E-ticaret sitesi neden batar?

Online alışverişin yükselişe geçtiği son yıllarda, peş peşe birçok e-ticaret sitesi açıldı.

E-ticaretteki mevcut potansiyel, e-ticaret yazılımlarının uygun fiyata satılması, e-ticaret sitesi sayısının hızla artmasını beraberinde getirdi.

Rekabetin kıyasıya yaşandığı alanlardan biri olan e-ticarette ayakta durabilmek, müşteri çekmek, para kazanmak öyle sanıldığı kadar kolay değil. On binlere e-ticaret sitesi var birçoğu ne ürün satıyor ne de ziyaret ediliyor. Daha ilk yılını dolduramadan kapanan birçok e-ticaret sitesi var.

E-ticaret sitesi açmaktan çok e-ticaret sitesi ile para kazanmak hem ayakta durmak hem de büyümek için oldukça önemli. Online mağazanız site para kazandıramıyorsa, ziyaretçi çekemiyorsanız e-ticaret sektöründe kesinlikle tutunamazsınız.

Peki, e-ticaret girişimcileri nerede hata yapıyor? E-ticaret siteleri neden tutmuyor? 

Yanlış sektör seçimi: E-ticarette doğru alana yönelmek çok önemli. Tedariğin kolay, kar marjının yüksek olduğu, talep gören ürünlerin satışı, ayakta durabilmek adına çok önemli. Bu noktada sektörleri iyi tanımak gerekiyor.

E-ticaret yapmak için girdiğiniz sektörü tanımıyorsanız ayakta durmanız, başarılı olmanız zor. E-ticaret başlamadan önce detaylı sektör analizleri yapmak, ürünler, müşteri tercihleri, kullanıcı deneyimleri ve mevcut riskler hakkında bilgi sahibi olmak lazım.

Genel kategorilere yoğunlaşmak: Türkiye'de son yıllarda açılan birçok e-ticaret sitesi GittiGidiyor, Hepsiburada, N11, Sanalpazar vb. büyük e-ticaret platformları gibi çok kategoride ürün sergilemeye, satmaya odaklanıyor.

E-ticaret müşterisi marka bilinirliği olmayan, ismini duymadığı sitelere karşı önyargılı. Müşteri "Hepsiburada'da aynı ürün var, hem ucuz hem de ücretsiz kargo var. Neden senin sitenden alayım?" diye sorduğu zaman verilebilecek cevap olmalı. Genel içerikli e-ticaret gerçekten diğer büyük platformlardan farklılık sunacaksa yapılmalı. Açıkçası genel kategoriler barındıran yeni e-ticaret sitelerinin birçoğu bana güvenilir ve samimi gelmiyor.

Bu noktada dikey e-ticarete odaklanmak daha mantıklı olacak. Dikeyde satılan ürünler belli olduğu için tedarik etmek daha kolay. Dikeyde uzmanlaşmak, hedef kitle edinmek genel içerikli sitelere oranla daha kolay. Sattığınız ürünü ve tüketicisini iyi tanırsanız güvenilir hizmet, uygun fiyat, cazip kargo ve kampanyalar ile tutundurabilme şansınız var.

Yanlış domain seçimi: E-ticaret siteleri için domain seçimi mutlaka önemsenmeli. Bu noktada akılda kalıcı ve kısa alan adı seçimi önemli. Alan adı çok uzun olmamalı, kolay telaffuz edilmeli, büyük siteler ile benzer nitelikte olmamalı. Bütçe doğrultusunda premium domain tercih edilmeli ve kesinlikle .com uzantılı olmalı.

Yanlış e-ticaret sistemi kullanmak: E-ticaret yazılımı müşterinin online mağazaya güvenmesi, alışveriş yapması, sitede daha fazla vakit geçirmesi için hayati önem taşıyor. Profesyonel e-ticaret yazılımı üreten, referansları sağlam firmalar ile çalışılmalı. İlk başlarda sıfırdan kodlanmış özel bir yazılıma gerek yok.  Büyüdükçe yazılım da ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenir. Açık kaynak kodlu ve Wordpress altyapılı e-ticaret sistemlerinden uzak durmakta profesyonellik açısından fayda var.

SEO yatırımlarının olmaması: E-ticaret siteleri için arama motorundan kolayca bulunabilmek çok çok önemli. Bu yüzden SEO'ya en çok ihtiyaç duyan site grubu arasında online alışveriş siteleri yer alıyor. Rakipler çok fazla ve finansal anlamda oldukça güçlü. E-ticaret sitesi için SEO'ya ciddi anlamda yatırım yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra Adwords reklamları, Twitter, Facebook ve YouTube reklamları ile potansiyel müşterilere kolayca ulaşabiliyorlar.

Dijital PR çalışmalarının yapılmaması: Türkiye'deki e-ticaret sitelerinin büyük çoğunlu dijital pr ve online reklam çalışmalarından ve SEO yatırımlarından uzak bir şekilde müşterilerin ayaklarına gelmesini bekliyor. Müşteri sitenize değil siz müşteriye ulaşacaksınız. Devir, bunu gerektiriyor. Görünür olmayan kaybediyor.

