Haber sitesi domain seçimi nasıl olmalı?

Haber sitesi açmak isteyen kişilerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri de haber sitesi domain seçimi olmalı.

Türkiye'deki birçok haber sitesi markalaşma kaygısı taşımadığı için nitelikli alan adı taşımıyor bu da bilinir olmalarını ciddi anlamda engelliyor.

Eğer internet haberciliğinde önemli bir konuma ulaşmayı arzuluyorsanız haber sitesi domain seçimi, mutlaka önemsemeniz gereken bir konu.

Günümüzde en çok ziyaret edilen haber sitelerinin domainlerine baktığınızda içinde mutlaka "haber" kelimesi geçtiğini görürsünüz. Bu aynı zamanda aylık milyonlarca kez aratılan "haber" kelimesinde SEO bakımından arama trafiğine takılmada da önemli bir unsur.

İçinde haber kelimesi geçen anlamlı, kaliteli bir domain bulmak bu zamanda gerçekten çok güç. Çoğu domain yıllar önce alınmış ve bir gün değerlenir umuduyla bir köşede bekletiliyor. Durum böyle olunca nitelikli bir haber domaini bulmak çok zorlaşıyor.

Peki, haber sitesi kurmak isteyenler haber domaini seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?

-Markalaşabilecek bir domaini seçin.

-Sitenizin içeriğine göre yerel ya da ulusal olabilecek domainleri seçin.

-Haber domaini .com uzantılı olmalı. Diğer uzantılara pek itibar etmeyin.

-Domain çok uzun olmamalı.

-Domain haber sitesini çağrıştırmalı.

-Domain akılda kalıcı olmalı.

-Domain sıfır değilse geçmişi hakkında araştırma yapılmalı.

-Domain içinde haber ya da gazete kelimesi geçmesi SEO açısından da büyük avantaj.

-Alan adı satışı yapan platformlarda uygun domain araştırın.

 -Yerel haber sitesi açacaksanız bölgenizin ismi ve yanında haber ya da gazete kelimesi içermesini önemseyin. Örneğin; istanbulhaber.com, istanbulhaberleri.com, haberistanbul, ya da istanbulgazetesi, istanbulgazete vb. Bu sitenizin anahtar kelime grubu aramalarında ön planda olmasına katkı sağlar.

-Ulusal bir haber sitesi kurmak istiyorsanız yerel kalmayacak şekilde isimler bakmalısınız.

-Sektörel haber sitesi kurmak istiyorsanız hem sektör hem de haber kelimesi olmasına dikkat edin. Örneğin; otomobilhaber.com, konuthaber.com, egitimhaber.com, mobilyahaber.com gibi. haberleri gibi çoğul uzantı da olabilir. Örnek; emlakhaberleri.com, turizmhaberleri.com vb.

Kullanıcılar genelde aramalarda haber, haberleri ve gazete kelimesini mutlaka kullanıyor. Bunu aklnızdan çıkarmamalısınız.

En çok ziyaret edilen haber sitelerinin domainlerine bir bakalım;

haberler.com, haber3.com, internethaber.com, ensonhaber.com, aktifhaber.com, haber7.com, haberturk.com, trthaber.com, f5haber.com, ajanshaber.com, habervaktim.com, rotahaber.com, haber10.com, haberdar.com, haberx.com, haberaktuel.com, habervitrini.com, haber61.net, haberport.com, haberinadresi.com,

Gördüğünüz gibi hepsinde "haber" kelimesi mutlaka var. Google Adwords rakamlarına göre aylık 20 milyondan fazla aranan bir anahtar kelime.

İyi bir alan adı kuracağınız haber sitesinin büyümesi ve markalaşması açısından çok önemli. Markalaşan bir haber sitesin para kazanması ve sürdürülebilir olması daha yüksek. Bu yüzden alan adı yatırımı mutlaka gündeminizde olmalı.

Haber ile alakalı olmayan alan adları ile de çok ciddi trafik elde edebileceğiniz bir siteniz olabilir ama Adsense harici başka mecralardan reklam alma şansınız ve kurumsallaşmanız düşük olur. Haber sitesi çağrışımı yapmayan domainlerle açılan haber siteleri Google News ve Adsense odaklı oldukları için vizyonları yok. Google Adsense'den bir banlansalar anında çöpler ya da Google Haberler'den çıkarılsalar yine aynı...

Oysa markalaşmış siteler için durum daha farklı. Çünkü direkt giriş alabiliyorlar.  internethaber.com, ensonhaber.com, haber3.com, haberler.com, haber7.com vb. gibi siteler yıllardır internet haberciliği yaptığı için organik giriş sayıları çok yüksek.

"İçeriğim iyi olduktan sonra alan adının çok önemi yok" diye düşünebilirsiniz. Bir blog sitesi açsanız tamam ancak haber sitesinde durum farklı. Haber ve haberleri çağrıştıran kelimeler kullanmanız gerekiyor.







Haber sitesi domain seçimi nasıl olmalı? Haber sitesi domain seçimi nasıl olmalı? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Şubat 21, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.