Google News kaydı olmayan haber sitesi tutar mı?

Google News kaydı, haber siteleri için en büyük trafik kaynaklarının başında geliyor. Birçok kategoride Google Haberler kaydı bulunan sitelerin hem fazla trafik hem de Adsense geliri bakımından diğer sitelere göre bir adım önde olduğu bir gerçek.

Oysa kaliteli ve ilgi çekici içerikleri üretip organik şekilde ziyaret edilmesi sağlanırsa ve sosyal medya aracılığı ile desteklenirse her site iyi sonuçlar elde edebilir. Günümüz internet kullanıcıları artık sosyal medyada çok daha fazla vakit geçiriyor. News kaydı olmadığı halde günde on binlerce tekil kullanıcıya ev sahipliği yapan çok sayıda site var. Bazı kadın siteleri, sağlık siteleri, magazin siteleri News kaydı olmadan da iyi iş yapıyor.

Sırf News kaydı var diye para verilmez

Son zamanlarda webmaster forumlarında 2-3 bin TL'ye Google News kaydı olup da satışa çıkarılan sitelere denk geliyorum. Bunun yanı sıra sırf News kaydı var diye on binlerce liraya satışa sunulan siteler de var. Google News kaydı haber siteleri için önemli olsa da maalesef her News kaydı olan site binlerce ziyaretçi çekemiyor.

Açıkçası yeni bir haber sitesi açsam kesinlikle News kaydı var diye bir siteye on binlerce lira para vermem. Sıfırdan adım adım gitmek her zaman iyidir. Binlerce lira verip aldığınız site Adsense'den ban yerse ya da News'ten çıkarılırsa ne olacak?

News kaydı olan sitelere bir bakın. %90'ı çöp içerikten ibaret. Haberden trafik çekiyorlar mı? Anlık içeriklerden, spamdan. Kayda daber değeri taşıyan içerik bulmanız okyanusta kürek çekmek gibi bir şey. Bilgi kirliliği arttıkça okuyucuların nitelikli içerik sağlayan sitelere ihtiyacı da artacak.

Türkiye'de internet haberciliği = çöp içerik

Türkiye'de internet haberciliği gerçek anlamda yapılmıyor. Sonradan açılan her haber sitesi aynı mantıkla hareket ediyor. Büyük siteler taklit ediliyor. Haberler kopya ve doğruluğu bile kontrol edilmiyor.Özgünlük yok, haber sunuş biçimi profesyonel değil. Haber yazmayı bilmeyen kişilerin haberciyim diye ortalıkta dolanması çok komik.

Güncel örnek: Geçtiğimiz günler internette "Kenan Işık öldü" diye haberler yayıldı. Yüzlerce haber sitesi buna sazan gibi atladı. Başlık ve resime varıncaya kadar haber aynı yayınlandı. Kimse bu haber gerçek mi yoksa trolleniyor muyuz diye düşünmedi. Sonuç bilgi kirliliği. Hala manşetlerinde "Kenan Işık öldü" yazan siteler var. Habercilik böyle yapılmaz. Böyle bir ortamda internet haber sitelerinde yazılanlara güvenilir diye nasıl itibar edelim?

Google News, haber sitelerinin Adsense'den daha fazla kazanmasına hizmet ediyor. Başka cazibesi yok. Bu yüzden News kayıtlı sitelerin %99'unda normal reklam göremezsiniz. Alamıyorlar, reklam veren bu sitelere itibar etmiyor. Reklamlar gazetelerin internet sitelerine gidiyor ya da Haberler, En Son Haber, İnternet Haber, Haber3, Haber7, Onedio gibi portallara gidiyor. Ben de olsam reklam falan vermem. Kurumsal haber sitesi olmak öyle kolay değil.

Gerçek gazetecilik ilkelerine uygun habercilik yapan haber sitelerinin önü açık. Google'da artık kaliteli bilgi sunan sitelere önem veriyor. Çok yakın zamanda ciddi bir News temizliği yapacak. Spam içerikler ile habercilik olmaz.

Google News kaydı olmadan da organik ziyaret çekmek istiyorsanız tavsiyelerim;

Özgün olun, taklit etmeyin.

Sitenizin bir duruşu olsun. Birkaç ziyaretçi gelecek diye her içeriği eklemeyin. Kategori düzeni çok önemli.

