En basit haliyle SEO nedir? SEO'yu etkileyen faktörler neler? - Rehber İçerik


SEO nedir? SEO ne işe yarar? SEO nasıl yapılır?
2020'de ve sonrasında küçük ve orta ölçekli işletmeler için SEO ne anlam ifade ediyor?

SEO'nun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamak ister misiniz? SEO pazarlaması hakkında bilgi edinmek ve bunu kendi işinize nasıl uygulayacağınızı mı öğrenmek istiyorsunuz? Size SEO anlamı, SEO optimizasyonu ve SEO pazarlaması hakkında daha fazla bilgi vermek için bu basit kılavuzu hazırladım.

İşini internete taşımak ya da internet ortamında işini daha fazla büyütmek, yeni müşterilere ulaşmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında SEO nedir ve nasıl çalışır? geliyor. Web sitelerini oluşturmaya yeni başlayan veya bir web sitesini yeniden tasarlayan küçük ve orta ölçekli işletmeler için arama motoru optimizasyonu (SEO) karışık, zor, yüksek maliyetli gelse de her ölçekteki işletme için uygulanabilecek ve maksimum fayda sağlayacak SEO çalışmaları bulunuyor.

SEO kapsamında doğru çalışmalar yürütürseniz uzun vadeli başarı elde etmeniz mümkün. Ve deneyimli bir şirket içi SEO ortağınız olmasa bile, arama motoru optimizasyonunuzu geliştirmenize yardımcı olacak bazı olumlu değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz. Biraz SEO bilgisi ile markanızın arama motoru sıralamasını kısa sürede iyileştirme yoluna gidebilirsiniz.

SEO nedir ve nasıl çalışır? konulu bu yazı SEO'nun temellerinden bazılarını da kapsıyor. Böylece işinizi nasıl etkilediğini ve iyi durumda olmak için ne yapmanız gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu yazıya arama motoru sorgulaması sonucu ya da blog içeriklerine göz atarken denk geldiyseniz muhtemelen SEO'nun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını merak ediyorsunuzdur Daha derine inmeye hazır mısınız?

SEO nedir ve nasıl çalışır? Burada temel SEO tanımı ve SEO anlamı ile başlayalım. En iyi arama motoru sıralamasına sahip işletmelerin tümü, SEO optimizasyonunu içten dışa bilmenin önemini anlıyor, ancak elbette önce temel konularda ustalaşmaları gerekiyordu.

SEO Tanımı: SEO, arama motoru sonuç sayfasından organik veya ücretsiz trafik elde etmek için web sitenizi optimize etme işlemi olan arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir kısaltma.

SEO anlamı, web sitenizin tasarımında ve içeriğinizde sitenizi bir arama motoru için daha çekici hale getiren bazı değişiklikler yapmayı içerir . Bunu, arama motorunun web sitenizi arama motoru sonuç sayfasında en iyi sonuç olarak görüntüleyeceğini umarak yaparsınız.

SEO anlamı ve SEO pazarlama farklı faktörlere bağlı kompleks görünebilir rağmen senin sıralaması etkileyebilir, arama motoru optimizasyonu için işlem göründüğü kadar kolay.

Arama motorları, kullanıcıları için en iyi hizmeti sunmak ister. Bu, arama motoru sayfalarında yalnızca yüksek kalitede değil, aynı zamanda arayıcıların aradıklarıyla da alakalı sonuçlar sunmak anlamına gelir.

Bunu yapmak için, arama motorları sitenin neyle ilgili olduğunu daha iyi anlamak için farklı web sitelerini tarayacak veya tarayacaktır. Bu, belirli konuları veya anahtar kelimeleri arayanlara daha alakalı sonuçlar vermelerine yardımcı olur.

Benzer şekilde, arama motorları, gezinmenin ve okumanın ne kadar kolay olduğunu belirlemek için siteyi tarayacak ve arama motoru sonuç sayfasında daha yüksek sıralamaya sahip kullanıcı dostu siteleri ödüllendirecektir.

Arama motoru optimizasyonu, kuruluşların sitelerinin alakalı anahtar kelimeler ve kelime öbekleri için arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaya yardımcı olmak için uyguladığı süreçtir. Örneğin "Bahçe kulübesi nasıl yapılır?" ile ilgili bir makaleniz olduğunu varsayalım.

