İçerik yazarlığı: Modern çağın köleliği

İçerik yazarı olmak istiyor musunuz? Yazı yazarak para kazanma fikri harika gelebilir ancak bu alandaki düşük ücretler bu işi hevesli ve profesyonel bir şekilde yapmanız konusunda sizi tatmin etmeyecektir.

Son yıllarda kaliteli ve özgün içeriğe olan talep hızla artıyor. Birçok ajans, web sitesi sahibi, SEO danışmanı içerik yazarı ya da webmaster dünyasında bilinen adıyla makale yazarı arıyor. Ücretlendirme genelde kelime sayısına göre yapılıyor. 100 kelime 1,5 TL'den fiyatlandırılıyor. Yani sizden ortalama 400 kelimelik bir "özgün, kaliteli içerik" isteyen kişi size bu çalışmanız karşılığında 6 TL ödeyecek.

Günde bu şekilde 10 tane yazarsanız 60 TL ayda da her gün 10 adet yazdığınızı varsayarak 1800 TL kazanabilirsiniz. Bu işten alacağınız ücret asgari ücretin yaklaşık 600 TL altında. İçerik yazarı ihtiyacı olanların büyük çoğunluğu bu iş için tam zamanlı bir yazar istemiyor. Bundan dolayı freelance, uzaktan çalışma modeli ağırlıklı olarak tercih ediliyor. İçerik editörü iş ilanları ile ilgili kariyer ve iş ilanı sitelerinde yer alan ilanlara bakıyorum. Durum gerçekten içler acısı. 

Örneğin yakın zamanda gözüme çarpan bir ilanda aranan özelliklere bir bakın;

Mevcut müşterilerimizin ve şirketimize ait olan internet sitelerine, içerik hazırlamak amacıyla elemanlar arıyoruz. 

"Makale yazma" olarak söylenen bu işten kastımız akademik çalışmalar değildir, daha basit düzey yazılardır. Detayları başvuru yaptığınız zaman mail olarak atacağız. Şu anda 8 yazara ihtiyacımız var. Burada ilanı okuduğunuz müddetçe aradığımız kişileri henüz bulamadık demektir. O yüzden ilanı okuyorsanız, başvuru yapmaktan çekinmeyiniz.
- Bu iş kesinlikle ek iş olarak yapılamaz. O yüzden başka bir işte çalışmakta olanlar kesinlikle başvuru yapmasın lütfen.

 - Üniversitede öğrenci ya da mezun durumda.

 - Erkekler için en az 1 yıl askerlik ile ilgili bir engeli olmayan.

 - Klavyede hızlı yazabilen ve klavyeyi kullanırken harflerin yerini gözleriyle pek fazla aramak zorunda kalmayan.

 - Türkçeye hakim, imla kurallarının nasıl olduğunu (-de, -da eki ne zaman ayrı ne zaman bitişik yazılır gibi temel kuralları) bilen bay/bayan elemanlar arıyoruz. İlk önce 3 adet deneme çalışması yapıyoruz. Eğer bu 3 deneme yazılarınız beğenilirse işe alınıyorsunuz. 

İlk 1 aylık çalışmada 200 kelimesi 1 TL ve katı olacak şekilde ücret alıyorsunuz. 1 aylık çalışmayı disiplinli bir şekilde sürdürebilirseniz bu durumda kadrolu yazarlarımız arasına giriyorsunuz. Bu durumda da 200 kelimesi 1,5 TL ve katı üzerinden ücret almaya başlıyorsunuz. 

Bu aşamalardan sonrasında bazı özel işler, daha titiz ve özenli yapılması gereken işler oldukça da daha yüksek ücretler olabiliyor.

İçerik yazarlığı ile iyi gelir elde etmek şu zamanda koca bir hayal !

200 kelime 1 TL'ye sizi 1 ay deneyecekler. Webmaster forumlarında bile 100 kelime 1,5 TL olalı bayağı zaman geçti.  İçerik yazarlığının bu şartlar altında profesyonel olarak yapılması, içerik yazarlarının tatminkar gelir elde edebilmesi hayalden başka bir şey değil. İyi bir içerik üretimi için saatlerce vakit harcamak gerekebiliyor. Bilgisayar başından kalkmadan içerik üretmek ve bu içeriklerden kalite beklemek saçmalık. İçerik yazarı olmak ve bu işten para kazanmak istiyorsanız lütfen çok iyi düşünün. Yıllar önce ben de düşük rakamlara içerik ürettim ancak 100 kelime 1 TL vb. değildi. Direkt yazı başı ücretlendirme ile anlaşmıştım. Daha fazla alıyordum. 

Bu işin adam gibi yapılması için kelime bazlı olacaksa 100 kelime en az 5-6 TL olmalı. 300-400 kelime bir içerik üreten bu içerikten 15-20 TL almalı ki adam gibi bir şeylar yapabilsin. Günde düzenli olarak en az 5 adet üreterek ayda bir asgari ücret geliri elde edebilir. Bu rakamı içerik üreticisine ödeyebilecek kişi ya da ajans yok gibi bir şey. Her şeye her gün zam geldiği bu zamanda içerik yazarlığı yaparak evini, ailesini geçindirebilecek kaç kişi var? İçerik yazarlığı yapan bir kişi günde ortalama 100 TL civarı bir rakam kazanabilsin ki temel ihtiyaçlarını karşılayabilsin. Bu maalesef mümkün değil, olmayacak da...

Gelelim can alıcı soruya... Neden ucuza içerik yazdırıyorlar? Birçok web sitesi Adsense ya da tanıtım yazısı satışı ile ayakta durmaya çalışıyor. Yüksek içerik ücreti ödemek ağır geliyor, ekstra yük olarak görülüyor. Kendi kazandıkları da düşük olduğu için ucuza kaçıyorlar. SEO işi yapanlar da kendi karlılıkları düşmesin diye müşterilerinin web siteleri için "SEO uyumlu ucuz içeriğe" yöneliyor. Benim canımı sıkan nokta ise 100 kelime 1,5 TL'ye yazı yazdırılıyor ve bundan yüksek kalite, hızlı teslimat bekleniyor. Kimse kimseyi kandırmasın. İyi bir içerik üretimi saatler alır. Detaylı, bilgi verici, eskimeyecek türden içerik öyle kolay üretilmez. Her içerik yazarı her konuda bilgi sahibi olamaz, her konuda yüksek kalite özgün içerik üretemez. Özgün içerik nedir? sorusunun cevabını iyi bilen zaten bu işin öyle baştan savma olmayacağını da iyi bilir. Bunu her zaman söylüyorum. İçerik yazarlarının daha iyi şartlar ve ücretler karşılığı çalışması dileğimle...

Konu hakkında görüş, öneri ve yorumlarınızı bekliyorum. Birlikte en azından bu işin daha iyi şartlar altında yapılabilmesi için beyin fırtınası yapabiliriz.

İçerik yazarlığı: Modern çağın köleliği İçerik yazarlığı: Modern çağın köleliği Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Şubat 20, 2020 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.