Instagram marketing nedir? Instagram marketing nasıl yapılır?


Instagram marketing, Instagram'ın pazarlama ve satış amaçlı kullanılarak satışların artırılması, marka bilinirliği kazanma ve daha fazla potansiyel müşteriye, danışana ulaşmakiçin yapılan tüm çalışmaları kapsayan bir terimdir.

Milyonlarca aktif kullanıcısıyla birlikte en etkili sosyal medya platformu haline gelen Instagram, son yıllarda markaların, işini büyütmek isteyenlerin ve girişimci adaylarının en çok ilgi gösterdiği mecra oldu.

Instagram marketing son yıllarda Instagram'dan ürün satışı yapmak isteyen, Instagram'dan aktif satış yaptığı halde daha fazla büyümek isteyen ve Instagram'daki kitleyi sitesine çekmek isteyen e-ticaret işletmelerin odak noktası oldu. Instagram marketing çalışmalarının doğru bir şekilde yürütülmesi büyüme ve daha fazla satış anlamına geldiği için birçok kişi Instagram marketing öğrenmeye çalışıyor.

Instagram marketing nasıl yapılır?

Instagram marketing, sanıldığı kadar zor ve karışık değil. Öncelikle hedeflerin belirlenmesi gerekiyor. Amacınız ne? Instagram'da ürün ya da hizmet satmak mı? Instagram'da organik kitle edinip online alışveriş sitenize yönlendirmek mi? Marka bilinirliği artırmak mı? Bu soruların cevabı belliyse Instagram marketing çalışmalarına başlayabilirsiniz. (Instagram marketing ile ilgili bu blogda birçok yazı mevcut. Vakit ayırarak okumanızı öneriyorum.)

Öncelikle işe kendinize rakip olarak gördüğünüz sayfaları ve kendi Instagram sayfanızı analiz ederek başlamalısınız. Rakiplerinizin sayfaları nasıl? Rakiplerinizde olup da sizde olmayan kısımlar neler? 

Kullanıcı adınız belliyse optimizasyona akılda kalıcı bir logo ile başlayın. Logo tasarımı için Canva'yı kullanın. Hem ücretsiz, hem kolay kullanılıyor hem de birçok seçenek var. Logo tasarımının yanı sıra Instagram gönderi tasarımı, Instagram hikaye tasarımı da yapabilirsiniz. Biyografi kısmında da ne iş yaptığınızı, ne sattığınızı ve hangi hizmetleri sunduğunuza dair bilgiler yer almalı. Instagram sayfanızla ilk defa karşılaşanlar ne yaptığınızı, ne sattığınızı bilmek ister. Kendinizi hedef kitlenizi oluşturan bireylerin yerine koyun. Biyografi kısmındaki açıklamalar dikkatinizi çekmez mi? Biyografi kısmındaki alanları eksiksiz doldurmaya özen gösterin. Bu alan sizin vitrininiz olacak. 

Gelelim gönderi kısmına... Gönderimi tasarımı için ben her zaman Canva'yı kullanıyorum. Instagram gönderi tasarımı ile ilgili zengin seçenekler sunuyor. Ürün ya da hizmet satışı yapanlar için harika gönderi şablonları mevcut. Bunları kullanabilirsiniz. Öyle teknik bilgiye de gerek yok.

Ürün fotoğraflarınızı bu gönderi şablonlarını kullanarak daha etkili bir şekilde sunabilirsiniz. Hikaye tasarımlarınızı da aynı şekilde... 

Sayfanızı yeni açtıysanız ve hiç gönderiniz yoksa hakkınızda bir şeyler paylaşın. Kimsiniz, ne iş yapıyorsunuz, ne satacaksınız, ne hizmet sunacaksınız? Hedefleriniz neler? gibi. 

İlk Instagram postunuz bir nevi tanışma gönderisi olsun. Direkt ürün ya da hizmet satışı gönderisi olmasın. Maalesef bu çok yapılıyor. Instagram satış sayfası açılıyor. İlk gönderi hemen ürün satmaya yönelik. Gönderi paylaşılıyor. Fiyat bilgisi için DM, sipariş içi  DM falan filan... Dur bakalım. Kimsin, nesin? Seni kimse tanımıyor ki? İlk paylaştığın postu görüp senden ürün ya da hizmet almalarını mı bekliyorsun? Yavaş ol, paylaşımlarına devam et... Zamanla hedeflediğin kitlenin ilgisini çekeceksin. İlk satışını yaparsan zaten gerisi gelecek. Merak etme... Adımlarını sağlam at. Rakiplerin çok fazla. Senden çok daha etkili hesaplar var. Senin sayfanın onlar arasında her alması bir anda olmayacak. Sabırlı ol ve çalış...

İlk paylaştığınız gönderiler birkaç beğeni alır ya da hiç almayabilir. Modunu düşürme. Devam et. Potansiyel müşterilerin seni ilk olarak etiket kelimeler aracılığıyla görecek, keşfedecek. Doğru hashtag seçimi önemli. Milyonlarca gönderinin olduğu hashtag'ler sana hiçbir şey kazandırmaz. Daha az gönderili etiketleri kullan. Örneğin maksimum gönderi sayısı 40-50 bin olsun. Aslında bu da başlangıçta çok büyük rakam. 50 bin gönderi arasında seninkinin dikkat çekmesi mümkün olmayabilir. Ben genelde 500+ 1000+ 2000+ 5000+ 10000+ tercih ediyorum. Etkileşim daha iyi oluyor ve daha fazla dikkat çekiyor. 

