Kolay ve etkili sosyal medya yönetimi nasıl yapılır?


Sosyal medya hesap yönetimi
, son yıllarda öne çıkan yeni iş modellerinden biri olsa da bazı noktalara dikkat ederek kendi sosyal medya yönetimi işlemlerinizi yapmanız mümkündür.

Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? bilmeyenler için bu yazıda bazı kolay ve etkili sosyal medya hesap yönetimi ipuçları vermek istiyorum.

Sosyal medya yönetimi nedir?

Sosyal medya hesaplarının düzenli olarak yönetilmesini kapsayan bir süreçtir. Gönderi tasarımı, etiket analizi, gönderi açıklama metni hazırlama, gönderi paylaşımı, gelen mesajları yanıtlama, kullanıcılar ile etkileşime geçme, paylaşımların sonuçlarını ölçümleme, daha fazla takipçiye ulaşmak için gerekli adımların atılmasını kapsar.

Sosyal medya uzmanı ne yapar?

Sosyal medya uzmanı olan kişiler kurumsal ve bireysel sosyal medya hesaplarının eş zamanlı yönetimini yaparak danışmanlık desteği sundukları markaların, kişilerin sosyal medya üzerinde maksimum etkileşime ulaşması ve yeni takipçiler kazanarak hedef kitlelerini büyütmeleri için bir dizi çalışmalar yürütür.

Sosyal medya yönetimi zor mudur?

Sosyal medya yönetimi kapsamında tüm sosyal ağlarda (YouTube, Twitter, Linkedin, Instagram, Facebook, Pinterest vb.) aynı anda yer almak ve eş zamanlı içerik yönetimi yapılması oldukça zordur ve bir kişinin yapabileceği bir iş değildir. Bundan dolayı en çok hangi sosyal ağda aktif olmak isteniyorsa o ağa yönelik çalışmaların planlanması ve yapılması gerekir. 

Sosyal medya uzmanı iş ilanlarına bakarsanız bir kişide tüm platformların yönetimi konusunda donanımların yanı sıra ekstra beceriler de aranıyor. Bu durum nitelikli bir sosyal medya yönetiminin önündeki en büyük engeldir. Bir kişinin sosyal medya yönetimi konusunda yapabilecekleri az çok bellidir. Aynı anda birden fazla hesabı yönetemez.

Sosyal medya uzmanı iş ilanlarında en çok aranan nitelikler:

Sosyal Medya için gerekli grafik ve tasarım çalışmaları yapabilmek

 Gönderiler için etkili ve dikkat çekici metin yazabilmek,

Sosyal Medya kanallarından gelen yorum ve mesajları cevaplamak, ilgili birime iletmek ve takibini yaparak sonuçlandırmak,

Sosyal medya hesapları için rakip ve sektör analizleri yaparak iletişim stratejileri oluşturmak,

Satış ve pazarlama hedeflerinin gerçekleştirilmesi için belirlenen planları uygulamak, farklı fikir ve projeler sunabillmek,

İnstagram içerik üretimi için; günlük olarak, ürünlerin sesli tanıtımlarını video çekerek oluşturmak ve Instagram story olarak yüklemek,

Çekiliş, indirim ve outlet ürünlerle ilgili kampanyaların sesli tanıtımlarını oluşturup Instagram gönderi ve story olarak yüklemek,

Marka konseptine uygun özgün ve yaratıcı içerik üretip hayata geçirmek,,

Online itibar ve algı yönetim konularına hakim olmak,

Dijital kanalların (Sosyal Medya - Web Sitesi ve Mobil Uygulama) Yönetimi alanında deneyimli olmak

Türkçe dilbilgisi yönü ve iletişimi kuvvetli, editoryal yeteneğe sahip olmak

 Tüm süreçlerde kullanılacak görselleri photoshop vb programlarda hazırlayacak.

Youtube kanalınza çekilecek videolar için teknik alt yapıyı oluşturacak, videoları uygun programlarda düzenleyecek, yükleyecek.

Dijital platformlarda yapacağımız canlı yayınların teknik düzenlemelerini yapacak.

Web sitemizde güncel duyuru ve düzenlemeleri yapacak.

Tercihen Google ve Facebook reklam panellerinin kullanımında tecrübeli.

İstendiğinde wordpress, wix gibi uygulamalar üzerinde web sitesi oluşturabilecek.