İçeriğinizi doğru kişilerin önüne çıkarmak için, bu blog yayınınızı "bahçe kulübesi inşa edin" ifadesini arayan herkes için en iyi sonuç olarak görünecek şekilde optimize etmeye çalışmak istersiniz.

İşletmeniz için arama motoru optimizasyonunu uygulamanın birçok faydası vardır. SEO'nuzu geliştirerek, arama motorlarındaki görünürlüğünüzü genişletmek için çalışabilirsiniz. Bu, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanıza ve onlarla etkileşim kurmanıza yardımcı olur. Daha ilgi çekici ve etkili SEO odaklı içerik oluşturarak, daha hedefli organik trafik getirme şansınızı artırabilirsiniz.

Web sitenizi ve içeriğinizi daha fazla görünürlük ve okunabilirlik için ayarlayarak, SEO'nuza anlam katmanıza yardımcı olursunuz.

SEO Tanımı, SEO Anlamı ve SEO Pazarlamasını Etkileyen Faktörler

Gerçek şu ki doğru yapılan bir SEO pazarlaması gerçekten işe yarıyor ve doğru uygulama, herkesin harika sonuçlar elde etmesine yardımcı olabiliyor.

Arama motoru optimizasyonu sıralamanızı etkileyebilecek bazı faktörlere bir göz atalım. Arama motoru devi Google, siteleri sıralamak için kullandıkları kesin algoritmayı asla vermeyecektir. Bununla birlikte, arama motoru sonuç sayfası (SERP) sıralamalarını etkileyen faktörlerden bazılarını oldukça iyi anlıyoruz. Bu faktörler, aşağıda tartışacağımız hem sayfa içi hem de sayfa dışı faktörleri içeriyor.

 Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO Optimizasyonunu Etkileyen Faktörler

 1. İçerik Pazarlama

Sayfa içi ve sayfa dışı SEO'nun bazı faktörlerine dalmadan önce, içerik hakkında konuşalım. İçerik, hem arama motorlarını çekmede hem de kuruluşunuzun site ziyaretçileriyle bağlantı kurmasına yardımcı olmada etkilidir. SEO anlamı, görsel ve yazılı içeriğiniz aracılığıyla daha da vurgulanabilir.

Sitenizde ne kadar kaliteli ve alakalı içerik parçaları varsa, arama motorlarının sayfalarınızı arama motoru sonuç sayfasında daha üst sıralara yerleştirme olasılığı o kadar yüksek olacaktır.

Benzer şekilde, sitenizde ne kadar ilgi çekici ve etkili içerik varsa, ziyaretçilerinizin web sitenizde kaliteli zaman geçirme ve hatta bir satın alma işlemi yapma olasılığı o kadar yüksek olacaktır.

Hem arama motorları hem de insan sitesi ziyaretçileriniz için optimize edilmiş içerik oluşturmanın sırrı iyi yazılmış ve hedef kitlenizle en alakalı konularda çeşitli farklı içerik parçaları oluşturmaktır.

 İçerik sunumunuzu ve dolayısıyla arama motoru sıralamanızı iyileştirmeye yardımcı olmak için odaklanabileceğiniz birkaç içerik türü:

-Blog gönderileri ve makaleler

-Sosyal medya içeriği

-E-kitaplar ve teknik incelemeler

-Nasıl yapılır kılavuzları ve öğretici içerikler

-Videolar ve ses kayıtları

-İnfografikler veya diğer görsel içerik

Siteniz için içerik oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli husus, SEO anahtar kelimeleri ve kelime öbekleri. Bunlar, bir arama motoru kullanıcısının sorularına veya ilgili ürün ve hizmetlere cevap ararken yazabileceği alakalı kelimeler ve kelime öbekleridir.

Bu anahtar kelimeler ve kelime öbekleri etrafında içerik oluşturduğunuzda, bu anahtar kelimeler için arama motoru sonuç sayfasında daha yüksek sıralama şansınızı artırırsınız.

İçeriğinizi ve dolayısıyla arama motoru sıralamanızı etkileyebilecek bir başka faktör de içeriğinizin ne kadar taze olduğudur. Tazelik, temel olarak kuruluşunuzun sitenize ne sıklıkla yeni içerik gönderdiğini ifade eder.

