Haber siteleri neden gelişemiyor?

Türkiye'de internet haberciliğinin gerçek anlamda gelişememesinin en büyük nedeni içerik üretimi ve içerik kalitesinin düşük olması.

Haber sitesi sayısında son yıllarda ciddi oranda artış olsa da "gerçek anlamda haber" sunan haber portalı sayısı çok fazla yok. Bunu yapabilecek profesyonel editör kadrosu yok.

Çünkü özel haber üretemiyorlar. Ajanslardan ya da birbirlerinden haber alarak yayıncılık yapmaya çalışıyorlar. Haberleri sunmaya özen göstermiyorlar. Ajanstan gelen olduğu gibi yayımlanıyor. Durum böyle olunca haber siteleri içerik bakımından neredeyse birbirinin aynısı oluyor. Oysa medya kuruluşlarında yayın politikası mutlaka olmalı.

Medya sektöründe marka olmuş kuruluşlara ait haber portalları haricinde tanınan, markalaşmış haber sitesi yok denecek kadar az. Sonradan kurulan haber siteleri markalaşmaktan uzak Google News ve Adsense odaklı habercilik! yapmaya çalışıyor.

Haber sitelerini iki farklı kategoride değerlendiriyorum;

Birincisi gazetelerin internet siteleri : hurriyet.com.tr, milliyet.com.tr, sabah.com.tr, sozcu.com.tr, star.com.tr, aksam.com.tr, gazetevatan.com, takvim.com.tr, zaman.com.tr vb.

İkincisi de haber sitesi olarak kurulanlar: ensonhaber.com, haber3.com, internethaber.com, haberler.com, rotahaber.com, aktifhaber.com, ajanshaber.com vb.

Bu iki temel kategoride yer alan siteleri incelediğimizde içerik bakımından çok büyük farklar göze çarpmıyor. Masa başı gazetecilik anlayışı gittikçe kronikleştiği için "özel içerik üretmek" için kimse zaman harcamak istemiyor.

Haber sitelerinin temel işlevi güncel haberleri sunmak olsa da artık haber siteleri haber harici her içeriği barındıran bir yapıya bürünmüş durumda. Haber sitelerinde bol bol magazin var, oyun var, foto galeri var, video galeri var, dizi fragmanları var, astroloji var.

Neden? Daha fazla ziyaretçi çekmek ve Adsense kazançlarını artırmak için. Peki, çok büyük portallar hariç kaçı nitelikli reklam alıyor? Kaçının içerikleri gündem belirliyor? Google News'ten başka gelir kalemi olan kaç site var?

Şimdi popüler haber siteleri de dahil haber sitelerinin haber diye bize sunduğu o nadide içeriklerden bazılarına göz atalım ve Türkiye'de internet haberciliğinin neden gelişemediğini düşünelim.

Lig TV maç özetleri
AÖF sınav sonuçları açıklandı mı 2016
Reyting sonuçları cuma
Yol durumu karayolları
Kurtlar Vadisi Pusu 283. bölüm
Teen Wolf 5. Sezon 16. Bölüm
E-bordro öğrenme ve maaş sorgulama
The Walking Dead 6. sezon 10. bölüm
Diriliş Ertuğrul 45. bölüm fragmanı çıktı
Emekliye promosyon veren bankalar
THY kabin memuru alım şartları
Beyaz Show konukları bu hafta
E-devlet giriş
Adil Kullanım Kotası sorgulama
Emeklilik sorgulama
GSS prim borcu sorgulama
TTNET hız testi ve kota sorgulama
Kurban bayramı ne zaman başlayacak 2016
SGK prim sorgulama
Bağ-Kur prim sorgulama
Survivor 2016'ya kimler katılacak
O Ses Türkiye kim elendi
İşte Benim Stilim yarışmacıları
Friv oyun oyna
Google çeviri ile dilleri çevir
2016 ehliyet sınavı ne zaman?
Kredi notu nasıl sorgulanır?
Instagram'da ünlüler
Ünlülerin çocukluk halleri
Ünlüler nereli?
Ünlüler hangi okuldan mezun?
Ünlülerin eski aşkları

Bu içeriklerin olmadığı haber sitesi yok gibi. Haber okumak için girdiğiniz sitelerin çoğunda bunlar ile muhatap oluyorsunuz. Artık duyarsızlaştığımız için gözümüze batmasa da aslında ciddi anlamda rahatsız edici.

Bir haber sitesi içerik kalitesi ile ürettiği haberler ile ön planda olmalı. Okuyucular haber ihtiyacını karşılamak için saçma sapan içerikler ile muhatap olmamalı. Bu tür içerikleri yapan bir sürü site var. Haber sitelerinin bunlara ihtiyacı yok. Düzgün yayıncılık yapıldıktan sonra okuyucular o sitenin hakkını er ya da geç verir. Daha fazla hit almak için şekilden şekile girmeye gerek yok.

Bir okuyucu olarak haber sitelerinde iyi kurgulanmış metinler, köşe yazıları, röportajlar, yorum, analiz sayfaları görmek istiyorum. Haber siteleri artık diğer site türlerinden farklılaşmalı. Asıl odak noktaları olan "habercilik" kısmına yoğunlaşmalı.

Haber sitesi sayısının hızla arttığı bu zamanda yeni siteler açılmaya devam edecek ve yine yeni girişimcilerin çoğu kaliteyi önemsemeyecek. Bilgi daha da kirlenecek.

Haber sitelerinin mevcut durumu hakkında sizin düşünceleriniz neler? Haber sitelerinden beklentiniz nedir? Sizce bir haber sitesi nasıl olmalı? Yorumlarınızı bekliyorum.












Haber siteleri neden gelişemiyor? Haber siteleri neden gelişemiyor? Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Şubat 06, 2016 Rating: 5

2 yorum:

  1. Merhaba;

    Çok yerinde bir tespit olmuş. Şimdi çoğu haber sitesi dediğiniz gibi ajans ve birbirinden çalma haberler ile dönmekte. Daha henüz bu sanal habercilik önemsenmiyor. Sebebi ise gazate ve tv haberciliği gerek reytingi gerekse trajı yönünden tercih ediliyor olması. Artık çoğu insan gazete almıyor ve tv haberi izlemiyor. Fakat gündem belirleyici etkisi çok olduğu için ve profesyonel editör ve yazar kadrosundan dolayı reklam sektöründen payını almakta. Ayrıca internet sitesinin dikkate değecek güçte yapısı olmadığı ve çok paraların dönemediği sistem olduğundan mütevellit daha henüz ciddiye alınması beklenmemelidir. Bizim çağı geriden takip etmemiz de ayrıca sebebi gösterilse de insanımızın yaptığı işi önemsememesi de temel sorunlardan biridir. Profesyonelce yaptığımız tek şeyin kopyacılık olduğunu da ayrıca belirteyim .

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Maalesef Türkiye'de internet haberciliği iyi bir seviyede değil. Birçok haber sitesi taklit ve kopya içerikten öteye gidemiyor. Bu da online haberciliğin profesyonelleşmesini engelliyor.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.