Kendi işimi kurmak istiyorum, nereden ve nasıl başlamalıyım? (Örnek iş modeli)

Kendi işimi kurmak istiyorum, internetten para kazanmak istiyorum, evden çalışmak istiyorum, home ofis iş kurmak istiyorum, internetten ürün satmak istiyorum, e-ticaret yapmak istiyorum gibi cümleleri son yıllarda sıkça duymaya başladık.

Ekonomik şartlar, daha az çalışarak daha fazla para kazanma isteği, daha fazla gelir elde etmek, ek gelir ve ek iş yapma ihtiyacı birçoğumuzu kendi işimizi kurmaya yöneltiyor.

Hemen hemen herkesin aklında kendi işi kurarak para kazanmak ve daha rahat bir şekilde yaşama isteği var.

Peki, nereden ve nasıl başlamak gerekiyor?

İnternet üzerinden yapılacak işler son zamanlarda birçoğumuzun ciddi anlamda ilgisini çekiyor. Fiziki bir iş kurmanın maliyeti oldukça yüksek. Daha fazla sermaye gerekiyor. Birçok kişinin de böyle bir ekonomik gücü maalesef bulunmuyor. Bundan dolayı internet üzerinden bir şeyler satmak, hizmet sunmak çok daha cazip hale geliyor. Kendi işini kurmak isteyenlere internet tabanlı işler yapmalarını tavsiye ediyorum.

Ben bu yazıda internetten ürün satışı odağında bir e-ticaret iş modeli kurmak ve geliştirmek hakkında örnek iş modeli üzerinden hareket ederek bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız dahilinde sizin için en uygun alanı belirleyebilirsiniz ya da toptan hazır ürün alarak satış yapabilirsiniz. Aşağıdaki iş fikri becrileriniz dahilinde yapabileceğiniz sadece bir örnek. Hadi başlayalım.

İş fikri: İnternet üzerinden el yapımı keçe ürünleri satışı yapmak

Son yıllarda keçeden yapılan ürünlere ilgi oldukça fazla. Keçe kapı süsleri, keçe oyuncaklar, keçe bebek süsleri, keçe çanta, keçeden cüzdan, vb. birçok ürünü keçeden yapmak mümkün. Birçok ev hanımı ya da evden para kazanmak isteyenler keçeden ürün yaparak sosyal medya üzerinden satışını yapıyor. Bu örnek iş modeli geliştirme yazısında keçe odağında bir iş modeli kurmak, geliştirmek ve büyütmek noktasında örnekler vererek kendi işinizi kurmanıza faydalı olabilecek bir yol haritası oluşturmanıza yardımcı olmak istiyorum.

Öncelikle keçeden hangi ürünleri yapabileceğimizi belirleyim. Bir ara Instagram'da keçeden yapılmış okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara yönelik etkinlik kitabı görmüştüm. Keçeden eğitici kitap içinde yaş gruplarına uygun birçok aktivite yer alıyordu. Kadın girişimciler ürettikleri bu kitabı sosyal medya üzerinden (Instagram) satışa sunuyordu. Bu ürün birçok annenin dikkatini çekti ve ciddi anlamda talep görmeye başladı. Yorumlara baktığımda birçok kişinin fiyat bilgisi talep ettiğini gördüm.

Çocuğunun kişisel gelişimi için farklı ve faydalı bir ürün hangi annenin dikkatini çekmez ki? Neticede değişik ve aynı zamanda faydalı bir ürün. Şunu unutmamak lazım kendi işinizi kurmak istiyorsanız niche bir alana yönelmelisiniz. Belli bir alana yönelik yapılacak işin tutma ihtimali daha yüksek. Biz de örnek iş modelimizde keçeden çanta yapalım.

