SEO paketi alınmalı mı? SEO paketleri fayda sağlar mı?


SEO çalışması yapmayı ya da bir SEO uzmanı, SEO danışmanlığı ya da SEO ajansı ile çalışmayı düşünen küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri de SEO paketi alıp almamak olmalı.

Webmaster forumlarında, freelance iş platformlarında SEO paketi satışı sıkça göze çarpıyor. SEO paketi fiyatları 50 TL'den başlıyor ve ortalama 1000 TL civarına kadar çıkıyor. Bu paket içeriğinde genelde tanıtım yazısı yayınlama, farklı sosyal medya sitelerinde link paylaşma, forum sitelerinde başlık açıp link paylaşma gibi birtakım çalışmalar yer alıyor.

Kurumsal SEO ya da normal SEO hizmeti çalışmalarından maksimum fayda almak ve organik bir şekilde büyümek için bu paketlerin satın alınmaması gerektiğini düşünüyorum.

Her site için izlenecek SEO planı farklı olduğu için sitelere yapılacak çalışmalar için özel bir çalışma planının oluşturulması gerekiyor. Bu SEO paketleri genel yapılacakları içerdiği için olumlu ve sürdürülebilir sonuçlar almayı çoğu zaman sağlamıyor. Bundan dolayı sitelere özel bir şekilde SEO hizmeti paketi hazırlanmalı.

Örneğin 100 TL'ye bir SEO paketi satın alıyorsunuz. Bu paketin içeriğinde sunulanlar ortalama 1 hafta içinde yapılıyor ve size yapılanlar hakkında bir rapor sunuluyor. Siz de bu 100 TL'ye aldığınız paket ile web sitenize ziyaretçi akışının olmasını, hedef anahtar kelimelerde yükselme, daha fazla satış, daha fazla etkileşim beklentisi içine giriyorsunuz. Eğer SEO paketleri ile ucuz ve etkili sonuçlar almak mümkün olsaydı birçok firma, şirket ya da girişimci neden uzun soluklu SEO çalışması için bir SEO danışmanı ya da SEO ajansı ile çalışmayı tercih ederdi? 

SEO paketi satışı yapanların büyük çoğunluğu daha fazla trafik, anahtar kelimede yükseliş garantisi, Google algoritmalarına uygunluk vaat ediyor. İşin en önemli kısmı olan "Yüksek kaliteli değerli içerik" önemsenmiyor.

İyi hazırlanmış içerikler organik trafik almak, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak, hedef anahtar kelimelerde yükseliş ve Google gözünde de daha iyi bir noktaya gelmek için kilit rol oynuyor.

SEO çalışmasından önce web sitelerinin içerik bakımından çeşitlendirilmesi, güçlendirilmesi gerekiyor. İçeriği zayıf olan bir sitenin SEO'da iyi bir başarı elde etmesi çok zor. Kullanıcılar artık kendilerine maksimum fayda sağlayabilecek içerikleri çok daha fazla önemsiyor. Bu tür içerikler barındıran siteleri daha fazla ziyaret ediyorlar. Bunun farkında olan birçok marka profesyonel içerik yazarı ile çalışmayı tercih ediyor. Uzun blog içerikleri, yeniden hazırlanmış web sitesi içerikleri, PDF e-book, nitelikli içeriklere sahip sosyal medya gönderileri hepsi iyi içeriğe özlem duyan kullanıcılara ulaşmak için sıkça uygulanıyor. 

SEO çalışması, SEO paketi ile olacak bir iş değil. Daha uzun süreli çalışma gerektiriyor. Güçlü içerikler, kaliteli sitelerden alınacak bağlantılar, sosyal medyada hedef kitlenin dikkatini çekecek içerikler, alternatif anahtar kelimeler, uzun kuyruklu anahtar kelimeler gibi önemli kısımlara odaklanmak gerekiyor. Ücretli ya da ücretsiz SEO analiz araçları ile düzenli olarak mevcut durumu analiz etmek önemli faydalar sağlayacaktır. 

Bazen internette bir şeyler araştırırken öyle sitelere denk geliyorum ki site sahibinin belki hiçbir SEO bilgisi yok ancak yazdığı içerikle birçok kaliteli sitenin arasında üst sıralarda listeleniyor. Neden? Site sahibi içerik üretimine odaklanmış. Basit bir tema kullanmış. Yazdığı içerik ya da içerikler o konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin aradığı bilgileri, önerileri içeriyor. Yani "fayda" sağlıyor. Bundan dolayı da daha fazla organik ziyaret alıyor ve Google da bunu ödüllendiriyor. Bu bahsettiğim şey bu blog sitesi için de geçerli. 7 yıl önce yazılan yazılar hala trafik alıyor çünkü araştırılan, merak edilen konular hakkında nitelikli içerikler, bilgiler ve öneriler içeriyor. Ben SEO uzmanı değilim, SEO'nun önemine inanıyorum ancak yapılacak tüm SEO çalışmalarının doğal, gelecek odaklı ve kullanıcı dostu olması gerektiğini vurguluyorum. Bu blog ve diğer internet projelerim için hiçbir SEO paketi satın almadım, SEO çalışması yapmadım, yaptırmadım. Kendi imkanlarım ve öğrendiklerim dahilimde ilerledim. Odak noktaya içerik yazımını koydum ve olumlu sonuçlar aldım, almaya da devam ediyorum.

