Arama motorları günah keçisi mi?

Arama motorlarının gelişen algoritmaları karşısında web sitesi/blog sahipleri artık ne yapacaklarını şaşırdı. Anahtar kelime sıralamasında düşüş yaşayanların şikayetlerine sıkça şahit olmaya başladık.

Google'ın son algoritmasını beğenmeyenler, eleştirenler, çalışmalardan memnun olmayanlar, saçma ve gereksiz bulanlar sızlanmaya devam ediyor. Sıralamada, hitlerde ve Adsense reklamlarında yaşanan düşüşler, hazmedilemiyor. Bu noktada işler istenildiği gibi gitmeyince şikayetler hep artıyor.

Şunu unutmamak lazım internet dünyasına her gün binlerce yeni site katılıyor. İnternet alemine son zamanlarda katılmış siteler içinde ciddi anlamda kaliteli içerikler üreten, istikrarlı ve sosyal medyayı etkili kullananlar da var. "Eski site kalitelidir, arama motorlarında hep üst sıralarda yer alır" mantığı artık terkedildi. Çok yeni bir site bile sıralamalarda üst noktalara gelebiliyor.

Şunu akıldan çıkarmamak gerek. Penguen 2.0 güncellemesi sonrasında genel kabul görmüş SEO bilgileri yavaş yavaş değişmeye başladı. Yaygın olarak bilinen seo teknikleri ile hedeflenen noktaya ulaşmak artık çok zor.

Eskiden bir sitenin yükselmesi için SEO'ya ciddi paralar harcanırdı. Artık kaleminiz ne kadar güçlüyse arama motoru sıralamasında o kadar daha iyi noktalara ulaşmanız mümkün hale geldi. Bunu hala inkar edenler, saçma bulanlar var, biliyorum.

Bu konuda daha önce yazdıklarımı eleştirenler de var. Eleştirmeye devam edebilirler. Özgün içerik diye diretiyorsam bir bildiğim var. İnternet, bilgi kirliliği anlamında kotasını aslında çoktan doldurdu. Artık temiz, düzenli ve fayda sağlayıcı içeriklerin yükselme devri geldi. Çoğu kişi özgün ve nitelikli içerik üretmeye neden bu kadar soğuk ve mesafeli anlamış değilim. Neden kolaycılığa kaçılıyor?

Emek harcanarak ortaya çıkan bir içeriğin kalıcı bir bilgi kaynağı olduğunu hala neden anlamıyoruz? Kopya içerikler ile yükselmenin kolay yol olarak öne çıkması, üretkenliği baltalıyor. İşler istediğimiz gibi gitmeyince de günah keçisi Google oluyor.

Google diyor ki; "Yıllarca kopya içerikler ile, saçma sapan SEO teknikleri ile siteni üst sıralara taşıdın, beni de kandırdın.Ya da kandırdığını sandın. Halbuki ben hep takipteydim. Ama benim de sabrım bir yere kadar. Gerçekten çalışan, iyi bir şeyler yapan kişilere hak ettiğini verme zamanım geldi. Bu durumda sen artık benim kara listemdesin."

Anlamayanlar, anlamakta zorlananlar için bir kez daha tekrarlayayım: Google artık bizden sadece nitelikli içeriğe önem vermemizi istiyor. "Ne kadar kaliteli, imla kurallarına uygun, belli SEO kriterlerine uygun yazılar yazarsan siteni arama sonuçlarında o kadar üst sıralara taşırım diyor.

Son birkaç aydır yaptığım gözlemler doğrultusunda rekabet düzeyi yüksek olan bazı kelimelerde eski sitelerin sıralamalarda gerilerde yer aldığını, kaliteli içerik giren sitelerin ise üst sıralara çıkmaya başladığını görmeye başladım. Bu benim özgün ve emek harcanarak üretilmiş içeriğin ne kadar güçlü olduğuna dair inancımı daha da pekiştirdi.

Web sitesi/blog sahipleri artık arama motorlarını suçlamaktan vazgeçerek asıl amaca, yani içerik üretimine odaklanmalı.

Sosyal medyadan ve özgün tanıtım yazılarından alacağınız kaliteli backlinkler, arama motorlarındaki sıralamalarda gözle görülür bir artış sağlayacak.

Sitenizin yükselmesini istiyorsanız webmaster forumlarında büyük kampanyalar ve referanslar eşliğinde kurumsal bir imaj şeklinde satışa sunulan, ne olduğu belli olmayan, saçma sapan SEO paketlerinden uzak durun. Paranızı bu tür paketler ile boşa harcamayın. "Ben özgün yazı yazmaktan anlamam, zaten vaktim de yok ama internet dünyasında yer almak istiyorum" diyorsanız birkaç kaliteli yazar tutarak tatminkar bir ücret karşılığında sitenize kaliteli ve özgün yazılar yazdırabilirsiniz.

Yazı satın alırken de ayrıca dikkatli olun. SEO uyumlu diye yazılan her yazıya ve yazara itibar etmeyin. Nitelikli, yazmayı gerçekten seven, bu işi salt para kazanmak uğruna yapmayan, sözde değil özde kişiler ile uzun vadeli çalışın.

İstikrarlı ve gerçek anlamda emek harcanmış bir çalışma ile arama motorlarında daha güvenli ve kalıcı yükselmeyi yakalayabilirsiniz.






Arama motorları günah keçisi mi? Arama motorları günah keçisi mi? Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Temmuz 17, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.