E-ticarette hangi sektörler gelecek vaat ediyor?

e-ticarette hangi sektörler gelecek vaat ediyor?
Dünyada ve Türkiye'de e-ticaretin en popüler iş modellerinden biri olarak öne çıkması ile birlikte hepimizin aklına e-ticaret sektörüne yönelmek, e-ticaret aracılığıyla ürün ya da hizmet satmak geliyor.

Son yıllarda peş peşe irili ufaklı birçok e-ticaret sitesi açıldı. Birçoğu kapandı, işi kuralına göre yürütenler ise hızla büyüdü ve pazar payını artırdı.

E-ticaret yapmak istiyorum, e-ticarette ne satabilirim? Hangi alanda e-ticaret yapılır? E-ticaret hangi sektör mantıklı? diyen girişimci adaylarına çok büyük bütçeleri yoksa yatay e-ticaret yerine dikey e-ticaret, niş e-ticaret modeli odaklı iş yapmalarını tavsiye ediyorum.Yatay e-ticarette çok büyük rakipler var. Aradan sıyrılarak satış yapmak, müşteri güvenini sağlamak çok zor.

Bugün Hepsiburada, GittiGidiyor, Trendyol, N11 gibi çok güçlü platformlar arasında sıfırdan açılan bir e-ticaret girişimi ne kadar şansı? Bu büyük oyuncuların hepsi ciddi sermayeler ile kuruldu. Binlerce dolarlık sermayeler ile yola koyuldu. Arkalarındaki sermaye gücü hangimizde var? Bundan dolayı daha niş odaklı hareket etmek kısa sürede para kazanmayı kolaylaştırmak açısından da büyük önem taşıyor.

Peki, e-ticarette hangi sektörlerin geleceği var? Hangi sektörde e-ticaret girişimi yapmalı?

Önce hedef kitleyi belirlemek gerekiyor. Hedef kitleyi oluşturan tüketicilerin, ailelerin, gençlerin, kadınların genel özellikleri ve temel ihtiyaçlarını iyi analiz etmek gerekiyor. Örneğin bebekli ailelerin en çok ziyaret ettiği platformlardan biri ne? ebebek öyle değil mi? Ne alıyorlar? Bebek bezi, bebek maması, ıslak mendil, bebek oyuncakları, bebek giyim ürünleri, bebek banyo ürünleri, bebek sağlığı ürünleri vb. Bir ihtiyaçtan doğdu ve son derece başarılı. Hem e-ticaret hem de fiziki mağaza ağıyla Türkiye'de alanında en çok rağbet gören marka konumunda.

Anne-bebek odaklı daha niş e-ticaret girişimi düşünebilir. Sırf bebek bezi + ıslak mendil satışı, 0-3 yaş bebek kıyafeti satışı, 0-3 yaş oyuncak, bebek bakım ürünleri satışı, 1 yaş bebek doğum günü malzemeleri, yenidoğan ürünleri vb.

Teknoloji alanında ise robotik ürünlerin ön plana çıkabileceğini öngörüyorum. Çocuklar artık çok küçük yaşta kodlama, yazılım ile tanışıyor. Bu alanda e-ticaret girişimleri var ancak mesala çocuklara yönelik basit kodlama ürünleri, basit kitler, modeller satılabilir.

Giyim-moda alanında Kişiye özel tasarımlara yönelmek gerekiyor. Hazır giyim markalarının ürünlerinden ziyade kişileri daha özel kılacak, her yerde bulamayacakları tasarım tişört, pantolon, eşofman, şapka, ayakkabı olabilir. Kişiye özel ürünler her zaman satar. İnsanlar farklı olmak, farklı görünmek istiyor. Bir internet girişimi görmüştüm ismini şu an hatırlamıyorum. Tasarım ayakkabılar satıyorlardı dolar bazında. Fiyatları da 75 dolar ile 200 dolar arasıydı yanılmıyorsam. Yurtdışında bile toptan düz ayakkabıları alıp özel bir hale sokan ve ciddi fiyatlara satanlar var. Bu ayakkabı olur, mont olur, tişört olur. Sizin yaratıcılığınıza ve gözlem gücünüze de bağlı.

