ChatGPT sayesinde gerçek içerik yazarları önem kazanacak

ChatGPT son günlerde en çok gündemde olan uygulamalardan biri. Peki, nedir bu ChatGPT? 

Kısaca tanımlayacak olursak ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu. ChatGPT ne işe yarar, nasıl kullanılır? gibi soruların cevaplarını uzun uzun anlatmayacağım. Merak edenler detayları internette araştırarak kolayca bulabilir.

Ben bu yapay zeka sohbet robotunun içerik yazarlığı alanında nasıl bir tehdit olabileceğinden biraz bahsetmek istiyorum.

İçerik yazarlığı yapan arkadaşlar iyi bilir. İçerik yazımı için freelance içerik yazarı ile çalışan ajansların ya da markaların ilk dikkat ettiği şey üretilen içeriklerin verilen brief'e uygun olup olmadığı ve özgünlük durumudur. İstenilen kritelere uygun olmayan içerikler ile ilgili revize talep edilebilir. Gerekli düzenlemeler içerik yazarı tarafından gerçekleştirilir ve içerik son halini alır. Buraya kadar her şey normal. 

Düşündürücü olan kısmı ise şu: Son günlerde ChatGPT'nin gündeme daha fazla gelmesiyle bazı "sözde içerik yazarları" kendilerine verilen brief'lerdeki içerikleri bu yapay zeka sohbet robotuna yazdırarak kendileri yazmış gibi iş aldıkları markalara, ajanslara gönderiyorlar. Bununla ilgili bazı arkadaşlarımdan birkaç duyum da almıştım. Önce "Yok artık daha neler" dedim. Sonra detayları öğrenince bir işin kaliteli ve emek harcanarak yapılmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.

Ajans sahibinin biri freelance içerik yazarına içerik yazdırıyor. O yazar da içeriğini ChatGPT'ye yazdırıyor. Sonra bunu neredeyse olduğu gibi alıp ajans sahibine iletiyor. Ajans sahibi de içerikleri okuyor ve bir gariplik seziyor. İçeriklerin yapay zeka uygulamaları kullanılarak yazılıp yazılmadığını öğrenmek için birkaç farklı site aracılığıyla test ediyor. Sonuç? İçerikler yapay zeka sohbet uygulamasına yazdırılmış. Doğal olarak çöpe gidiyor. İçerik yazarlığı yapan kişi için zaten rezil bir durum. İçerik yazarlığından ekmek yiyorsan bu tip şeylere girişmeyeceksin. İlham almak amacıyla soru sorabilirsin belki ama içeriği buna yazdırıp "Ben yazdım" diye sahiplenmek ne demek? 

Yıllardır söylüyorum: İçerik yazarlığı, her yazmayı bilenin yapacağı bir iş değildir. Herkes yazar olamaz, yazamaz. Yazmamalı da. İçerik yazarlığı, gerçekten yazmayı seven, araştıran, değer katacak bir şeyler üreten, vizyon sahibi insanların yapacağı bir iş. 

Peki, ne oldu? 100 kelime 1-2-3 TL'ye yazan binlerce kişi türedi. Herkes kısa sürede "SEO uyumlu kaliteli makale yazarı" oldu. Günde binlerce kelime içerik yazarak hemen kolay para kazanmanın derdine düştüler. Ortaya berbat, hiçbir faydası olmayan yazılar çıktı. İnternet siteleri ciddi anlamda çöpe döndü. Bu işi hakkıyla yapmak lazım. 

Site sahipleri de sırf ucuz diye bu kişilere iş verdi. Biraz pahalı yazanlara "Hocam bütçemi çok aşıyor" dediler gerisini sorgulamadılar. İş verenlerin de büyük çoğunluğu kaliteden, vizyondan habersiz. Sonra forum sitelerinde içerik yazarlarını suçluyorlar. Ne bekliyorsunuz ki? O da ayrı bir durum. Bütçen yok, kaliteli ve SEO uyumlu makale istiyorsun. İmla kurallarına uysun, %100 özgün olsun diyorsun. 

Dost tavsiyesi: Bir içerik yazarıyla çalışacaksanız önce yazarı iyi tanıyın. Kim? Neler yapmış? Eğitimi ne? Ne tür içeriklere hakim? Sırf ucuza yazıyor diye iş vermeyin. Bu size daha pahalıya patlar. Boş zamanlarında içerik yazarak para kazananlarla değil gerçek mesleği bu olan ve tam zamanlı içerik üreterek ekmeğini kazananlarla çalışın.


ChatGPT sayesinde gerçek içerik yazarları önem kazanacak ChatGPT sayesinde gerçek içerik yazarları önem kazanacak Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Şubat 02, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.