E-ticaret siteleri için blog konusu önerileri


Ürün ya da hizmet satışı yapıyorsanız hedef kitlenizin dikkatini çekmek açısından kaliteli ve değerli blog içerikleri üretmeye önem vermelisiniz.

İyi hazırlanmış blog içerikleri web sitenizin, e-ticaret sitenizin organik trafik almasını sağlayacağı gibi potasiyel müşterilerinizin ürün ve hizmetleriniz hakkında daha iyi bir izlenime sahip olmasına da yardımcı olur.

Blog içeriklerinin özellikle e-ticaret siteleri için daha fazla faydalı olacağını düşünüyorum. E-ticaret alanında rekabet her geçen gün artıyor. Pandemi ile birlikte yükselişe geçen e-ticaret sektöründe daha fazla potansiyel alıcıya ulaşmada organik trafik almak çok önemli. E-ticaret sitelerinin çok büyük bir kısmı organik trafik alamadığından dolayı satış yapamıyor. 

Peki, e-ticaret siteleri düzenli blog içerikleri yayınlayarak nasıl dikkat çekebilir? Bunu örnek üzerinden giderek anlatacağım.

E-ticaret yapmak isteyen bir girişimci adayından e-posta aldım. Kendisi tam zamanlı çalıştığı işinden ayrılıp bir miktar sermaye ile internetten bebek ürünleri (Bebek giyim, bebek bakım ürünleri, bebek bezi, bebek oyuncakları vb.) satmak istediğini ve bu doğrultuda çalışmalarına başladığını belirtti. Bunun için tanıdık bir bir e-ticaret yazılımı firmasından e-ticaret paketi almış. Ürün tedarik, ürün çekimi, kurumsal kimlik tasarımı gibi konularında da freelance çalışan birkaç arkadaş ile anlaşmış. 

Benden de blog kısmı için içerik talebinde bulundu. "Blog içeriklerinin e-ticaret siteleri için önemli olduğunu biliyorum. Organik trafik alabilecek şekilde değerli blog içeriklerine ihtiyacım var. Yardımcı olabilir misiniz?" diye sordu. Sitesini ve ürünlerini inceledim. Hakkında iyi içerik üretebileceğim alanlardan biri olduğu için içerik konusunda destek verebileceğimi belirttim. 

Vakit kaybetmeden bir içerik planı hazırladım. Aylık 8 adet içerik hazırladım. Her hafta 2 adet olacak şekilde yayınlandı. İçerikler 750 kelimeden fazla olmasına dikkat ettim ve 2-3 ara başlık da kullandım. Uzun ve nitelikleri içeriklerin Google'da daha iyi bir sıralamaya sahip olduğu sıkça vurgulanıyor. Bu tür içerikler ile yıllarca organik trafik alabilirsiniz.

İçerik planı dahilinde neler yaptım?

Benzer ürün satan e-ticaret sitelerini inceledim. Blog sayfası olanlara göz attım. Anahtar kelimeleri belirledim. Hedef kitlenin kullanabileceği kelimeleri tespit ettim. 

Satılan ürünler 0-6 bebek giyim parçaları, bebek bakım ürünleri, bebek oyuncakları gibi ürünler olduğu için hedef kitlesi genel olarak belliydi. Hamile kadınlar, yeni anne olanlar, 0-6 çocuğu olanlar, evli kadınlar, çocuk sahibi erkekler, baba adayı erkekler vb...

Bebek giyimi, bebek oyuncakları, bebek bakım ürünleri  konusunda ebeveynlerin birçoğu son yıllarda daha da hassas davranıyor. Ürünlerin kaliteli olması, alerji yapabilecek malzemelerden üretilmemiş olması, organik kumaşların tercih edilmesi, organik bakım ürünleri, organik oyuncaklar son zamanlarlarda daha fazla ön planda oluyor. Bundan dolayı ailelerin alışverişlerde daha fazla faydalı bilgiye ihtiyacı da artıyor. 