Hangi ürünü yapacağımızı ve satacağımızı belirledik. Peki, bundan sonra ne yapacağız? Bu ürünü hangi mecralarda satacağımızı belirleyeceğiz. E-ticaret sitesi açmak, Instagram'dan satmak, Sahibinden, Letgo, Dolap, Gardrodps ya da yurtdışı satış için Etsy gibi platformlar bizim satış mecralarımızı oluşturuyor. Hepsinde aynı anda var olmak zor olabilir. Başlangıçta 1-2 platform yeterli. Sonra iş büyüdükçe diğer alanlar da düşünülebilir. Satış yapacağımız alanları e-ticaret sitesi açmak ve Instagram olarak belirledik diyelim.

Sonrası bir marka adı belirlemek iyi olacak. SEO ve organik trafik açısından içinde keçe geçen bir alan adı almak ve sosyal medya hesabı oluşturmak faydalı olacaktır. 10 dolar civarı bir alan adı kaydetmek, uygun bir hosting planı almak ve Wordpress e-ticaret teması e-ticaret sitesi için işimizi görecek. Birçok hosting firması uygun fiyatlara hosting seçenekleri sunuyor. İlk başlarda ziyaretçi pek olmayacağı için çok büyük paralar vermeye gerek yok. Ücretsiz Wordpress e-ticaret temaları da mevcut. Bu konuda internette birçok kaynak var.

Bir Wordpress e-ticaret sitesi nasıl kurulur burada bahsetmeyeceğim. Web sitesini kurduğunuzu, gerekli eklentileri yüklediğinizi ve temel ayarları yaptığınızı varsayıyorum. Bilmiyorsanız da bunu birkaç basit araştırma ile öğrenebilirsiniz. Birçok video içerik de mevcut. Wordpress e-ticaret sitesi kurmak çok zor ve maliyetli değil. Bu adımı geçiyorum. Instagram hesabını da oluşturalım. Logo, slogan hazırlayalım. Instagram sayfamızda biyografi alanını da dolduralım. İşletme hesabı kurulumu yapalım. Sayfamızın durumunu analiz etmek açısından önemli. İşin Instagram kısmı post paylaşmaya hazır. Ödeme almak için Shopier üyeliği almak iyi. Kargo anlaşması da var. Güzel işleyen bir sistem. Birçok kişi kullanıyor. Hem Instagram hem de e-ticaret sitesinde kullanılabilir.

E-ticaret sitesi ve Instagram hesabı hazır. Keçe çanta yapacağız dedik ya.Yapımda kullanacağımız farklı renklerde ve inceliklerde keçeler, yapıştırma ve dikme için gerekli ekipmanlar, süsleme için gerekli malzemeler gerekecek. Bunların hepsini internetten ya da İstanbul'daysanız Eminönü, Tahtakale'den temin edebilirsiniz. Çanta modelleri için yerli ve yabancı birçok kaynak internette mevcut. 

Bundan sonra sizin el becerileriniz, sabrınız, kendi işinizi kurma aşkınız devreye giriyor. İnternet sitesi ve Instagram'da sergilemek açısından prototiplere ihtiyaç olacak. Farklı çanta modelleri üretmeye başlamanız gerekiyor. Bir çantanın ne kadar sürede yapılacağı modelin zorluğuna, el becelerilerinize göre değişebilir. Bir günde 3 çanta yaptığınızı varsayalım. Bu çantaları satışa sunmadan önce güzelce fotoğraf çekmek gerekiyor. Fotoğraf çekimi bir model üzerinde yapılabileceği gibi arka plana birkaç dekor konularak sadece çanta öne çıkacak şekilde de yapılabilir. Ürün çekimi hakkında bilgi ve teknikler için birçok video kaynak mevcut.

Çekimini yaptığınız çantaların görsellerini yavaş yavaş e-ticaret sitesine, Instagram sayfanıza yükleyebilirsiniz. Ürün açıklamalarını doğru bir şekilde yazmak, doğru anahtar kelimeler ve doğru etiketler kullanmak önemli.  E-ticaret sitesine çektiğiniz görselleri ekleyebilirsiniz ancak Instagram sayfanızda her gün 1 gönderi + 1 hikaye paylaşmaya özen gösterin. Başarılı olmak için istikrarlı olmak şart.


Hangi aşamaya geldik? 