Power Point ve diğer MS ofis programlarını ileri derece kullanabilen,

Photoshop yada başka bir grafik tasarım programını ileri derecede kullanabilen

After Effects, Camtasia yada başka bir video düzenleme programını ileri derecede kullanabilen,

OBS yada farklı bir canlı yayın uygulama programını ileri derecede kullanabilen.

Google SEO, Analytics, Ads platformlarına hakim olmak

Esnej çalışma şartlarına uyum sağlamak....

Gördüğünüz gibi bu liste uzayıp gidiyor. Şimdi size şu soruyu sormak istiyorum: Bu niteliklerin hepsinin bir kişide olması ve bu kişinin sosyal medya uzmanı olarak verimli ve ilgili markaya değer katacak şekilde çalışabilmesi mümkün mü? Bu tam bir saçmalık...

Bunun son derece verimsiz olduğunu bilenler zaten farklı nitelikler için birden fazla kişi ile çalışıyor. Instagram yönetimi ve reklamlarını farklı bir kişi yapıyor. Gönderi tasarımını farklı bir kişi yapıyor. Video çekimi ve düzenlemeti farklı kişiler yapıyor. İş bölümü oluyor ve çok daha verimli ve etkili sonuçlar alınıyor. Markalar bu iş için fazla para vermemek için birçok niteliği bir kişide arıyor ve bu kişiye ciddi bir iş yükü veriyor. 

Sosyal medya uzmanı olmak istiyorum diyenler sıkça iş ilanları sitelerine göz atıyor. Geçtiğimiz günlerde bir kariyer sitesinde sosyal medya uzmanı ilanına denk geldim. Aranan kriterler arasında çay-kahve servisi, ofis temizliğine yardım etmek, e-ticaret sitesinin siparişini hazırlama konusunda ve kargoya vermek için yardımcı olmak gibi özellikler de vardı. Yazık! Böyle girişimcilik ve uzmanlık gelişir mi? Herkesin yapabilecekleri bellidir, bir kapasite vardır, bir uzmanlık vardır. İçerik yazarı olan birine gidip de grafik tasarımı da yaptırmak saçmalığın alasıdır. Ya da ne bileyim Instagram pazarlama alanında uzman olana gidip YouTube için video düzenleme işi vermek saçmalıktır. Bu tür talepler son bulmadığı sürece profesyonellik, uzmanlık, kurumsallık, kalite, büyüme, satış artırma gibi hedefler hayal olacaktır.

Gelelim asıl konumuza... Kendi işinizin sosyal medya hesabını (Kişisel hesabı yönetimini kastetmiyorum) nasıl yapabilirsiniz?

Hedef kitlenizi belirleyin. Kimlere hitap edeceksiniz? Kime ne satacaksınız?

Hedef kitlenize erişmek için en uygun platform hangisi? 

Aktif olarak yer alacağınız sosyal medya platformunu belirledikten sonra işe başlayın.

Örneğin maksimum verim alabileceğiniz platform Instagram diyelim. Ne yapacaksınız?

Instagram hesabınızın optimizasyonu için çalışmalara başlayacaksınız. Logonuzu hazırlayacaksınız. Canva gibi ücretsiz ve harika birkaç site var. Canva'yı öneriyorum. Mutlaka kullanın.

Biyografi kısmını işinizi en iyi yansıtacak şekilde dolduracaksınız. Bu konuda yazmış olduğum içerikler var. Blogda aratmanızı ve okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Gönderi tasarımı için en uygun şablonları bulacaksınız. Canva'ya bir bakın diyorum.

İşletme hesabına geçiş yapmak zaten önemli. İstatistikleri analiz etmek ne aşamada olduğunuzu görmeniz için çok önemli.

Instagram'ı satış amaçlı kullanacaksınız etkileyici görseller, açıklama metinleri ve hedef kitlenizin sizi farketmesi için doğru etiketler kullanmak çok önemli. Bunlarla ilgili de birçok kaynak bu blogda mevcut. Lütfen üşenmeyip bir göz atın. Armut piş, ağzıma düş yok! Ben bu yazıyı yazmak için zaman ayırıyorsam siz de emeğe saygı duyup diğer faydalı içeriklere de bakın. Okuyun, okutun, paylaşın. Bilgi, paylaştıkça çoğalır!

Öyle takipçi almak, beğeni almak, izlenme satın almak sizi bir yere götürmez. 500 bin takipçi aldınız ancak hiçbiri sizin ürünlerinizle ilgilenmiyor, müşteriniz değil. Sonuç? Zaman kaybı, para kaybı...