Ancak, yepyeni içerik oluşturmak, içeriğinizi taze tutmanın tek yolu değildir. Ayrıca gönderileri güncelleyerek, daha etkili hale getirmek için yeniden yazarak veya zamanla yeni bilgiler ve istatistikler ekleyerek içeriğinizi tazeleyebilirsiniz.

İçerik oluşturmak zaman ve kaynak gerektirse de, sonunda karşılığını fazlasıyla alacaktır. Arama motorları harika içeriği sever ve tüketiciler, kuruluşunuzun sağlayabileceği değeri daha iyi anlamak için kaliteli içeriğe ihtiyaç duyar.

Birkaç blog yazısı oluşturarak başlayın ve sosyal medyada bir takipçi oluşturmak için çalışın. Bir grup sadık hayranınız ve takipçiniz olduğunda, kuruluşunuz yeni potansiyel müşterileri çekmek ve onlarla etkileşim kurmak için farklı medya türleri oluşturmak için çalışabilir.

Sayfa İçi SEO Optimizasyonu (İç SEO)

Sayfa içi SEO faktörleri, web sitenizde gerçekleşen unsurlardır. Bunlar, üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz şeylerdir; bu, SEO için en iyi uygulamaları izleyerek bu faktörleri zaman içinde iyileştirmek için çalışabileceğiniz anlamına gelir. Bu, içerik pazarlamanızın ötesinde, sitenizin HTML'sinin daha derin düzeylerine kadar uzanır.

Arama sıralamanızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek sayfa içi SEO faktörlerinden sadece birkaçı :

Başlık Etiketi -  Her sayfadaki başlık etiketi, arama motorlarına sayfanızın ne hakkında olduğunu söyler. Bu, içeriğinizin odaklandığı anahtar kelime ve işletmenizin adı dahil olmak üzere 70 karakter veya daha kısa olmalıdır.

Meta Açıklaması - Web sitenizdeki meta açıklama, arama motorlarına her sayfanın ne hakkında olduğu hakkında biraz daha bilgi verir. Bu ayrıca, insan ziyaretçileriniz tarafından sayfanın neyle ilgili olduğunu ve alakalı olup olmadığını daha iyi anlamak için kullanılır. Bu, anahtar kelimenizi içermeli ve ayrıca okuyucuya içeriğin ne hakkında olduğunu söylemek için yeterli ayrıntı sağlamalıdır.

Alt başlıklar -  Yalnızca alt başlıklar içeriğinizi ziyaretçilerin okumasını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda SEO'nuzu geliştirmenize de yardımcı olabilir. Arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olmak için H1, H2 ve H3 etiketlerini kullanabilirsiniz.

Dahili Bağlantılar -  Sitenizdeki diğer içeriğe dahili bağlantılar veya köprüler oluşturmak, arama motorlarının siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabilir. Örneğin, belirli bir ürün veya hizmetin değeri hakkında bir gönderi yazıyorsanız, blog yazınızdaki ürün veya hizmet sayfasına bağlantı verebilirsiniz.

Görsel Adı ve ALT Etiketleri - Web sitenizde veya blog içeriğinizde görseller kullanıyorsanız, anahtar kelimenizi veya kelime öbeğinizi görsel adına ve alt etiketine eklemek isteyeceksiniz. Bu bilgileri dahil ederek, SEO tanımınızı da vermiş olursunuz. Bu, arama motorlarının resimlerinizi daha iyi indekslemesine yardımcı olacaktır ve kullanıcılar belirli bir anahtar kelime veya kelime öbeği için bir resim araması yaptığında görünebilir.

SEO anahtar kelimelerinizi ve kelime öbeklerinizi sayfalarınıza stratejik olarak yerleştirirken, aşırı optimizasyondan kaçınmak önemlidir. Google ve diğer arama motorları, içerik boyunca anahtar kelimeleri çok fazla kullanmaya çalışırsa sayfanızı cezalandıracaktır.