Satış yapmak için insanların gönderiniz ile etkileşime geçmesi gerekiyor. Ne yapacaklar? Beğenecekler, yorum yapacaklar, başkalarına gönderecekler, daha kolay bulmak için kaydedecekler, hikayenizi görüntüleyecekler, profilinizi ziyaret edip diğer içeriklerinize bakacaklar. Profilinizin biyografi kısmında bir link varsa tıklayacaklar. 

Tüm bunların gerçekleşmesi için gönderilerinizin potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkması lazım. Bunu organik bir şekilde yapmak için de zaman gerekiyor. Yeni açtığınız sayfanız ile ilgili hemen reklam vermemelisiniz. Görüyorum sayfayı daha açalı 1-2 gün olmuş 3-5 gönderisi var. Hemen sponsorlu reklam çıkmış. Bu Instagram marketing açısından hiç iyi bir yöntem değil. Yeni açılan, çok az gönderisi olan bir sayfadan hemen ürün ya da hizmet alır mısınız? Tabiki hayır. Takip edersiniz, devamını beklersiniz. Güveninizi kazanmasını beklersiniz. Sabredin.

Instagram marketing çalışmalarında analiz çok önemli. Hesabınızı işletme hesabı olarak yapılandırın. İstatistiki verileri analiz etmelisiniz. Bu sizin sayfanızın geleceği açısından önemli. İşletme hesabı istatistikleri ile paylaşımlarınıza yön verebilirsiniz.

Gönderilerinizin kalitesi Instagram marketing çalışmasının başarısı için önemlidir. Kullanıcılar kalitesiz, düşük çözünürlüklü, özensiz hazırlanmış gönderilerle ilgilenmek istemez. Ürün satıyorsanız ürünlerinizi en iyi şekilde sunmalısınız. Bunun için doğal, potansiyel müşterilerin kendileriyle özleştireceği nitelikte gönderilere odaklanmalısınız. Klasik ürün çekiminden uzak durun. Sattığınız ürünü belki 100 farklı hesap satıyor olabilir. Sizin gönderiniz hedeflediğiniz kitlede daha iyi bir etki bıraktıysa tercih edilme şansınız yüksek olacaktır. Tüketicilerin çoğu o an kendilerine hitap eden, güven veren ürün gönderilerine daha fazla önem veriyor.

Hizmet satıyorsanız hizmetinizi öne çıkaracak, ikna edici ifadeler kullanmalısınız. Görseller kadar açıklama metni de çok önemli. Etkileyici açıklama metni yazmayı öğrenin. Harekete geçirici ifadeleri her gönderide kullanın. Satın alma isteği olmasa da tüketiciyi harekete geçirebilmeli.

Daha fazla etkileşim için müşteri geri bildirimlerini hikaye ya da gönderi olarak paylaşın. Öne çıkan hikayeler kısmına ekleyin. Instagram reels video uygulamasından da mutlaka faydalanın.

Instagram marketing kapsamında nelerden uzak durmalısınız?

-Takipçi satın almak

-Beğeni satın almak

-Hikaye / IGTV izlenme satın almak

-Keşfete düşme hizmeti almak 

-Yeterli düzeyde gönderi olmadan reklam vermek

-Hemen influencer olarak tabir edilen takipçisi yüksek kişilerle ile işbirliği yapmak

-Hemen çekiliş düzenlemek ve diğer tüm doğal olmayan çalışmalar...

Unutmayın! Sizin gerçek kişilere, sizden ürün ya da hizmet alacak potansiyel müşterilere ihtiyacınız var. 10 bin takipçi aldınız. Bu takipçilerin çok büyük kısmı sahte, bot hesap. Geri kalanı da ürün ya da hizmetiniz ile hiç alakası olmayanlardan oluşuyor. 500 bin takipçisi olan ancak 1 satış yapamayan Instagram butik hesaplar var. Bunlardan olmayın. Instagram marketing tamamen doğal olarak yürütülmeli.

Instagram marketing ile ilgili eğitim veren, Instagram reklamcılığı hakkında daha profesyonel donanıma sahip kişilerden destek alabilirsiniz. Bu iş için ayıracak bir bütçeniz yoksa ücretsiz kaynakları, videoları takip edebilirsiniz. Mutlaka bir şeyler öğreneceksiniz. 


 

 






Instagram marketing nedir? Instagram marketing nasıl yapılır? Instagram marketing nedir? Instagram marketing nasıl yapılır? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Kasım 08, 2020 Rating: 5

1 yorum:

  1. Öncelikle içerik için teşekkürler. Zamanında böyle işe kalkışmak istedim fakat ürün ve hitap edeceği kitleye bir türlü karar veremedim ve işi askıya aldım. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu işe atılacağım...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.