Büyük haber sitelerinde dahil olmayan ya da yeterince değinilmeyen konuları bulun. Burada araştırmacı olmak, habercilik deneyimi devreye giriyor. Hiç ummadığınız bir konuyu haberleştirmek çok sayıda ziyaretçiyi getirebilir.

Seçme haber girin. Girdiğiniz içerikler gerçekten haber değeri olsun. Olayların öncesini ve sonrasını da sunun.

Köşe yazıları sosyal problemleri gündeme taşıyacak ve sorunlara dikkat çekecek nitelikte olsun.

Yorum ve analiz güçlü olsun. Bu otorite olmak açısından önemli.

Ajanstan gelen haberler birebir sunulmamalı. Başlık, spot ve ara başlık düzenlenmeli.

Ziyaretçi gelsin diye şaşırtıcı, okuru yanlış yönlendirici haberlerden kaçının. "Ünlü oyuncu öldü" diye başlık atıp yabancı ülkedeki bir haberi bizde olmuş, çok yakınmış gibi okurlara sunmayın.

Sosyal medyayı kullanın. Sosyal medya haberlerinizin viral olarak yayılması açısından çok önemli. Herkes artık sosyal medyada. İyi bir haber yüzlerce kişi tarafından paylaşılsa hem ciddi trafik hem de kaliteli SEO avantajı sağlar.

Facebook'u aktif kullanın. Facebook'ta geçirilen süre çok daha fazla. Sadece Facebook ile büyüyen haber siteleri ve içerik siteleri var. Örnek; Onedio

Ses getirebileceğini düşündüğünüz haberler için Facebook reklamı verin.

Anlık binlerce ziyaretçiyi kaldırabilecek bir yazılım şart. Hostinginiz de iyi olmalı.

Markalaşmak güzel bir domain de şart. Marka haber siteleri akılda kalıcı domaine sahip.

Gündemi ve diğer haber sitelerini takip edin. Haber için çok malzeme bulacaksınız. Foto galerilere değer katın. Çarpıcı bilgiler verin. Eski kaynakları, ansiklopedileri tarayın. Malzeme çok. Sadece Google üzerinden araştırma yapmayın.

Ekipsiz bu iş olmaz. Başarıya inanan, iyi şeyler yapmaya inanan kişiler ile yola çıkın.

Güncellik her ana haber girmek ile yakalanmaz. Konular ile yakalanır. Gündemdeki konuları derinlemesine irdeleyin. Büyük sitelerin dahi değinmediği, gözden kaçırdığı ayrıntıları yakalarsanız zirveye oynarsınız.

Haber sitesi satın alırken iyi düşünün. Rakamlara her zaman inanmayın. Google News kaydı olan siteler on binlerce liraya kadar çıkıyor. Sırf Adsense'ye güvenerek böyle bir yatırım yapmak saçmalık. Adsense dışından da gelir elde etmek için farklı kanallar araştırın.

Geçtiğimiz günlerde bir okur bana maille ulaştı. Google News kaydı var diye bir site almış. 5-6 bin lira bir rakam vermiş. Site gerçekten çöp. Haber sitesi diye girmem. Ne yapacağını da bilmiyor. Kendi Adsense hesabı da yok. Dedim "Geçmiş olsun".

Bu siteleri sizin adınıza Google News'e birkaç bin lira ücret karşılığı kaydettirenler var. Bu da bir sektör. Google News kayıtlı site yapıp satanlar bile var. Kuralına göre oynarsanız kendi kaydınızı da yaparsınız. Çok dert etmeyin. Geniş düşünün.

Bütçe ayırmak çok önemli. Bütçe ayıramayan, danışmanlık almayan kişiler büyük hayaller kuruyor. Para harcamadan kazanmak bu rekabetçi piyasada zor. Paranız olmalı.

Bu yazılarınları iyice özümsemediğiniz sürece açacağınız haber sitesi ile başarılı olmanız çok zor. Haber sitesi hakkında yazdığım yazıların okunma oranlarını ve her gün gelen mailleri görseniz bana hak verirsiniz.

Haber sitesi açmak isteyen on binlerce kişi var. Amaç ne? Kaliteli habercilik mi? Çöp habercilik mi? Hızlı para kazanma arzusu mu? Prestij mi?



Google News kaydı olmayan haber sitesi tutar mı? Google News kaydı olmayan haber sitesi tutar mı? Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Mart 02, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.