Bloglar için kalite unsurları nelerdir?

Blog yazmak, blog açmak kolaydır. Peki, iyi bir blog yazısı yazmak, kaliteli içeriklerin yer aldığı blog sitesi hazırlamak? İşte birçok blog yazarı bu noktada ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Hep kalite deyip duruyoruz. Peki, nedir bir blogu kaliteli hale getiren?

İçerik

Blogun can suyu içeriktir. İçerik olmazsa bloglar bir hiçtir. Blogları okutan, geniş kitlelere yayılmasını sağlayan en önemli şey değerli içeriktir.

Ürettiğiniz içerik birilerine fayda sağlıyorsa, paylaşılıyor ve yorumlanıyorsa misyonunu tamamlamıştır. Hani çok kabul görmüş bir söz var ya: "İçerik kraldır" diye. İşte kral içerik, fayda sağlayan, değer taşıyan içerik türüdür.

Maalesef günümüz blogculuğunda bu tür içerik üretimi geri plana itilmiş durumda.

Blogların sorunu kronik: Daha fazla ziyaretçi çekmek için çöp içeriklerle, saçma sapan tanıtım yazıları ile doldurulan bloglar, sık sık yapılan tema değişklikleri,  yüksek Adsense kazancı beklentisi, suni yollarla artırılan takipçi sayıları...

İçerik üretimini gerçek anlamda önemseyen ve değerli içerikler hazırlama gayretinde bulunan kişiler için yukarıda saydıklarım ikinci planda kalır.  Ben blog yazarlığı yapanlara fayda sağlayıcı, eskimeyen içerikler üretmeleri gerektiğini bir kere daha vurgulamak istiyorum.

Güncellik

Güncellikten kastım blog güncel olsun diye her gün onlarca farklı içerik girmek değil. Az ama öz içerikler oluşturulmalı. Güncelleme sıklığınızın işlediğiniz konulara da bağlı değişebileceğini unutmayın. Eskimeyen türden içerikler üretiyorsanız her an güncelleme gibi bir zorunluluğunuz yok. Haftada bir ya da birkaç tane içerik ekleyebilirsiniz. Zaman zaman eski yazılarınızı da sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Arşiv niteliğindeki içerikler her zaman ziyaretçi çeker.

Blog sahibinin amacı

Bir blogun kalitesini belirleyen en önemli unsur aslında o blogu hazırlayan kişidir. Blog yazarının bloguna ne gözle baktığı önemli bir husus. Uzun vadeli mi, kısa vadeli mi, para kazanmak için mi, hobi için mi? Bunlar netleştirilmeli. Maalesef bu ayrıntılara dikkat etmeyen kişiler peş peşe açtıkları bloglar içe blog çöplüğünün artmasına neden oluyor. Sonra da blog yazarlığını sağda solda kötülüyorlar. Bloglar, emek ister, bağlılık ister, ilgi ister. Açılan blogların arkasında durulmalı. Geleceği olan bir blog hazırlanmalı.

Tasarım

Bloglarda kolay kullanıma sahip temaların tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ziyaretçileriniz blogunuzda boğulmamalı. İçerikleri ön plana çıkaracağız basit ve işlevsel temalar işinizi fazlasıyla görecektir. Blog teması değiştirmeyi alışkanlık haline getirmiş kişilerin sağda solda şikayet etmesini doğru bulmuyorum.

Sık sık tema değişikliği yapmak sizi ziyaretçilerden, içerik üretmekten, uzun soluklu bir yayın hazırlamaktan hızla uzaklaştırır. Blogunuzun kod yapısı değişeceği için düşüşler yaşarsınız. Bu da nitelikli bir blog yazarı olmasını engeller.

Reklam- tanıtım yazısı dengesi

Bazı bloglar maalesef reklam ve tanıtım yazısı çöplüğüne dönmüş durumda. Özensizce yerleştirilen reklamlar, profesyonelce yazılmamış, 5-10 TL'ye alınmış tanıtım yazıları, yetersiz bir şekilde yazılmış içerikler blogları kaliteden uzaklaştırıyor. Reklamlar ziyaretçilerin gözüne sokulmamalı. Yerleşimler doğru yapılmalı.

Tanıtım yazılarının sayısı içeriklerinizin sayısından fazla olmamalı. Böyle özensiz bloglara tanıtım yazısı ya da reklam verenlerin beklenti içinde olması çok saçma. Lütfen biraz bile olsa nitelik arayın. Geleceği olmayan sitelerde yayınlatmak üzere tanıtım yazısı almayın.

Organik takipçi

Organik ve etkileşimli takipçisi olan blogların etkisi daha fazla. Yazdığınız ve sosyal medyada paylaştığınız yazıların ziyaretçileriniz tarafından kendi hesaplarında paylaşılması, yorumlanması çok önemli. Kesinlikle para ile takipçi, ziyaretçi satın almamalısınız. 10,000 tane suni ve para ile hesaplarınıza kasılmış takipçiniz olacağına 50-100 tane takipçinizin olması daha iyi.

Organik ve etkileşimli bir takipçi size yüzlerce, binlerce yeni takipçi ve ziyaretçi getirebilir. Organik takipçiler sizleri yarı yolda bırakmaz, çabalarınızı takdir eder, size öneriler sunar, eksikliklerinizi gidermenize yardımcı olur ve destekte bulunur.

Bloglar için kalite unsurları nelerdir? Bloglar için kalite unsurları nelerdir? Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Ekim 31, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.