-Satılacak ürünü belirledik

-Satış kanallarını belirledik

-Satış kanallarını yapılandırdık

-Ödeme altyapısını belirledik ve kurduk

-Ürün için gerekli malzemeleri piyasadan uygun fiyata temin ettik

- Ürün yapımında ihtiyaç duyacağımız farklı modelleri internetten bulduk

-Yavaş yavaş ilk modellerimizi üretmeye başladık. Günlük ortalama 1-3 çanta yapmaya başladık.

-Ürün fotoğrafı çekimi için kendimize bir sistem kurduk. Net, doğal ve dikkat çekici çekimler yapmayı öğrendik ya da profesyonel destek aldık.

- Ürünleri e-ticaret sitemize yüklemeye başladık. Instagram'da da paylaşmaya başladık.

Bundan sonraki en önemli aşama para kazanmak... Henüz müşterimiz yok, takipçimiz de yok... Peki, ne yapacağız?

E-ticaret sitemizin organik trafik alması için içeriğin gücünden yararlanmaya başlayacağız. Sitemizde bir blog alanı oluşturacağız ve ürünümüz ile alaklı anahtar kelimeler odağında ilgi çekici, faydalı içerikler hazırlayıp ekleyeceğiz. Sosyal medya tarafında da da günlük düşük bütçeler ile hedef kitle odağında reklamlar başlatacağız. (Hedef kitle: Kadınlar, 18-50 yaş grubu, ilgi alanları moda, internetten alışveriş, çanta, aksesuar, takı vb.) Şehir olarak başta İstanbul, Ankara, İzmir denenebilir. Hedef kitle kapsamında çok geniş açılmanın anlamı yok. Nokta atışı yapmak önemli. Düzenli olarak reklam vereceğiz. Bir yandan da eşe, dosta, tüm tanıdıklara duyuracağız.

Instagram'da organik takipçisi fazla olan, moda blogger'lar ile iletişime geçerek ürün karşılığı reklam talebinde bulunacağız. Talep durumunda belli bir miktar para da olabilir. Birkaç farklı kişi ile çalışarak sosyal medya tarafında büyümeye başlayacağız. Bu aynı zamanda ilk satışların gelmesini de sağlayacak.

Hızlı ve devamlı satış yapmada uygun fiyat, ücretsiz kargo ve benzersiz modeller çok önemli. Bot takipçi, takipçi satın alma gibi çalışmalar yapmayacağız. Bunun yerine çekiliş ile organik takipçi yönlendiren yüksek etkileşimli sayfaları tercih edeceğiz. Tüm bu süreç sonrası siparişlerin gelmeye başladığını göreceksiniz.

Ücretsiz ve hızlı kargo, özenli paketleme, sipariş yanında ufak hediyeler çok önemli. Bu hem müşteri memnuniyeti demek hem de yeni müşteriler kazanmak demek.  Sonraki süreçte reklam ve tanıtım çalışmalarını devam ettirmek iş modelinin kemikleşmesini sağlamak açısından önemli. Unutmayın, birçok kişi bu şekilde işe başladı. İşinize sahip çıkarsanız başarısız olma şansınız çok düşük. Her ürünün bir alıcısı vardır. Bu gitmez, o satmaz, bu iş tutmaz diyenler çıkabilir. Kulaklarınızı tıkayın.

Siz emin adımlarla, sabırlı bir şekilde ilerleyin. Hem sevdiğiniz işi yapacaksınız hem de para kazanacaksınız. Sizin kendi geliştirdiğiniz iş modeli başkaları için de ilham kaynağı olacak. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bu dünyada hepimize yetecek kadar para ve iş modelleri mevcut.

Soru, görüş ve işbirliği talepleriniz için medyaistasyonu@gmail.com adresinden bana dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.








Kendi işimi kurmak istiyorum, nereden ve nasıl başlamalıyım? (Örnek iş modeli) Kendi işimi kurmak istiyorum, nereden ve nasıl başlamalıyım? (Örnek iş modeli) Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mayıs 04, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.