Haber siteleri iyi yönetilemiyor

Son zamanlarda haber sitelerinin ciddi bir hızla arttığını gözlemliyorum. Önceleri yalnızca büyük gazetelerin ve haber kanallarının haber sitesi vardı. Şimdilerde ise neredeyse herkes bir haber sitesi sahibi.

Haber sitelerinin hızla artması online habercilik adına birçok sorunu da beraberinde getirdi. Günümüzde birçok haber sitesi içerik ve yönetim bakımından ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Haber sitesi sayısının artmasında hazır haber sistemleri de etkili oldu. Zaman içinde geliştirilen içerik yönetim sistemleri ile hiçbir yazılım bilgisi olmayanlar da haber sitesi yönetmeye başladı. Hazır sistemlerin yanı sıra bir alan adı ve hosting alınarak Wordpress ve Blogger gibi ücretsiz blog platformları da çeşitli düzenlemelerden geçirilerek haber sitesi olarak kullanılmaya başlandı.

Haber sitesi sayısının fazla olması "çok sesli internet haberciliği" açısından bir avantaj gibi görülse de içerik ve yönetim bakımından profesyonel bir yaklaşımın olmaması, internette kirliliği artırıyor.

Günümüzde haber siteleri içerikleriyle, kendine özgür tarzlarıyla dikkat çekmek yerine reklamlarla göze batmaya başladı. Çoğu okur haber sitelerindeki reklam bombardımanından rahatsızlık duyuyor. Ziyaretçilerin adeta gözüne sokulan reklamlar nedeniyle haber okumak çoğu zaman bir işkence. Bunun yanında amatör haber sunumları, özensiz başlıklar, imla hataları, yanlış fotoğraf seçimi yapılan işin kalitesini iyice düşürüyor.

Kopyala-yapıştır mantığı ile yapılan habercilik bir yere kadar. Haber sitelerinin yüzde 90'ında aynı haberleri, fotoğrafları görmekten rahatsızlık duyuyorum. Özgün haber üreten internet gazetelerinin sayısı son derece az.  İnternet gazeteleri, rakip olarak gördükleri kağıt gazeteler sayesinde ayakta duruyor. Kağıt gazetelerden alınan haberler takla attırılarak sitelerde boy gösteriyor. Nitelikli haber üretecek personel istihdam edilemiyor. Bütçe sınırlı ya da hiç yok. Finans yapısı son derece zayıf. Kendine hayrı olmayan haber siteleri okuru haber bakımından nasıl doyuracak? Okur ciddi ve kaliteli haberlere ihtiyaç duyuyor. Magazinsel içerikler, foto galeriler istemiyor. Haber siteleri buna rağmen daha fazla "tık" almak uğruna  her türlü yolu denemeye çalışıyor. Magazin içerikleri foto galerinin en büyük amacı sitedeki ziyaret süresini daha çok uzatmak.

Kaç haber sitesi sahibi ya da yöneticisi "daha kaliteli, okunabilir içeriği nasıl sunabilirim" diye kafa yoruyor? Haber siteleri, haber dışında herşeyi veriyor. Oyun var, foto galeri var, video var. Türkiye'deki haber sitelerinin bence en önemli sorunu profesyonel yönetimin eksikliği. Gazetecilik ile alakası olmayan kişilerce yapılan habercilik zaman geçirmeden başka bir işe yaramaz.

Önüne gelenin haber sitesi kurması, "ben gazeteciyim" edası ile hareket etmesi, yıllarını bu işe vermiş, işini hakkıyla yapan "gerçek gazetecilere" yapılan en büyük saygısızlık.

Haber sitesi kurmak, yönetmek ve sürekliliği sağlamak emek ister. Çok çalışmak gerekir. Kaç tane haber sitesi gerçekten çalışıyor? Hangisini açsam başlık, metin ve fotoğraf aynı. Birinde olan şeyi öbüründen neden okuyayım? Her haber sitesinin bir farklı ve duruşu olmalı. Kimliksiz haber sitelerinin sonu hep hüsran.

Küçük ve orta ölçekli haber sitelerinin büyük siteler ile boy ölçüşmeye kalkması yanlış. Her site kendi iç yapısını kurmalı ve bu doğrultuda hareket etmeli. İnternetin haber sitesi çöplüğüne dönmesine izin vermememiz gerek.

Haber sitesi açmadan önce araştırmak ve yol haritası çizmek şart.

Habercilik, ciddi bir iştir.



Haber siteleri iyi yönetilemiyor Haber siteleri iyi yönetilemiyor Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Nisan 24, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.