Evde iş kuran ve evden çalışarak başarılı olmuş bir iş örneği

Koronavirüs salgını ile birlikte eskiye oranla daha fazla önem kazanan evden çalışmak, evden çalışarak para kazanmak, evde iş yapmak gibi yeni nesil iş modelleri artık daha fazla popüler olacak.

Bu blog yazımda evde iş kurup para kazanmak isteyen girişimci adayları için bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Hadi başlayalım.

Evden çalışıp para kazanmak istiyorum, mümkün mü?

Evet, mümkün. Günümüzde birçok kişi evinden çeşitli iş modelleri ile para kazanıyor. Peki, bu kişiler ne yapıyor da para kazanıyor? Grafik tasarım, web tasarımı, içerik yazarlığı, kitap editörlüğü, Instagram'dan ürün ya da hizmet satışı, online danışmanlık, el emeği ürünlerin satışı, sosyal medya hesap yönetimi, PR danışmanlığı, online eğitim, Influencer olmak vb. Yapabileceğiniz birçok iş var. Yeter ki ben bu işi yapabilirim, bana uygun olabilir, bunun için evimde çalışma alanı da oluşturabilirim diyebilecek kararlılıkta olun.

Peki, evde ne iş yapabilirim?

Bu sorunun cevabı kendinizde. Hangi alanlar sizin için cazip? Yazma becerileriniz kuvvetliyse içerik yazarlığı yapabilirsiniz. El becerileriniz iyiyse kendi tasarladığınız ürünlerin satışını yapabilirsiniz. Aslında bu konuda sınır yok. Dediğim gibi yeter ki sevebileceğiniz bir iş ile başlayın. "Bu işin getirisi yüksekmiş, ben de bunu yapayıp gibi bir düşünceye kapılarak başlayacağınız iş modeli hüsranla sonuçlanabilir. Yüksek kazanca odaklanmayın. Az gelsin, sürekli gelsin.

Evden ürün ya da hizmetlerimi nasıl satacağım?

Bunun için Sahibinden, Letgo gibi ilan sitelerinde ilan vermek, Dolap, ModaCruz, Gardrops gibi uygulamalarda hesap oluşturma ve Instagram, Facebook hesabı açarak da kişisel becerilerinizi, ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Ücretsiz bir blog ya da düşük ücretle oluşturacağınız bir web sitesi üzerinden de ürün ya da hizmetlerinizi pazarlayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi ürün ve hizmetlerinizi potansiyel müşteriler ile buluşturacak birçok farklı platform var. Hepsinde aynı anda da var olabilirsiniz ya da en çok geri dönüş alabileceğiniz platformlarda daha aktif olabilirsiniz.

Kargo ve ödeme alma işini nasıl çözeceğim?

Dolap, Gardrops, Modacruz, Shopier gibi platformlar hem ödeme almanız hem de kargo gönderimi için oldukça makul. Bunları kullanarak sattığınız ürünlerin gönderilerini yapabilirsiniz. Dolap, Gardrops, ModaCruz gibi platformlar fiziki ürün satışına imkan veriyor. Dijital ürün, hizmet, danışmanlık vb. ödemeleri için Shopier'i kullanabilirsiniz.

Evde nasıl bir alana ihtiyacım var?

Evden iş yapmada müsait bir odayı kendinize çalışma alanı olarak tahsis edebilirsiniz. Daha konforlu çalışmak için müsait odayı bir home ofis olarak düzenleyebilirsiniz. Böylece fiziki bir iş yerinde çalışıyormuş gibi daha konforlu ve keyifli çalışmanız mümkün. Fiziki ürün satışı yapacaksınız bu ürünleri hazırlayacağınız bir hazırlık masası, raf düzeni vb. ihtiyacınız olabilir. Bunları da çok uygun fiyatlarla temin edebilirsiniz.

Ne kadar sürede işimi oturup düzenli gelir elde edebilirim?

