Ücretsiz haber sitesi kurmak isteyenler için öneriler

Ücretsiz haber sitesi kurmak, haber sitesi açmak istiyorum diyenlerin internette en çok araştırdığı konuların başında geliyor. Haber sitesi kurmak bazı maliyetler gerektiren bir alan (Domain, hosting, haber sitesi yazılımı, logo çizimi, haber ajansı üyeliği vb.) olsa da hiç para harcamadan bedava haber sitesi açmak da mümkün. Bu yazıda ücretsiz haber sitesi nasıl kurulur? sorusunu ayrıntılı bir şekilde cevaplayacağım.

Ücretsiz haber sitesi kurma rehberi

Blogger ile ücretsiz haber sitesi kurmak

Açmayı düşündüğünüz sitenin kapsamını belirlemelisiniz. Yerel mi, bölgesel mi, belli bir alana yönelik mi yoksa genel bir haber sitesi mi olacak? Belli alanlara yönelik bir haber sitesi olması daha iyi olacaktır. Genel içerikli çok sayıda site var. Bu siteler arasından sıyrılmak çok zor. Bundan dolayı belli bir alana, bir konuya yönelmenizi öneriyorum.

Ücretsiz haber sitesi açmak istiyorsanız en basit yöntem bir Blogger tabanlı bir blog oluşturmak olacaktır. Bunun için öncelikle bir Gmail hesabı oluşturun. Sonrasında Blogger üzerinden ücretsiz bir blog oluşturun. Oluşturduğunuz bu blogu bir haber sitesi olarak kullanacaksınız. Bundan dolayı haber, medya, gazetecilik ile alakalı bir isim bulmanız gerekiyor. İnternette birçok ücretsiz Blogger haber sitesi teması bulunuyor. Bunlardan birini indirerek blogunuza yükleyebilirsiniz. Blogger'ı düzenlemek oldukça kolaydır. Çok temel bilgilerle gerekli düzenlemeleri yapabilir ve yayına hazır hale getirebilirsiniz. Blogger ile ilgili teknik bilgilere girmeyeceğim. İnternette çok sayıda bilgi mevcut. Araştırarak ihtiyacınız olanları kolayca bulabilirsiniz. Bir blog açtığınızı, temayı yüklediğinizi, düzenlemeleri ve temel ayarları (Logo, blog başlığı, blog açıklaması, yazı ayarları, gerekli eklenti ayarları, Google Analystics kurulumu, site haritası ekleme, Google Search Console ayarları vb. ) yaptığınızı varsayıyorum. Bu blogda bazı sayfaların olması gerekiyor. Hakkımızda, İletişim, Reklam, Gizlilik ve Kullanım Şartları, Kategoriler vb. Bunları da oluşturmalısınız. Böylece teknik olarak içerik girmeye hazır olacak. Blogger'ın yanı sıra ücretsiz Wordpress ve Tumblr ile de haber sitesi oluşturabilirsiniz.

Ücretsiz haber sitesi için hangi platform?

Ben başlangıç açısından Blogger'ı tavsiye ediyorum. Oldukça basit ve keyifli. Medya İstasyonu'da 7 yıldır Blogger alt yapısı ile yayında ve Blogspot uzantılı bir domaine sahip. Ücretsiz haber sitesi mi olur? diye küçümseyenler çıkabilir. Habercilik deneyimi, içerik geliştirme gücü olan, içeriğimle kitlenin dikkatini çekebilirim diyenler her platformda ses getirebilir.

Okuduğunuz bu blog 7 yılda milyonlarca kişini tarafından ziyaret edildi. Yüz binlerce defa okunmuş blog yazıları var. Binlerce yorum var. Organik trafik alıyor ve birçok ücretli siteye göre çok daha kaliteli durumda. İçeriklerin hepsi özgün, bilgi verici ve eskimeyecek türden. 7 sene önce yazdığım yazılar hala trafik alıyor. Bu blogu şu ana kadar birçok kişi satın almaya çalıştı. Sıfır maliyetle kurduğum ve bugüne getirdiğim bu siteyi neden satayım ki? Bu blog bana ve okuyuculara çok şey kazandırdı. Deneme yanılma yöntemi ile Blogger tema düzenleme işlerini bile öğrendim. 7 sene içinde 3 kez tema değişikliği yaptım. Şu anki temanın temel düzenlemesini de kendi yaptım. Böylece blog çok daha sade ve profesyonel bir görünüme sahip oldu. Sık sık içerik üreterek daha fazla kişiye ulaşmayı amaçlıyorum.