Blog içerikleri e-ticaret sitelerinin organik trafik alması, SEO'da iyi bir konuma ulaşması, müşterilerin gözünde itibarlı olması açısından çok önemli. Satılan e-ticaret paketlerinde blog modülü var ama düzenli olarak içerik üreten, kullanan e-ticaret sitesi yok.

Dijital pr, e-ticaret siteleri için mutlaka göz önünde bulundurulması gereken çalışma. Basın bülteni yazımı ve dağıtımı, advertorial içerik yayınlama, online medyada yer alma prestij, marka bilinirliği ve SEO açısından faydalı. E-ticaret sitelerindeki "Basında Biz" sayfası güven kazanmak açısından etkili. Bu yüzden ciddi yatırım ile kurulan e-ticaret sitelerinde ilk iş medya duyuruları oluyor.

Ekipsiz yola çıkmak: E-ticaret ekip işi. 1 kişinin tüm operasyonları tek başına idare etmesi imkansız. Sınırlı sayıda kişi ile başlanan projelerde ciddi sorunlar olabiliyor. E-ticarette deneyimli, online pazarlama, dijital reklamcılık ve sosyal medya alanında deneyimli, parayı iyi yönetebilecek kişilerle yola çıkılmalı. Vizyon yoksa e-ticaret yapılmaz.

E-ticaret sitesinin özensiz sunulması: E-ticaret siteleri için ürünlerinin sunuluş biçimleri, ürün açıklamaları, profesyonel ürün fotoğrafları çok önemli. Öyle siteler var ki alışveriş sitesi demeye bin şahit lazım. Dükkan mantığı ile online alışveriş sitesi yönetilmemeli.

Mobile yatırım yapılmaması: Mobil e-ticarete yönelik entegrasyon da mutlaka yapılmalı. Akıllı telefonlar üzerinden ürün satın almak hızla yaygınlaşıyor. E-ticaret sitesi mobil uyumlu değilse iş yapmaz. Çoğu sitenin mobilde görünümü berbat.

Ödeme sistemlerinin sınırlı olması: Zengin ödeme sistemleri kullanılmalı. EFT, PayPal, Havale, mobil ödeme, kapıda ödeme, kredi kartına taksit gibi seçenekler olmalı. Tek bir ödeme yöntemi profesyonelliğe gölge düşürdüğü gibi kazançların artmamasında da etkili bir faktör. SSL sertifikası olmayan e-ticaret siteleri var. Kullanıcı neden güvensin?

Kurumsallaşamamak: Yönetim yeri belli olmayan e-ticaret siteleri var. Kullanıcıların muhatap bulabilecekleri kişiler ve mekan şart. Merdiven altı e-ticaret olmaz. Kurumsallık, şirket kurmak şart.

Kargo seçeneklerindeki belirsizlik: Küçük ve orta ölçekli çoğu site 100-150 TL üzerindeki alışverişlerde kargo uyguluyor. Oysa düşük fiyatlı ürünlerde de ücretsiz kargo seçenekleri olmalı.

Paraya güvenmek: E-ticarette başarılı olmak için güçlü finans yapısı olması tek başına yeterli değil. Çok büyük yatırımla kurulan tazedirekt.com geçtiğimiz günlerde kapandı. Bu yüzden "Nasıl olsa bütçemiz var, bu iş kesin tutar" mantığı ile hareket edilmemeli. Operasyonel süreçlerin yönetimi ve maliyetin kazançlardan az olması çok önemli.


E-ticaret sitesi neden batar? E-ticaret sitesi neden batar? Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Şubat 25, 2016 Rating: 5

3 yorum:

  1. cok dogru bir yazı sonucta bir cok işe yaramayan eticaret sitesi var

    YanıtlaSil
  2. e-ticaret yapmak zor olduğu kadar sermaye ve bilgi tecrübede gerektiriyor. bununla birlikte riski de cabası. ama günümüz internet ve teknoloji sayesinde, tüm bu riskleri almadan hızlı bir şekilde e-ticaret dünyasına girip kazanç elde etmek artık mümkün diyebiliriz. e-ticaret iş fırsatı linki ile 2 dk lık özet anımasyon videosu ile başvuru yapıp hızlı bir şekilde e-ticaret de yerimizi alabiliriz hep birlikte . http://www.yokkiyok.com/is-firsati detaylar için.

    YanıtlaSil
  3. Ayrıntılı yazınız için teşekkürler. Gerçekten E-Ticaret'e bir hevesle girip batan hevesi yarıda kalan binlerce insan var. E-Ticaret'in kolay para kazanma yolu olarak görüp SEO, Sosyal Medya, Reklam mecralarına yatırım yapmayan tüm operasyonel işleri tek kişinin sırtına yükleyip işleri yürütmeye çalışan her firmanın sonu maalesef batmaktır...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.