Bu süre sizin yapacağınız için talebine göre değişir. Talep görebilecek bir iş modeli uygularsanız kısa sürede kazancınızı sürekli hale getirebilirsiniz. Kendi işinizi sıfırdan kurup para kazanacak bir süreye getirmek için ortalama 6 ay - 1 yıl gibi bir süreye ihtiyacınız olacak. El emeği ürün satıyorsanız günlük ya da aylık olarak ürettiğiniz ürün sayısı, gelen sipariş miktarı önemli. El yapımı ürünlerin bazıları zaman alabiliyor ve seri üretim pek mümkün olmuyor. Bu da gelen sipariş sayısının az olmasına ve kazancın daha düşük olmasına neden olabiliyor. Sattığınız ürünlerin satış fiyatı yüksek ise az adet siparişten daha tatminkar gelir mümkün olabilir. Birçok kişi toptancılardan talep görebilecek türden ürün satın alarak satmaya yöneldiği için daha kısa sürede para kazanmaya başlayabiliyor.

Başka nelere dikkat etmeliyim?

Çevrenizdekileri, en yakınlarınızı yaptığınız iş konusunda bilgilendirin. Büyümek için ihtiyacınız olacak. Müşteri ilişkilerine önem verin. Kibar olun, soruları ve mesajları zamanında yanıtlayın. Polemiğe girmeyin. Ara sıra ufak hediyeler gönderin, jestler yapın. Kargoları en kısa sürede gönderin. Kendinizi, marka ve hizmetinizi övmekten uzak durun. Yorumları dikkate alın. İşinizi daha da geliştirmek için eleştirilere her zaman açık olun. İşinizi büyütünce şirket yapısına geçin ve daha profesyonel bir şekilde iş yapın. Alanınızda rekabet çoksa reklam vermeyi ihmal etmeyin. Düzenli post paylaşın. Takipçi satın almayın. Fake hesap ve yorumlar ile dikkat çekmeye çalışmayın. Taklit etmeyin. 

Evden iş kuran ve başarılı olan bir danışanımdan örnek vermek istiyorum

(Gerçek ismini ve girişiminin ismini vermek istemiyorum. Ayşe Hanım diyelim) 

Bir gün bana e-mail ile ulaştı. Randevu talep etti. Yüzyüze görüştük. Önce hikayesini anlattı, sonra da yapmak istediklerini... 

Kendi tasarladığı kolyelerin ve ördüğü bebeklerin satışını internet üzerinden yapmak istiyordu. Evde bu işi yapabileceği çalışma alanı mevcuttu. Ailesine ait, bahçeli, çatı katı olan güzel bir lokasyonda bulunan şirin bir müstakil evde oturuyordu. Önce bana çalışma yeri olarak düşündüğü alanı gösterdi. Home ofis tarzı dizayn edilmiş, profesyonel bir havası olan çatı katıydı. Balkonu olması ve manzarası evden iş yapmayı keyifli hale getirecek kadar güzeldi. Bana yaptığı kolye tasarımları ve ördüğü bebeklerden numuneler gösterdi. Gerçekten emek harcanmış ve talep görebilecek nitelikte objelerdi. Sonra can alıcı soruyu sordu? Ne yapabiliriz? Kime, nasıl satabiliriz? Kendisi için bir iş planı oluşturdum ve çalışmalara başladık. İş oturana kadar danışmanlık yapacağımı belirttim. 

Oluşturduğum plan dahilinde öncelikle 1 ay içinde yapabileceği kolye ve bebek sayısı hakkında bilgi aldım. Ortalama bir rakam verdi. Bu ürünlerin kendisine adet başı ne kadar mal olduğunu öğrendim. Buna göre bir fiyatlandırma olacaktı.

