Gazete çıkarma maliyeti, Gazetelerin gelirleri ve giderleri neler?

Gazete çıkarmak istiyorum diyen girişimcilerin en çok merak ettiği konulardan biri de gazete çıkarma maliyeti oluyor.

Gazete çıkarmanın maliyeti yerel gazete çıkarma maliyeti, ulusal gazete çıkarma maliyeti gibi yayın kapsamının genişliğine göre değişiklik gösterebiliyor.

Gazete çıkarmak isteyenlerin bilmesi gereken maliyetler

Basılı gazete çıkarmak oldukça maliyetli bir iş. Birçok gider kalemi bulunuyor. Buna rağmen gelir kalemleri oldukça az. Ciddi bir reklam alma potansiyeli ve bir süre cepten yiyecek sermayesi olmayan girişimcilerin kağıt gazete çıkarmak istemesini doğru bulmuyorum.

Gazete çıkarmak ile ilgili şu ana kadar çok sayıda mail aldım. Birçok kişi bu işi çok kolay sanıyor. Gazetecilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan, sırf prestij olsun diye gazete çıkarmayı düşünenler var. Hemen para kazanılabileceğine dair yanlış bir algı söz konusu. Gazete çıkararak para kazanmak çok zor. İnternet haberciliğinin yükselişe geçtiği şu zamanda birçok gider kalemi olan basılı gazete ile para kazanma hayali kuran çok kişi var.

Gazete giderleri

Gazetelerin birçoğu büyüklüğüne göre ofis, apartman dairesi, plaza katı vb. mekanlardan idare ediliyor. İdare merkezi olarak bir yer belirlemek şart. Bu mekanın da birçok gideri olacak. Ofis giderleri (Kira, ofis malzemeleri, faturalar, ve diğer ofis giderleri.)

Matbaa giderleri (Günlük, haftalık, aylık periyotlara göre fiyat değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra renkli ya da siyah-beyaz baskı türünde de fiyatlar değişebilir.)

Mizanpaj giderleri (Gazete tasarımı dışarıdan bir ajansa mı, freelance çalışan bir sayfa sekreterine mi yoksa ofis içindeki personele mi yaptırılacak?)

Personel giderleri (Muhabir, editör, sayfa sekreteri, yazı işleri müdürü, internet editörü, abone sorumlusu, reklam sorumlusu vb. personellere ödenecek ücretler, SGK primleri ve yemek, ulaşım gibi diğer ödemeler...)

Şirket giderleri (Gazete çıkarmak isteyenlerin şahıs şirketi, limited şirketi ya da anonim şirket kurması gerekiyor. Bu noktada şirket giderlerini de hesaba katmak gerekiyor. SGK primleri, vergi ödemeleri, muhasebeci ücreti vb.)

Haftalık çıkan bir yerel gazete için maliyet:  

Ofis kirası: Ofisin lokasyonuna, büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Aidat ücreti olabilir.

Ofis mobilyaları, bilgisayarlar, gerekli yazılımlar, ofis ekipmanları vb. gibi araç ve gereçler de hesaba katılmalı. Bunların fiyatı da değişken.

Yaklaşık 2 sene önce danışmanlığını yaptığım bir girişimci için gazete basımı yapan matbaanın birinden haftalık yerel gazete için fiyat teklifi almıştım. 12 sayfa siyah beyaz 1000 adet fiyatı 1000 TL+KDV idi. 2000 adet 1750 TL+ KDV idi. Aylık olarak hesaplarsak ortalama matbaa gideri 5000-10000 TL arası oluyor. Bu siyah-beyaz bir gazete için. Ön ve arka sayfa renkli olunca fiyatlar 1000 TL yerine 1300 oluyor 1000 adette. 2000 adette ise 2200 TL oluyor. Bu fiyatları örnek vermek açısından yazıyorum. Güncel matbaa ücretleri bundan daha yüksek olabilir. Döviz kuru arttı. Kağıt fiyatları arttı. Dolayısıyla baskı ücretleri de ciddi anlamda arttı.  İş sadece baskı ücretleri ile bitmiyor ki... Diğer giderleri de dahil edersek aylık giderler binlerce lira...

Personel gideri: Çalışacak personele ödenecek maaşlar, SGK primleri, yemek ve yol ücreti gibi giderler söz konusu.

Dağıtım giderleri: Kendi dağıtım personeliniz ile yapabilirsiniz. Bunun haricinde dağıtım şirketleri ile anlaşarak da dağıtım yapılabilir. Dağıtım şirketi aracılığıyla dağıtım yapılmasının maliyeti fazla olacaktır. Yerel gazeteler daha çok kendi imkanları ile dağıtım yapıyor.

Haber ajansı üyeliği: Haber kaynağı olarak haber ajansı kullanılacaksa haber ajansı üyeliği için de aylık ödeme yapmak gerekir. Bu alınacak haberlerin kapsamına göre değişir.

Gazete gelirleri neler?

Gazetelerin birçok farklı kalemde gideri olmasına rağmen gelir kalemleri oldukça azdır. En bilinen gelir kaynağı reklam ve resmi ilanlar. Bölgedeki esnaf, firma ve kuruluşlardan reklam alınabilir. Gerekli şartlar yerine getirilirse Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan da alınabilir. Resmi ilan almak öyle kolay değil. Birçok kriteler isteniyor. Bu konuya başka bir yazıda değineceğim.

Bunun yanı sıra abonelik geliri de oluyor. Gazetenin aylık ya da yıllık abonelik modeli ile abonelere dağıtımı söz konusu. İyi bir abonelik sistemi olursa buradan da para kazanılabilir. Bazı özel dönemlerde (Yerel seçimler, genel seçimler, bayram tebrikleri, kutlama mesajları vb. ) ilanlar ile gelir elde edilebiliyor. Seçim dönemlerinde adaylar reklam ve tanıtım çalışmaları için yerel gazetelerden faydalanıyor. Aday tanıtımı için yerel gazeteler önemli rol oynuyor. Her adayın ulusal basında yer bulması mümkün olmuyor. Ayrıca oldukça maliyetli. Oysa yerel basında yer almak daha kolay ve ekonomik.

Gazete çıkarmak istiyorum diyorsanız bunları iyi düşünmenizi tavsiye ediyorum. Sermaye olmadan, bir süre cepten yiyecek para olmadan basılı gazete çıkarmak pek mantıklı değil. Bundan dolayı birçok kişi haber sitesi kurmak noktasında bir şeyler yapmaya yöneliyor.
 
Gazete çıkarmak mı istiyorsunuz? 
 
Danışmanlık almak için iletişime geçin: medyaistasyonu@gmail.com




Gazete çıkarma maliyeti, Gazetelerin gelirleri ve giderleri neler? Gazete çıkarma maliyeti, Gazetelerin gelirleri ve giderleri neler? Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Nisan 15, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.