Ek olarak, her bir içerik parçasının yalnızca bir veya iki anahtar kelimeye odaklandığından emin olmak istersiniz. Bu, içeriğinizin spesifik ve alakalı olmasını sağlamaya yardımcı olur. Aynı anda çok fazla anahtar kelimeyle uğraşmaya çalışmak, arama motoru optimizasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir, çünkü bu genellikle odaklanmamış ve zayıf içerik sağlar.

Site içeriği, arama motoru sıralamalarınızda hayati bir rol oynasa da, site mimarinizi de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Optimizasyon sürecinin bir parçası, web sayfalarınızın tüm bölümlerinde SEO tanımını sağlamaktır. Arama motorlarının sayfalarınızı ve içeriğinizi taramasını veya taramasını kolaylaştıran bir web sitesi tasarımı kullanmak istiyorsunuz.

Sayfalarınız arasında dahili bağlantılar oluşturmak, bir site haritası oluşturmak ve site haritanızı arama motorlarına göndermek , hem sitenizin taranabilirliğini artırmaya yardımcı olabilir hem de arama motorlarınızın içeriğinizi daha iyi anlamasını sağlayabilir.

Sitenizin mimarisi söz konusu olduğunda bir başka endişe de, web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığıdır. Birçok tüketici mobil cihazlarında bilgi ve marka arıyor.

Bu kullanıcıların web sitenizi mobil cihazlarından görüntüleyebildiğinden, okuyabildiğinden ve gezinebildiğinden emin olmanız gerekir. Bu sadece kullanıcı deneyimini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda SEO optimizasyonunuzu da etkileyebilir. 

 Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO Tanımı

Sayfa Dışı SEO Optimizasyonu

Kuruluşunuzun kontrolünün olduğu sayfa içi SEO öğelerine ek olarak, sıralamanızı etkileyebilecek sayfa dışı SEO faktörleri de vardır. Bu sayfa dışı faktörler üzerinde doğrudan kontrolünüz olmasa da, bu faktörlerin sizin lehinize sonuçlanması şansınızı artırmanın yolları vardır.

Arama motoru sıralamalarınızı etkileyebilecek sayfa dışı SEO (Site dışı SEO)  faktörlerinden birkaçı:

Güven -  Güven, bir sitenin Google sıralamasında giderek daha önemli bir faktör haline geliyor. Google, ziyaretçilerin güvenebileceği meşru bir sitenizin olup olmadığını bu şekilde belirliyor. Güveni artırmanın en iyi yollarından biri otorite olmuş sitelerden kaliteli geri bağlantılar oluşturmaktan geçiyor.

Bağlantılar -  Sayfa dışı SEO oluşturmanın en popüler yollarından biri geri bağlantılar oluyor. Bağlantılarınızı içeren spam siteleri, sitenizin arama motorları tarafından yasaklanmasını sağlamanın hızlı ve kolay bir yolu olduğundan, burada dikkatli olmak gerekiyor. Bunun yerine, kaliteli içerik oluşturan ve kendi içeriklerinde sitenize geri bağlanan etkileyiciler ile iyi ilişkiler kurmak için zaman ayırmanızda fayda var.

Sosyal -  Bir diğer önemli sayfa dışı SEO faktörü, beğeniler ve paylaşımlar gibi sosyal sinyallerdir. SEO'yu artırmak söz konusu olduğunda, etkileyicilerden kaliteli paylaşımlar aramak istersiniz. Ne kadar kaliteli içerik yayınlarsanız, insanların içeriğinizi başkalarıyla paylaşma olasılığınız o kadar artar.

Kuruluşunuzun dışında olanlar üzerinde doğrudan kontrolünüz olmasa da, sayfa dışı SEO'yu iyileştirme şansınızı yalnızca başkalarının değerli bulacağı kaliteli içerik oluşturarak artırabilirsiniz.

SEO'nuza anlam katarak, daha fazla arama motoru kullanıcısının dikkatini çekebilirsiniz. İçeriğiniz ne kadar alakalı ve ilginç olursa, başkalarının içeriğinize bağlanma ve onu sosyal medyada paylaşma olasılığı o kadar artar. İçeriğinize ne kadar çok insan güvenirse, arama motorları da o kadar fazla olacaktır.

