Haber sitesi açacaksanız profesyonel düşünün

Haber sitesi kurmak ile ilgili yazdığım yazıların on binlerce kez okunması haber sitesi açmak isteyen çok sayıda kişinin olduğunun en somut örneği. "Haber sitesi kurmak" yazınca Google'da 1. sayfa 1. sırada yer alan yazım nedeniyle çok sayıda mail alıyorum.

Maillerin büyük çoğunluğunu cevaplasam da arada gözden kaçırdıklarım da oluyor. Haber sitesi kurmak ve internet medyasında kendine yer edinmek isteyenlere profesyonel danışmanlık hizmeti veriyorum.

Binlerce çöp haber sitesi arasından sıyrılarak düzgün bir haber sitesi oluşturmak ve online medya sektöründe kalıcı olmanın yollarından bahsediyorum. Haber siteleri hakkında gerçek anlamda faydalı olabilecek türden içeriklere şu ana kadar rastlamadım. Bu da beni haber sitesi kurmak ve geliştirmek hakkında daha fazla içerik üretmeye itti.

Haber sitesi açmak kolay bir iş gibi görünse de istikrarlı bir site oluşturmak gerçekten çok zor. İnternet gazeteciliğinin yükselişe geçtiğinden bu yana birçok haber sitesi açıldı. Bunlar arasında birtakım yöntemler ile çok kısa sürede binlerce ziyaretçiye ulaşanlar da oldu.

"Hızlı koşan, çabuk yorulur" misali çoğu zamanla çöp olup gitti. Meydan yine büyük internet gazetelerine kaldı.

Haber sitesi açmak isteyenler profesyonellikten uzak

Haber sitesi açmak isteyenlerin birçoğu olaya profesyonel açıdan bakmıyor. "Haber sitesi kurmak istiyorum, haber sitesinden para kazanmak istiyorum" şeklinde yaklaşımla işe koyuluyorlar.

Bir alan adı, 50-100 TL'lik Wordpress haber teması, idare edebilecek hosting ile işin tamam olduğunu sanıyorlar. 

Hal böyle olunca da ortaya içinde haberden çok her şeyi barındıran çöp siteler çıkıyor. Öncelikle haber, habercilik kavramlarını iyi özümsemek gerek.

Türkiye'de haber sitelerinin %90'ı ciddi anlamda kazanç elde etmekten, gündem oluşturmaktan uzak. Birçoğu büyük haber portallarından besleniyor. Taşıma suyla değirmeni döndürmeye çalışıyorlar.

Ciddi anlamda trafik çekmesine rağmen çoğu site şirketlerden banner reklam ya da advertorial reklam alamıyor. Çünkü reklam veren markaların işine yarayabilecek kaliteli trafikleri yok. Adsense vb. reklamlar hariç gelir modellerine sahip değiller. Farklı değiller, hedef kitleleri yok.

Editörlerin çoğu habercilik deneyiminden uzak. İş, sitenin kontrol panelinden alakalı kategorilere haber eklemekten ibaret değil. Başlık, spot, fotoğraf seçimi, haberin kurgulanması, geçmiş olaylarla bağlantısı, imla kurallarına uyulması ve araştırma yapılması gibi çok şey önemli.

Haber sitesi dendiği zaman ilk ziyaret edilenler belli. Günlük gazetelerin internet sürümleri ve birkaç haber portalı dışında geriye kalanların çoğu Google Haberler'e dahil olduğu için arama trafiğine takılabiliyor. Elle tutulur ağırlıkları yok.

Google Haberler'e dahil olmayan haber sitelerin ziyaretçi çekmesi çok zor. Çünkü markalaşmayı düşünmüyorlar. Kaç tane haber sitesine direkt ismi ile giriliyor? Marka olmuş site yok denecek kadar az. Google News, haber siteleri için adeta bir kurtarıcı durumunda. Haber sitesi alış satışlarında bile Google News kaydı olanlar öne çıkıyor.

Önerilerim:

Habercilik konusunda deneyimli olan kişiler ile yola çıkın.

Profesyonel düşünün. Marka olmayı hedeflemiyorsanız haber sitesi açmayın.

Finansal anlamda güçlü olun. Birkaç yüz lira ile bu işe girmeyin.

Ekibiniz mutlaka olmalı. Tek kişi ile haber sitesi yöneterek başarılı olmak zor.

Haber sitesi yazılımınız kaliteli olmalı. Okuyucuları siteden kaçırmayacak nitelikte haber temaları kullanın.

Hazır haber yazılımı kullanacaksanız satış sonrası desteği iyi olan, büyük referansları olan firmaları seçin.

Özel yazılım kullanacaksınız yazılım yaptıracağınız firmayı da iyi seçin.

Taklitten uzak durun. İçerik üretimi konusunda tecrübeli editörler barındırın.

Alexa düşüren yöntemler, hit artırma programları ve sözde SEO yöntemlerinden uzak durun.

Organik olmayan hiçbir yöntemi kullanmayın.

Hedef kitleniz mutlaka olmalı. Bu doğrultuda sosyal medya çalışmaları yapın.

Haber kaynaklarınız mutlaka olmalı.

Özel haber üretmek başarı açısından önemli.

Faydalı olabileceğini düşündüğünüz kişilerden danışmanlık hizmeti alın.

















Haber sitesi açacaksanız profesyonel düşünün Haber sitesi açacaksanız profesyonel düşünün Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Aralık 07, 2015 Rating: 5

2 yorum:

  1. Çok dikkat çekici paylaşımlarınız var, ilgiyle okudum ve takibe aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler Gökçe Hanım. Elimden geldiğince faydalı olabilecek türden içerikler üretmeye özen gösteriyorum.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.