İnternette genelde soru içeren terimler ile arama yapıyorlar. Nasıl yapılır? Nereden alınır? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl kullanılır? gibi sorulardaki içerikler bilgi almaya, öğrenmeye yönelik olduğu için daha fazla aratılıyor. Ben de içerikleri bu doğrultuda hazırladım. 

Kullandığım bazı alternatif başlıklar ise şöyleydi:

- Bebek kıyafeti seçerken nelere dikkat etmeli?

- Bebek bakım ürünleri seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

- Organik ürün seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?

-Yaşa göre oyuncak seçimi önerileri

-Bebek oyuncağı alırken nelere dikkat etmelisiniz?

-Sağlığa zararlı bebek oyuncakları 

-Oyuncakların neden olabileceği kazalar neler?

-Bebek cilt bakımı ürünü seçimi nasıl olmalı?

-Bebeklerde günlük cilt bakımı nasıl yapılır?

-Çocuklarını ev kazalarından nasıl koruyabilirsiniz?

-Bebek cildi için en uygun kumaşlar hangileri?

Bu içerikleri hazırladıktan sonra uygun görseller ile yayına aldık. İçeriklerde yönlendirici link olarak ürün kategori sayfalarını kullandık. Örneğin "Yaşa göre oyuncak seçimi önerileri" başlıklı yazıda yönlendirici link olarak www.siteadi.com/oyuncak, www.siteadi.com/egitici-oyuncak, www.siteadresi.com/oyuncak/1-3-yas-oyuncak linklerini kullandım. 

Böylece hem genel hem de alt kategorilerdeki ürünlere yönlendirme yapılmış oldu. İçeriği okuyan kişi lerin ilgili kategorileri yazı içindeki linkeri tıklayarak ziyaret edebilmesi ve ürün satın alabilmesi mümkün hale gelmiş oldu.

Düzenli içerik üretimi ile organik trafikte gözle görülür artış olmaya başladı.  Her sektöre yönelik üretilebilecek içerikler oldukça fazla. Özenli bir şekilde hazırlandıktan sonra iyi sonuçlar elde etmek mümkün.

Yazı, potansiyel müşteriler için ne kadar iyi bilgiler içerirse o kadar fazla etkileşim alabilir. Bu etkileşim satış ile sonuçlanabilir. Kullanıcılara değer katan, rehber niteliğindeki içerikler artık daha fazla önemseniyor.

E-ticaret sitelerinin çoğu zaman direkt trafik çekmesi mümkün değil. Bundan dolayı içerik pazarlaması ile etkileşim oluşturmak zorundalar. Trendyol, N11, GittiGidiyor, HepsiBurada gibi çok güçlü platformların yanı sıra markaların online mağazaları da oldukça yoğun trafik alıyor. 

Yeni açılan, küçük ve orta ölçekli e-ticaret sitelerinin bu pastadan pay alabilmesi, rekabetçi yapıda ayakta durması içerik ve sosyal medya trafiği ile mümkün olabiliyor. Buna rağmen hala birçok e-ticaret sitesi sahibi içerik pazarlamasına önem vermiyor. Oysa yeni nesil e-ticaret yazılımı mutlaka bir blog alanı içeriyor ve kullanmaya da hazır durumda. Bilgi kirliliğinin hızla arttığı, faydalı içeriklerin önemsendiği bu zamanda içerik pazarlamasının çok daha önemli olacağını düşünüyorum. 

Bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz, e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız, sosyal medya üzerinden ürün satışı yapacaksanız mutlaka içerik konusunda profesyonel destek alın. Markanıza değer katacak içerik editörü, içerik yazarı kişiler ile çalışın. SEO açısından iyi bir seviyeye gelmeniz reklam maliyetlerinizi de düşürecektir.

Profesyonel içerik yazımı konusundaki talepleriniz ve işbirliği için bana medyaistasyonu@gmail.com adresinden dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

 


E-ticaret siteleri için blog konusu önerileri E-ticaret siteleri için blog konusu önerileri Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Mart 07, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.