Oysa hedef kitlenizi oluşturan 1000-2000 takipçiniz olsa bunlardan birkaç tanesi sizin düzenli müşteriniz olsa para kazanırsınız. Fena mı? Öyle Instagram satış sayfaları var ki takipçi sayısı 2000-3000 ancak organik. Paylaştığı ürünlerin hepsi kısa sürede tükeniyor. Asıl amaç böyle olmak...

Şunu soracaksınız kendinize... Ben müşteri olsam bu sayfayı takip eder miyim, ürünlerle ilgilenir ve satın alır mıyım? Cevabınız hayırsa eksik bir şeyler var demek... Eksikleri tamamlamak için araştırmalara çalışmalara devam... 

Sosyal medya yönetimi için sağdan soldan hazır paket almak ya da çok komik rakamlar teklif eden ve kendini sosyal medya uzmanı olarak tanımlayan kişiler ile çalışmak size pek bir şey kazandırmayacak. Tecrübe ile sabit. Denedim ve gördüm. Birkaç farklı kişiyle aynı hesap için hiçbir şey bilmiyormuşum gibi anlaştım. 3 ay denedim. Hepsi aynı yöntemi uyguladı. Bir arpa boyu yol alamadım. Kendim bir şeyler yaptım ve yol kat ettim. Size değer katacak bir şeyler olması önemli. 

Düzenli paylaşmaya devam. İstikrar önemlidir. Paylaşımlarınız ilk başlarda hiç farkedilmeyebilir. Canınızı sıkmayın, devam edin. Sonra ufaktan reklam vermeye başlayın. Ne satıyorsunuz? Örneğin özel tasarım süslü püslü kadın ayakkabısı... Hedef kitlenizi belirlemeye başlayın. Kim ilgilenir? İşte 20-45 yaş aralığındaki kadınlar, İstanbul'da yaşayanlar, ilgi alanı moda, aksesuar, internetten alışveriş, giyim olanlar... Farklı olmak isteyen, elit kadınlar... Günlük ufak bütçe ile reklam verin. Bakalım profilinizi ziyaret ediyorlar mı? Satış linkini tıklıyorlar mı? DM ya da yorum ile fiyat alıyorlar mı? Ya da hiçbir şey sormadan "Tam da aradığım şey" diyerek direkt sipariş veriyorlar mı? (Böyle olursa zaten Instagram'dan satış konusunda Nirvana'ya ulaşmışınızdır :)

Harekete geçirici adımlar adın. Kampanya, çekiliş, hediyeler, ücretsiz kargo, indirim... Ürünlerinizi tanıtacak organik kitleli iş ortakları ile çalışmayı deneyin. ( Birkaç kişi belirleyin deneme yapın, verim alıyorsanız devam edin.)

Marka olmak ve bilinirliği artırmak için online PR desteği alın. Basın bültenleri hazırlatın, dağıttırın ve haber olarak medyada yer almaya çalışın. Moda blogu olanlar, kadın sitesi olanlar ile iletişime geçerek sayfanızı tanıtmaları konusunda işbirliği yapın.

Bakın, buraya kadar anlaşılmayan bir şey var mı? Gayet açık, net ve uygulanabilir. Sabırlı, istekli, araştırmacı olun kendi hesaplarınızın sosyal medya uzmanı olmak konusunda önemli kazanımlar elde edeceksiniz. Gerisi zaten gelecek. 

Instagram'dan bir satış sayfası tutundurmak için ortalama 6 ay - 1 yıl gerekebiliyor. Bu sürecin kısalmasında satacağınız ürünün benzersiz, talep gören nitelikte olması önemli rol oynuyor.

İşbirliği için: medyaistasyonu@gmail.com


 

 

 

 


 

 

 

 



Kolay ve etkili sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Kolay ve etkili sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Ekim 23, 2020 Rating: 5

1 yorum:

  1. Sosyal medya hesapları çoğu kişi için aile üyelerinden daha yakın gördüğü bir alan.. Böyle bir zamanda kolay ve hızlı tüketim de düşünüldüğünde bizim gibi blog yazarları için insanlara ulaşmak konusunda ciddi bir mecra.. Yönetim ve işlevsellik konusunda gayret gösterildiğinde başarı takipçi olacaktır. Etkili tavsiyeleriniz ve sunduğunuz bilgiler ile bu konuda soruları olanlara güzel rehber bu yazıyı okumalarını tavsiye ediyorum. Görüşmek üzere..

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.