Yine kişiye özel olarak tasarım takılar. Bijuteri takılar her yerde var. Yüzlerce toptancısı da... Daha özel takılar tasarlayabilirseniz ya da takı tasarıcımları ile çalışacak gücünüz varsa özel bir marka olarak pazarda reklam gücüyle yer bulabilirsiniz. Yurtdışında tasarım takılara ciddi rağbet var. Avrupa ülkelerinde takı olayı bizim Türkiye'deki gibi değil. Otantik modeller ve tasarımlar ilgilerini çekiyor.

Desensiz, süslemesiz alacağınız ürünleri satabilirsiniz mesela. Neler olabilir? Bebek giyim ürünleri... Baskısız, desensiz bebek kıyafetlerini farklı renk ve boylarda toptan alıp süsleyerek 4-5 katına satanlar var. Instagram'dan bu işi çok yapıyorlar. Hatta hem dükkan hem de Instagram üzerinden yapanlar biliyorum. Bu tür ürünleri anne adayları ya da yeni anne olanlar çok alıyor. Benim eşim de çok bakıyordu. Hatta birkaç parça aldığı da olmuştu.

Organik ürün talebi de hızla artıyor. Yeni anneler, hamileler, anne adayları sağlıklı yaşam ve sağlıklı bebek yetiştirmek için organik ürünlere ciddi anlamda yöneliyor. Biz de oğlum doğduktan sonra daha sağlıklı ve doğal gelişmesi için organik ürünlere yönelmiştik. Zaman zaman organik ürün tercihimiz de devam ediyor. Organik gıda ürünlerinin son tüketim tarihi, depolama, kargo ile ilgili  dezavantajları olabilir. Daha uzun ömürlü ürünlere yönelmek mümkün. Organik kapsamında organik oyuncak, organik giyim ürünleri, organik temizlik ürünleri, organik kişisel bakım ürünleri de düşünülebilir.

Yeteneklere bağlı olarak tasarım işleri de ciddi kazandırıyor. Son zamanlarda keçe ile yapılan ve ciddi talep gören ürünler var. Keçe bebek süsü, keçe nikah şekeri, keçe figürlü kapı süsleri, keçeden yapılmış çocuklar için aktivite kitabı, keçeden yapılmış montesssori etkinlikleri vb. Hem e-ticaret sitesi hem de sosyal medya üzerinden satılabilecek ürünler. Reklam ile ilgilenebilecek kitleye ulaşmak da kolay. Geçtiğimiz günlerde keçeden aktivite kitabı yapan ve siparişlere yetişemediğini söyleyen bir kadın girişimcinin haberine denk gelmiştim. Ortalama 200-250 TL'ye satıyordu. Hatta Ankara Antlaşması ile İngiltere'de bu işi ortağı yapıyormuş.

Dekoratif ürünler, küçük mobilyalar da düşünebilir. Yurt dışında sırf tasarım sandalye, tabure, duvar rafı, kitaplık, paletlerden yapılan masa, koltuk gibi işler ile para kazananlar var. Doğal ahşap kullanarak çocuk oyuncakları yapan kişiler de mevcut.

Oto aksesuarları, oto yedek parça ürünleri, telefon aksesuarları, kozmetik ürünleri, tatil-seyahat ürünleri, iç giyim ürünleri, yaşlı bakım ürünleri, vintage-retro ürünler, antika objeler, eski moda kıyafetler gibi birçok alanda iş yapmak mümkün. Şimdilik aklıma bu kadar geliyor. Yeni alanlar geldikçe ekleyeceğim.

Bu iş modellerinin her biri e-ticarete uyarlanabilir. İnternetten hepsi satılabilir. Yeter ki hangi alana ilgi duyduğunuzu, heyecanla, bıkmadan yapabileceğinizi belirleyin. Çok büyük sermaye gerektirmeyen işlerle de başlayabilirsiniz. Karamsar olmayın. Her yeni gün yeni umut demek.

Soru, görüş ve önerileriniz için yorum bırakabilir ya da bana medyaistasyonu@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.












E-ticarette hangi sektörler gelecek vaat ediyor? E-ticarette hangi sektörler gelecek vaat ediyor? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mart 02, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.