Yerel gazete ile nasıl para kazanılır? Yerel gazete çıkarmak mantıklı mı?

Yerel gazeteler nasıl para kazanıyor?
Yerel gazete çıkarmak isteyen birçok kişi tarafından 5 yıl önce yazdığım yazıdan bu yana çok sayıda mail aldım. Meğer yerel gazete çıkarmak isteyen ne kadar çok kişi varmış...

2020 yılında kağıt gazetelerin hızla kan kaybettiği bu dönemde basılı bir gazete çıkarmak cesaret işi. Yerel gazete çıkarmak istiyorum, nasıl yerel gazete çıkarılır diye aratan kişilerin en büyük amacı yerel gazete çıkararak para kazanmak.

Peki, yerel gazeteden para kazanmak sanıldığı kadar kolay mı? Her yerel gazete para kazanabiliyor mu? Yerel gazete karlı bir iş mi?

Kağıt gazetelerin tirajları hızla düştü. Nüfusu 85 milyona yaklaşan Türkiye'de gazete tirajları toplamda 5 milyonu bile bulmuyor. Bunda internetin yaygınlaşması ve gazete satın alma alışkanlığının azalması, diğer yandan da basının tek sesli hale gelmesi ve inandırıcılığını yitirmesi gibi etkenler önemli rol oynuyor.

Bu zamanda yazılı basının durumu, yerel ve ulusal gazetelerin kronik sorunları belliyken gazete çıkarmak isteyenlerin hala bu amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyor.

Yerel gazeteler nasıl para kazanıyor? Para kazanmak için gazete çıkarmak mantıklı mı?

Yerel gazete çıkarmak maliyet gerektiren bir iş. Gazete baskı ücreti, ofis kiraları, haber ajansından haber alınacaksa ajans üyelik ücretleri, muhabir istihdamı, çalışan maaşları, dağıtım giderleri,  gazete tasarımı giderleri gibi birçok kalemde harcama söz konusu. Yerel gazete işi bu zamanda ancak küçük ilçelerde, beldelerde mantıklı olabilir. Yerel gazetelerin gider kalemleri onlarca olsa da gelir kalemi birkaç tane. Yerel gazete çıkarmayı düşünüyorsanız çok iyi düşünün derim. Aksi takdirde sermayeniz boşa gider.

Peki, yerel gazete nasıl para kazanıyor? 

Yerel gazeteler çıkarıldıkları bölgede esnaftan, firmalardan reklam alarak gelir edebiliyor. Bunun haricinde abonelik ile gelir elde ediliyor. Aylık ya da yıllık abonelik ücretleri ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Şartları yerine getirenler Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan alarak gelir elde edebiliyor ancak bu çok zor görünüyor. Birçok prosedür gerekiyor. Ufak tefek zayi ilanları, seri ilan yayınlayarak ya da seçim dönemlerinde aday tanıtımı ilanları yayınlayarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Son yıllarda gelir elde edemediği için birçok yerel gazete kapandı, el değiştirenler ya da diğer gazeteler ile birleşenler oldu. Yerel basının durumu içler açısı halde. Bunu başka bir yazıda ele alacağım.

Yerel gazete çıkarmak isteyenlere önerilerim

Sermayenizi çok iyi yönetin. Birçok gider kalemi var, gelir kalemleri çok az. En az 1 sene ayakta durabilecek sermayeniz olmalı.

Kaliteli personel istihdam etmelisiniz. İyi ve okunan haberler üretebilirseniz bölgenizdeki kuruluşlardan esnaftan reklam alabilirsiniz.

Haberleri kendiniz üretmeye dikkat edin. Haber ajansı içerikleri kullanırsanız aylık yüksek miktarda üyelik ücretleri ödeyebilirsiniz.

Ofis olarak makul bir kiralık alan tutmalısınız. Aksi takdirde giderler fazla olacak.

Çalışacak personel sayısı önemli. Bu personelin giderleri de ayrı bir yük.

Yayın periyodu ayrı önemli. Günlük gazete çıkarmak çok maliyetli. Haftalık ya da 15 günlük olabilir ancak bu noktada da haberlerin bayatlaması söz konusu. Güncelliği olabilecek bir yayın politikası olabilir.

Baskı türü de önemli. Her sayfanın renkli olması daha fazla maliyet demek. Ya komple siyah-beyaz baskı ya da ön ce arka sayfalar renkli iç sayfalar siyah-beyaz olacak şekilde hazırlanmalı.

Yerelde ekonomi, esnaf odaklı gazetelerin daha şanslı olduğunu söyleyebilirim. Esnafın, işletmelerin sesi olabilirseniz iş yapabilirsiniz.

Abonelik modelini iyi uygulamalısınız. Yıllık olarak makul bir fiyat olursa ve iyi bir abone sayısı olursa tutunabilirsiniz. Yıllık 2000-3000 bin aboneniz olursa sizi rahatlatabilir.  Bu da yerel bir yayın için fazla rakam.

Düzenli reklam alabilirseniz ayakta kalırsınız. Her sayınızda reklam ile çıkmalısınız. Yoksa cepten yiyeceksiniz. Bu da gazetenin geleceğini tehlikeye atacak. Uzun ömürlü olmayacak.

Abonelik olunca dağıtım giderleri de olabilir. Bunu da ekonomik olarak çözmelisiniz. Bir dağıtım firması ile anlaşmanız yüksek maliyet demek. Kendi imkanlarınızla dağıtacaksınız. Bunun için bölgenizde kendi araçlarınızı, motorlu kurye, bisikletli kurye gibi kişileri kullanabilirsiniz.

Reklam alırım, abone de yaparım, özel haber üretecek ekip de kurarım diyorsanız gerekli izinleri ve alt yapıyı hazırladıktan sonra gazete çıkararak basın dünyasına adım atabilirsiniz.

Yerel gazete çıkarma öncesinde hedef kitle belirleme, içerik planlama, tasarım planlama, yayın yönetmenliği, haber gündemi belirleme konularında işbirliği ve danışmanlık için bana medyaistasyonu@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yerel gazete çıkarmak ile ilgili yazdığım diğer içerikleri okumak için sitede arama yapabilirsiniz. Bu konuda yazılmış birçok farklı blog içeriği mevcut.






Yerel gazete ile nasıl para kazanılır? Yerel gazete çıkarmak mantıklı mı? Yerel gazete ile nasıl para kazanılır? Yerel gazete çıkarmak mantıklı mı? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mart 02, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.