Instagram'da satışlarım çok düştü, ne yapabilirim?


Instagram'da satış yapanların son zamanlarda en çok şikayet ettiği konuların başında Instagram satış sayısının az olması, etkileşim, beğeni ve takiplerin düşüklüğü geliyor. Bu yazıda özellikle Instagram'da satış yapan ve son günlerde siparişlerde düşüş yaşayanlara yönelik bazı değerlendirmelerde bulunacağım.

Instagram'da satış yapan sayfaların birçoğunda yaşanan bu düşüşlerin temel sebepleri neler?

-Instagram'ın algoritma güncellemeleri: Daha iyi kullanıcı deneyimi için Instagram da zaman zaman algoritma güncellemeye gidebiliyor. Bu durum beğeni, etkileşim, takip gibi metrikleri etkileyebiliyor.

-Satış odaklı açılan sayfa sayısının fazla olması: Instagram'dan satış yapmak gün geçtikçe popüler bir hal alıyor ve birçok yeni sayfa açılıyor. Bu sayfalara hızla ürünler ekleniyor, Instagram takipçi satın alınıyor, otomatik beğeniler ve organik olmayan takipçiler ile popüler bir sayfa imajı veriliyor. Doğal olarak tüketicilerin bazılarında bir kafa karışıklığı olabiliyor.

-Spam içerik algısı: Bazı satış sayfaları profesyonel görünümden uzak bir şekilde iş yapmaya çalışıyor. Çok sayıda hashtag kullanımı, etkileyici ürün açıklama metinlerinin olmaması, sürekli ya da çok seyrek paylaşım yapmak gibi durumlar spam algısı oluşturabileceği için bu da satışların düşük olmasına bir faktör olarak öne çıkıyor.

-Sezon bitimi: Instagram'da yaz sezonuna yönelik ürün satışı yapanların siparişlerinin düşmesi normal. Kış sezonuna girdiğimizden dolayı yaz aylarınca ciddi talep gören ürünlere ilgi de doğal olarak azalıyor. Okul sezonunun başlaması, sonbahar ile birlikte birçok kişideki psikolojik değişimler, yazın bitmesinin verdiği kaygı, umutsuzluk ve bazı karamsarlık durumları alışveriş tercihlerinde etkili olabiliyor.

-Çok satılan ürünlerin tedarik edilememesi: Çok satılan ürünler bazı durumlarda devamlı tedarik edilemiyor. Gelmesi bekleyen tüketicilerden bazıları hüsrana uğruyor ve takibi ya da iletişimi bırakabiliyor. Bu ürünler ile ilgilenen tüketicilerin başka mecralara yönelmesi kaçınılmaz oluyor. Sınırlı sayıda stok ile satış yapmaya çalışan sayfalar bu durumu çok sık yaşıyor ve müşteri kaybedebiliyor.

-Ürünler ile ilgili gönderilerde özensizlik: Bazı satış sayfaları ilk başlarda çok profesyonel bir şekilde ilerlerken sonraki süreçte ürün görsellerine, açıklama metinlerine gereken önemi vermekten uzaklaşıyor. Bu da tüketicilerin gözünde olumsuz bir imaj oluşturuyor. Ürün fotoğraflarının doğal bir şekilde çekimi ve paylaşılması önemli.

-Stok durumunu güncellemek: Tüketiciler ilgilendikleri ürünleri satın almak için yöneldikleri sayfada ya da satış linkinde o ürünü göremezse, stok yok ibaresi ile karşılaşırsa başka mecralara yöneliyor. Düzenli stok takibi, yeni ürün eklemek çok önemli.

-Müşteri ilişkilerinde dalgalanma: Müşteriler ile ilk başta iyi iletişim kuran, güzel bir alışveriş havası yakalayan bazı satış sayfaları zaman içinde bu durumu tersine çeviriyor. DM, e-mail ve yorumlar dikkate alınmıyor. Bu da müşteri ve takipçi kaybına neden oluyor.

-Yanlış hedef kitleye reklam vermek: Birçok Instagram satış sayfası reklam yönetimi ve hedef kitle belirleme konusunda sıkıntı yaşıyor. Hedef kitlenin doğru tespit edilmemesi reklam yatırımlarının boşa gitmesine neden oluyor. Reklamlardan istediği dönüşü alamayan sayfaların satışları dibe vuruyor. 

-Kampanya ve indirim olmaması: Sezon sonlarına doğru birçok tüketici takip ettiği sayfadaki ürünler ile ilgili indirim ve kampanya görmek istiyor. Bu konuda bir hareket göremeyince başka mecralara yönelebiliyor. Zaman zaman kampanya, çekiliş, indirim, kargo bedava gibi satış artırıcı çalışmalara ihtiyaç var.

Ne yapabilirsiniz?

 -Rakip olarak gördüğünüz sayfaların neler yaptığını inceleyin,

-Yeni ve farklı ürünler tedarik etmeye çalışın,

-Ürün çekiminde farklı açılar ve teknikler deneyin,

-Hedef kitlenizi yeniden analiz edin,

-Daha etkili reklamlara odaklanın, farklı reklam modelleri deneyin,

-Kampanya, çekiliş ve indirimler düzenleyin,

-Takipçi, beğeni satın almayın, organik büyümeye odaklanın,

-Müşterilerinize en kısa sürede geri dönüş yapın,

-Siparişleri en kısa sürede kargoya verin,

- Ürünleriniz için uygun olabileceğini düşündüğünüz influencer kişiler ile çalışmayı deneyin.

Instagram'da satış ve Instagram pazarlaması ile ilgili diğer yazılarımı da okumanızı tavsiye ediyorum.



Instagram'da satışlarım çok düştü, ne yapabilirim? Instagram'da satışlarım çok düştü, ne yapabilirim? Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Ekim 02, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.