da ilk 50 içinde sürekli yer alıyor. Sadece Adsense reklam ile iş yapmıyorlar. Adsense harici banner reklamlar ve advertorial reklamlar da alabiliyorlar. Gelir modelleri çeşitli. Çoğunun arkasında güçlü finans yapısı olduğu için eleştiri alsalar da okuyucuların gözünde ayrı konumdalar.

Bu sitelerin yanı sıra Haber3, Aktif Haber, T24, Odatv, Rotahaber, Ajanshaber gibi haber sitelerinin de istikrarlı bir şekilde yayına devam ettiğini söyleyebiliriz.

Haber sitesi açmadan önce büyük düşünmek lazım. Online medyada rekabetin üst düzeyde olması daha ciddi siteler oluşturmayı zorunlu kılıyor.

Haber siteleri sadece Adsense'ye odaklanmamalı

Sonradan açılan sitelerin çok büyük çoğunluğunun ana gelir kaynağı Adsense. Sadece Adsense'ye güvenerek ciddi bir haber sitesi yönetmek zor ve aynı zamanda riskli. Bu yüzden bir haber sitesi açmadan önce gelir kanallarını da netleştirmek gerekiyor. Banner reklam, advertorial reklam gibi kazanç modellerine mutlaka önem verilmeli.

Alexa, manipüle edilebiliyor

Alexa sıralamasında iyi yerlerde yer alan çok sayıda haber sitesi olsa da markalaşmış olanlar yok denecek kadar az. Alexa manipüle edilebilen bir sistem olduğu için bir anda çok iyi noktalara gelen haber siteleri de olmuştu. Bunlar aynı hızla dibe vurdu.

İnternette araştırma yaptığınızda sitenizin Alexa değerlerini sitelerinize hit göndererek, suni yöntemler kullanarak düşürenlerin olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden Alexa verilerine çok fazla takılmamanızı öneriyorum.

Gençler gazetecilik konusunda ikileme düşüyor

Gazeteci olmak, medyada kariyer yapmak isteyen iletişim fakültesi gazetecilik bölümünde eğitim görenlere 4 yıl boyunca etik gazetecilik, gerçek habercilik vb. gibi konular anlatılıyor. Gerçek anlamda bir şeyler de öğrenemiyorlar.

Öğrencilik döneminde popüler medya kuruluşlarında çalışma hayali kurdukları için online habercilik, blog yazarlığı, geleneksel gazetecilik, yerel gazetecilik, içerik editörlüğü gibi alt dalları pek önemsemiyorlar.

Mezun olduktan sonra sudan çıkmış balık gibi saçma sapan bir medya sisteminin içinde kendini buluyorlar ya da farklı alanlarda iş aramaya yöneliyorlar. Hayallerle gerçekler birbirine karışıp gidiyor. İletişim fakültesinde okuyan öğrenciler kendi iş modellerini geliştirmeli, yöneticilik vasıflarını geliştirmeli.

Önerilerim

Kaliteli içerikler üretemeyecekseniz haber sitesi açmayın.

Ekip kurmadan habercilik işine girmeyin.

Haber kaynaklarınızı çeşitlendiremeyecekseniz site açmayın.

"Haber ajansı üyesi olurum, yeter" diyorsanız yanılırım.

Haberciliğin temel kurallarını bilmiyorsanız bu işe girmeyin.

Birkaç yüz liralık bütçe ile başlayıp "Ya tutarsa" mantığı ile hareket etmeyin. Başarılı olamazsınız.

Magazinsel içeriklerle bir yere kadar. Marka olmak istiyorsanız kendi haberlerinizi üretin.

Özel habercilik ile rakiplerinizden sıyrılırsınız. Yoksa birçok haber sitesinin ajans üyeliği var.

Büyük siteleri taklit etmeyin. İyi haber üretiseniz onlrda sizden beslenecek.

Organik ziyaret edilmeyi önemseyin. Site isminiz kullanıcıların aklına kazınmalı.

Google Haberler'e girerim, günlük binlerce hit çekerim, paranın dibine vururum derseniz bu işe girmeyin. Google Haberler yer alan çoğu site çöp. Webmaster forumlarında cüzi fiyatlara satılıyor.

Spam içerikle bir yere varamazsınız. Geleceğe yatırım yapın. Sürekli ziyaretçi çekebilecek türden haber dosyaları oluşturun.

Her gün yüzlerce haber girmeniz önemli değil. Az olsun, temiz olsun. Okuyucular keyif alsın.

Profesyonel destek alın. Danışmana ihtiyacım yok demeyin. Bir koça ihtiyacınız olacak.










Haber sitesi meraklılarına tavsiyeler Haber sitesi meraklılarına tavsiyeler Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Aralık 14, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.