 Sonra bu ürünlerin en hızlı satılabileceği platformları belirledik. Instagram, Sahibinden, Dolap, ModaCruz ve Gardrops bizim için en uygun olanlardı. Hepsinde aynı online mağaza ismiyle bir hesap oluşturduk. Canva'yı kullanarak bir logo tasarladık. Gerekli alanları doldurduk. Hesapları yapılandırmayı tamamladık. İş ürün fotoğraflarını çekme, açıklama metinlerini oluşturma ve ilgili platformlara yükleme kısmına geldi. Ürün fotoğrafı çekimi için iPhone kullandık. Kamerası ve pratik olması açısından bizim için en iyi çekim aracıydı. Ürün çekimlerini doğal ışıkta gündüz gerçekleştirdik. Gece çekimi hiç yapılmadı. Light Box vb. kullanılmadı. Ürünleri ön plana çıkaracak ancak arka planda da hoş görünecek bir çekim alanı oluşturduk. Yansıma yapmayacak arka zemin kullandık. Bu bazen bir kumaş bazen bir doğal ahşap oldu. Bu şekilde yüzlerce kare fotoğraf çekildi. En iyileri ayıklayıp kullanmak için bir klasörde topladık. Her bir ürün için açıklama metinleri yazdım. Instagram paylaşımları için ilgi çekebilecek nitelikte etiketler bulmaya özen gösterdim. Gönderi ve story tasarımı için Canva'yı kullandık. Her gün 2-3 adet Instagram gönderisi yüklemeye başladık. Diğer platformlara daha fazla ürün ekledik. Instagram işletme hesabına geçiş yapıldı ve istatistikleri analiz etmeye odaklandık. Ufak bütçeler ile gönderilerin reklamlarını da yapmaya başladık. Instagram'dan gelecek siparişler için ödeme alt yapısı ve kargo gönderimi çözümü olarak Shopier kullanıldı. Takipçi satın almadık. İlk başlarda yakın çevre beğenileri, ufak reklam bütçeleri derken hesabı takip eden kullanıcıların sayısı 3000 bin civarına geldi. Bu organik bir rakam ve bence çok da iyi. paylaşımlara ortalama 100-400 arası beğeni de geliyordu. 

Reklam verildiğinde bu rakam daha da artıyordu. İlk siparişler doğal olarak Instagram üzerinden gelmeye başladı. İlk zamanlarda 2-3 günde 1 sipariş geliyordu. Haftada 5-6 oluyordu bazen. Birkaç ay böyle devam etti. Birden onlarca takip olmayacaktı tabi. Diğer platformlardan çok fazla verim alamadık. Oradaki rekabet sanki biraz daha sertti. Instagram şu aşamada bu iş için en hızlı büyüme alanıydı ve öyle de oldu. Daha fazla yüklenmeye başladık. Daha çok post ve hikaye paylaşma, her gün reklam verme gibi adımları uyguladık. Sonuç gayet iyiydi. Günlük sipariş sayısı 2-3'e ulaşmıştı. Bu aylık ortalama 60-100 sipariş demekti ve çok iyi bir rakamdı. Danışanım için güzel bir getiriydi. Kargoları zamanında vermek, özenli paketleme, hediye paketi yapma, zaman zaman küçük jestler, ayda 1 çekiliş yapma gibi çalışmalar ile online markasını ortalama 6 ayda rayına oturtmayı başarmıştık. Gelen müşteri yorumları da çok pozitifti. Son olarak online görünürlüğü artırmak için basın bülteni dağıtımı çalışması da yaptık.Haber değeri taşıyacak bir bülten hazırladım ve uygun basın listelerine gönderdim. Gönderilen bülten online medyada bazı haber portallarında yer aldı. Bu da güvenilirlik ve markalaşma açısından önemli bir fayda sağladı. Şimdilerde bu girişim yoluna emin adımlarla devam ediyor. 

Pandemi dönemindeki ekonomik sıkıntılara rağmen siparişlerde çok ciddi bir dalgalanma olmamış. Birkaç el yapımı ürün ile mevcut ürün gamını genişletmiş. Siparişlere yetişmek için yanına en yakın arkadaşını da bir nevi çalışan olarak almış. Çatı katı çalışma alanında kahvelerini yudumlayarak, konforlu bir şekilde işlerine devam ediyorlar. Hatta gerekli malzemeleri yanlarına alarak bu işi ev dışındaki alanlarda da (Tatil zamanı gittikleri bir otel, bir pansiyon ya da yazlık ev) aksamadan sürdürüyorlar. Kargo gönderimlerini de kendilerine en yakın şubeden gerçekleştiriyorlar. Okuduğunuz üzere iş oturunca zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde para kazanmak mümkün olabiliyor. Yeter ki isteyin, pes etmeyin ve adımlarınızı doğru atın. Aceleye getirirseniz başarılı olmanız çok zor. 

Siz de evinizde para kazandırabilecek bir iş modeli kurup serbest zamanlı çalışarak para kazanmak ister misiniz? Bu konuda işbirliği talebiniz olursa medyaistasyonu@gmail.com adresinden bana dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.




Evde iş kuran ve evden çalışarak başarılı olmuş bir iş örneği Evde iş kuran ve evden çalışarak başarılı olmuş bir iş örneği Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Ağustos 19, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.