Olumsuz söylemlere kulak asmayın. İçeriğiniz güçlüyse her yerde ses getirirsiniz. Blogger alt yapısı olup da günlük binlerce ziyaretçi çeken siteler var. Organik trafiğiniz varsa ücretsiz açacağınız bir site ile de ciddi paralar kazanabilirsiniz. İnternetten arama motoru sorgulamaları sonucu sitenize ulaşanlar "Aaa bu site Blogger tabanlıymış ben burada yazılanı okumam, yorum yapmam" demiyor. İçeriğinizin kalitesiyle, kendilerine sağladığı fayda ile ilgileniyorlar.

Neyse asıl konuya geri döneyim. Blogunuzu teknik olarak hazırladığınız. Peki, içini nasıl dolduracaksınız? Haber nasıl üreteceksiniz? Haber kaynaklarınız neler olacak? Habercilik deneyiminiz varsa ya da bu alanda profesyonel kişilerden destek alacaksınız her olaydan bir haber çıkarabilirsiniz.

Haber sitelerinin haber kaynakları neler? Haber ajanslarına üyelik ve ajanslardan gelen haberler, basın bültenleri, kamu kurum ve kuruluşlarının açıklamaları, sosyal medya paylaşımları, sıfırdan özel üretilen haberler, röportajlar, araştırmalar vb. Haber sitenizin kapsamı ile alakalı dikkat çekici haberler üretebilirsiniz.

Özel haberler üretmek, haber dosyaları, analiz haber, yorum yazısı her zaman daha fazla dikkat çekecektir. Diğer haberler hemen hemen her haber sitesinde var. Çok popüler bir gelişme her zaman büyük haber portallarından takip edilir. Okuyucu Hürriyet'ten okuyacağı haberin aynısını herhangi bir siteden okumayı çoğu zaman tercih etmez. Fark yaratacak, dikkat çekecek haberler ürettiğinizde okuyucunun sizi tercih etmesi de mümkün olur.

Haber üretmek zor mu?

Haber üretimi herkesin yapacağı bir iş değil. Ben gazetecilik eğitimi aldığımdan dolayı haber yazmak, haber üretmek, röportaj, analiz, yorum vb. içerikler konusunda zorluk çekmiyorum. Neyin haber olabileceğini, hangi konulardan nasıl haber çıkabileceğini biliyorum. Haberciliğe yeni başlayanların bunları yapabilmesi doğal olarak kolay değil. Zaman ve emek gerekiyor. Ben yazılı basında da internet medyasında da çalıştım. İnternet haberciliği konusunda birçok tecrübem oldu, yeni kurulacak sitelere danışmanlık da verdim, haber editörlüğü konusunda da destek oldum.

Başlangıç aşamasında bol bol haber yazma pratiği yapılmalı. Dikkat çekici başlık kullanımı, spot kullanımı, ara başlık kullanımı vb. haber yazımı ile ilgili temel kurallar konusunda kişiler kendilerini geliştirmeli. Gündemi iyi takip etmek önemli. Cımbızla çekip alacağınız bir konu ile güzel bir haber yakalayıp iyi trafik çekmeniz mümkün. Haber fotoğrafı olarak kullanacağınız görseller için Pixabay, Unsplash vb. ücretsiz stok fotoğraf platformlarını kullanabilirsiniz.

Ücretsiz haber sitesi ile para kazanılır mı? 

Dikkat çekici, özgün ve kaliteli habercilik yaparak ücretsiz açtığınız ve yayına devam ettiğiniz haber sitesi ile para kazanabilirsiniz. Bu noktada gelir kaynaklarınız neler olabilir? Tanıtım yazısı yayınlama, Google Adsense reklamları, firmalardan banner reklam yayınlama, link satışı, sponsorlu içerik çalışmaları vb. Yerel ya da tematik bir haber sitesi olarak yayıncılık yapıyosanız ve hatırı sayılır bir trafiğiniz varsa reklam almanız daha kolay olur. Haber sitenizin domain, hosting, yazılım vb. gideri olmayacağı için aylık birkaç reklam ile iyi para kazanabilirsiniz. Zamana ve mekana bağlı kalmadan bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile her yerden yayıncılık yapabilirsiniz.

Haber sitesi kurmak ve internet haberciliği ile ilgili yazdığım diğer yazıları da mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Konu hakkında soru, görüş ve önerileriniz için bana medyaistasyonu@gmail.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz haber sitesi kurmak isteyenler için öneriler Ücretsiz haber sitesi kurmak isteyenler için öneriler Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Nisan 07, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.