SEO çalışmasına mı ihtiyacınız var?

-Öncelikle web sitenizi ne amaçla kullanacağınızı netleştirin. Marka bilinirliği mi? Daha fazla satış mı? Daha fazla iletişim mi? Ben zaman zaman bu konuda ne yapacağını bilmeyen, kafası karışık kişilerin  SEO konusunda gönderdiği mailler alıyorum. Genelde şöyle oluyor: "Benim web sitem var, ziyaretçim az. Daha fazla ziyaretçi için ne yapmalıyım? SEO çalışması istiyorum. E-ticaret sitem var, SEO lazım. Blog sitem ziyaretçi almıyor. Yazılarım okunmuyor oysa SEO paketi aldım, işe yaramadı." Maillerin hepsini yanıtlamaya özen gösteriyorum. Yanıtladıklarımdan büyük çoğunluğu ne istediğini bilmediği, bu iş için ayırabilecek bir bütçesi olmadığı için geri dönüş yapmıyor. SEO'yu tek seferlik sananlar oluyor. Anlayacağınız dijital pazarlama konusunda çok çok geride olan ve internetten kolay para kazanma derdinde olan çok büyük bit kitle var. Araştırmıyorlar, öğrenmek istemiyorlar, hazıra konmak istiyorlar, bedava bir şeyler yaptırmak istiyorlar. Yanlış yoldalar.

E-ticaret sitesi sahibiyseniz ihtiyacınız olan daha fazla potansiyel müşteri tarafından ziyaret edilmek olacaktır. Daha fazla ziyaret daha fazla satış yapmak da demektir. Firma kurumsal web sitesi iseniz ürün ya da hizmetleriniz ile ilgilenen kitle ile daha fazla etkileşim kurmak, sizden fiyat teklifi ya da hizmet talebi almalarını sağlamak olacaktır. Blog sahibiyseniz daha fazla okuyucunun ya da içerik ürettiğiniz alanda hizmet veren ajanslar, marka, şirketlerin dikkatini çekmek olacaktır. Bu daha fazla danışmanlık, sponsorlu içerik yayınlama ya da başka işbirlikleri kurmayı sağlayacaktır. Bu ayrımın farkında olmadan bir işe başlamak iyi sonuç almayı engelleyecektir.

-Sonrasında web sitenizin mevcut içeriklerini gözden geçirin. İçerikleriniz hedeflediğiniz kitlenin dikkatini çekmek için yeterli mi? Neler eksik? Neden ziyaret edilmiyorsunuz? Eski içerikleri güncelleyin, değiştirin ve yeni içerik yazımı için profesyonel bir içerik editörü ile çalışın. 

-Sizin için en önemli anahtar kelimeler hangileri? Bu kelimelerdeki rakipleriniz neler? Bunları netleştirin. Alternatif anahtar kelimeler belirleyerek bu kelimelere yönelik yapılacak aramalardan da trafik almaya odaklanın. Rekabetin zor olduğu, tek anahtar kelimeler yerine size müşteri kazandıracak, satış yaptıracak alternatif kelimeleri arayın, araştırın.

-SEO hakkında temel bir bilginiz yoksa bu konu hakkında referansları olan, markanıza, web sitenize değer katabilecek, hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacak bir SEO uzmanı ya da SEO ajansı ile çalışmayı tercih edin. Kulaktan dolma bilgiler, yönlendirmeler ile SEO paketi, backlink paketi, tanıtım yazısı paketi vb. almayın. 

-İnternetteki hedeflerinize yönelik bir iş planınız mutlaka olsun. İlerleme durumunuzu düzenli olarak gözden geçirin.  

- SEO konusunda kendinizi biraz geliştirmeye zaman ayırın. Yerli ve yabancı kaynaklara mutlaka göz atın. Türkçe olarak da birçok kaynak mevcut. Kulaktan dolma bilgilere, her yazılana itibar etmeyin.Bu blogda SEO, dijital pazarlama, firma tanıtımı, e-ticaret, sosyal medyadan ürün satışı ile ilgili işinize yarayabilecek birçok yazı mevcut. Zaman ayırıp okumanızı rica ediyorum.

*İçerik yazımı, online PR, firma tanıtım çalışmaları için medyaistasyonu@gmail.com adresini kullanarak dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

 





SEO paketi alınmalı mı? SEO paketleri fayda sağlar mı? SEO paketi alınmalı mı? SEO paketleri fayda sağlar mı? Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Ekim 06, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.