Black Hat SEO ve White Hat SEO Tanımı

SEO'yu ve nasıl çalıştığını tartıştık, bu yüzden daha da ayrıntılı bir şekilde inceleyelim. SEO konusunda iki farklı yaklaşım var: Siyah şapka ve Beyaz şapka SEO

Bazı kuruluşlar yalnızca SEO ile ilgileniyor, böylece içeriklerini hızlı bir şekilde sıralayabilir ve kısa vadede biraz para kazanabiliyorlar. Siyah şapka SEO, yalnızca arama motorları için içeriği optimize etmeye odaklanan taktikleri içeriyor.

Bu, kuruluşların site içeriklerini okuyacak ve gezecek insan ziyaretçileri düşünmediği anlamına gelir. Bu kuruluşlar, hızlı para kazanmak için site sıralamalarını iyileştirmek için kuralları esnetiyor ya da hiçe sayıyor.

Sonunda, SEO'ya yönelik bu yaklaşım, insanların okuması ve spam gibi görünmesi genellikle zor olan sayfalar üretiyor. Siteler, uygun şekilde optimize edilmiş sitelere göre daha hızlı sıralansa da, bu siteler genellikle çok hızlı bir şekilde cezalandırılıyor veya arama motorları tarafından yasaklanıyor. Arama sonuçlarında listelenmiyor.

Genel olarak, SEO'ya bu hızlı zengin olma yaklaşımı, kuruluşun sürdürülebilir ve gelecek yıllar için yeni potansiyel müşteriler getirebilecek bir site oluşturma şansını mahvediyor.

Öte yandan, beyaz şapka SEO, web sitenizi arama motorları için optimize etmek ve çevrimiçi olarak sürdürülebilir bir işletme oluşturmak için etkili bir yaklaşım. Arama motoru optimizasyonuna yönelik bu yaklaşım, sitenin içeriğini tıklayıp okuyacak olan insan kitlesine odaklanmayı içeriyor. Web sitenizdeki çeriğinizin kolay bulunmasını ve görüntülenmesini sağlarsınız.

Bu tür arama motoru optimizasyonunun amacı, arama motorunun optimizasyon kurallarını takip ederken aynı zamanda okunması ve gezinmesi kolay bir sitede mümkün olan en iyi içeriği üretmektir.

Siyah şapka SEO taktikleri hızlı bir şekilde sıralamanıza yardımcı olsa da, arama motorlarının sonunda ne yaptığınızı anlaması ve sitenizi cezalandırması kaçınılmazdır.

Suçun ciddiyetine bağlı olarak siteniz cezalardan geri dönemeyebilir. Zamanla daha fazla organik trafik getirecek sürdürülebilir bir çevrimiçi işletme oluşturmanın tek yolu, SEO pazarlamasının en iyi uygulamalarını takip etmek ve ziyaretçilerinizin değerli bulacağı etkili içerik oluşturmaktır.

SEO birçok faktörden etkilenir: "Hedef kitle ile alakalı değerli içerik en kilit nokta"

Nasıl çalıştığını ve nasıl çalıştığını öğrendikten sonra artık kendi SEO'nuzu geliştirmek ve arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamanızı yükseltmek için sitenizde değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz.

SEO kavramı birçok faktörden etkilenir ancak dikkate alınması gereken en önemli şey, içeriğinizin değerli ve hedef kitlenizle alakalı olup olmadığıdır.

Arama motoru optimizasyonunun etkili sonuçlar vermesi için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. SEO'nun faydalarını bir günde göremezsiniz. SEO aylar alan bir süreç. Sabırlı olmalısınız.

SEO çalışmalarınıza anlam katmak için ziyaretçilerinize yardımcı olmaya odaklanan kaliteli içerik oluşturmak, yıllarca yeni organik site trafiği getirmeye devam edecek sürdürülebilir bir çevrimiçi iş kurmanın en iyi yolu olduğunu asla unutmamalısınız.

Benimle çalışmak ister misiniz? 

SEO, içerik yazımı, dijital PR konularında işbirliği için bana medyaistasyonu@gmail.com üzerinden dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

En basit haliyle SEO nedir? SEO'yu etkileyen faktörler neler? - Rehber İçerik En basit haliyle SEO nedir? SEO'yu etkileyen faktörler neler? - Rehber İçerik Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Ekim 05, 2020 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.