Genel blog kavramı blogculuğu tehdit ediyor

Blog yazarlığı gerçek anlamda yapıldığı takdirde maddi ve manevi ciddi kazanımlar sağlayan bir uğraş.

Maalesef Türkiye'de blog yazarlığı yeterince önemsenmiyor. Türkiye'de blogculuk son yıllarda "genel blog" diye saçma sapan bir tabir ile yapılmaya çalışılıyor.

Halbuki profesyonel blog yazarlığı bundan çok farklı. Belli konular üzerine odaklanmak ve prensipli bir şekilde nitelikli içerik üretmeyi gerektiriyor.

Genel blog diye bir şey yok aslında. Genel blog dedikleri güncel, anlık hit sağlayabilecek her türlü içeriğin gerçekliğini, okunabilirliğini doğrulamadan blog olarak oluşturulan sitelere eklenmesi.

Bu tür siteler kaliteli blogculuk ve nitelikli içerik üretimi açısından ciddi tehditleri beraberinde getiriyor. Blog yazmak isteyen kişilerin yanlış bir şekilde yönlendirilmesine neden oluyor ve blogculuk kavramının farklı algılanmasını beraberinde getiriyor.

Genel blog denilen bu oluşumun temel zararları şunlar

Genel blog açmak, blogcuları tembelliğe alıştırıyor. Bu tür bloglar ile uğraşanların birçoğunun elinden özgün, fayda sağlayıcı ve okunabilir içerik üretmek gelmiyor.

Copy-paste yöntemi bu blogların en büyük içerik kaynağı.

Bu tür bloglar para kazanmanın en kolay yolu olarak beyinlere kazınıyor.

Bu blogların en büyük amacı tanıtım yazısı satışı ve Google Adsense ile para kazanmak. Ticari reklam almaları imkansız.

Belli bir hedef kitleleri yok. Günlük kaç ziyaretçi gelirse mantığı ile devam ediyorlar.

Eskimeyen içeriklere sahip değiller.

Uzun ömürlü olmuyorlar. Bir müddet sonra ilgisiz kalıyorlar.

Adsense yerleşimleri can sıkıcı boyutta.

Birçoğunun hakkımızda, iletişim vb. sayfaları bile yok.

Yazım hataları, anlam bozuklukları içeren yazılar okunmaktan uzak ve yeniden düzenlenmemiş bir şekilde.

Taklit siteler oldukları için yükselmeleri, marka olabilmeleri imkansız.

Google'da ve Alexa'da hızlı düşüşler yaşıyorlar. Veriler stabil değil.



Sizce profesyonel blogculuk için ne gibi kriterleri önemsemek gerek, Profesyonel blogculuk nasıl yapılmalı? Yorumlarınızı bekliyorum.








Genel blog kavramı blogculuğu tehdit ediyor Genel blog kavramı blogculuğu tehdit ediyor Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Haziran 09, 2015 Rating: 5

3 yorum:

  1. Ben kendi bloğuma genel blog olarak adlandırıyorum. Lakin hiç bir yazım "copy-paste" değil. Ve reklam da yok. Hobi olarak, kafama estiği için açtım ve öyle de devam ediyor. Bence siz bu Yazıyı yazarken çok fazla genelleme yapmışsınız ya da ben o genellemelerin dışındayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen o genellemenin dışındasın. "Hobi olarak, kafama estiği için açtım ve öyle de devam ediyor." diyorsun. O zaman senin yazıların özgün, dediğin gibi copy-paste değil. Senin ki kişisel blog. Ama kendin yazarken herhangi bir konuya odaklanmadığın için genel blog diyorsun. Yukarıda ki tanımda farklı. Eğer verimli oluyorsa bence devam etmelisin.

      Sil
  2. Genel blog kavramını ilk defa duydum ancak copy-paste akımından haberim var. Wordpress sanırım bir ara kapanmıştı bu nedenle. Google'ın veya bloglarda standartları belirleyen kurumların bu konuda güncel inceleme yapmaları lazım. Kimi film içerikli, kimi porno içerikli, kimi de emek hırsızlığı yaparak bilgi odaklı bloglar kuruyor. Bunların bir şekilde tespit edilip geri açılmamak üzere kapanması gerek, çünkü wordpress'de böyle bir konuda bir kullanıcı "Bende copy-paste bir film sitesi kurdum ve kapandı. Ancak gerekli bir kaç silme işleminden sonra tekrar açıldı." diye bir yorum görmüştüm. Özgün ve hakiki blog yazarlarının verdiği emeklerin karşılığını vermeliler. Kesinlikle :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.