Adsense ile para kazanmak zorlaşıyor

Google Adsense, web sitesi ve blogların en büyük gelir kalemlerinden biri. Yeni blog ya da web sitesi açmak isteyenler de Adsense almak için büyük çaba sarfediyor. Son zamanlarda Adsense'den eskisi gibi iyi paralar kazanamadığını, para kazanmanın gittikçe zorlaştığını dile getiren birçok kişi olduğunu görüyorum.

Peki, bu durum neden kaynaklanıyor? Google Adsense ile para kazanmak neden zorlaşıyor?

Yıllarca internet reklamcılığının en etkili modeli olan banner reklamlar artık kullanıcılar tarafından eskisi gibi ilgi görmüyor. Reklam engelleme programları kullanan kişilerin sayısındaki artış da bunun en büyük göstergesi.

Reklam engelleme programları kullanan kişilerin artması, banner reklam modeliyle tanıtım ve reklam çalışmaları yürüten markaları önemli ölçüde zarara uğrattı. Görüntülenmeyen ve tıklanmayan reklamlardan dolayı milyonlarca dolar boşa gidiyor.

Bu durum web sitesi sahiplerini de olumsuz etkiliyor. Reklamların tıklanmadığı, görüntülenmediği bir web sitesi sahibine ya çok az para kazandırıyor ya da hiç kazandırmıyor.

Google Adwords reklamı kullanan markaların harcamaları her zaman aynı olmuyor. Gündem ve ekonomik gelişmelere göre harcamalar inişli çıkışlı oluyor. Bundan dolayı tıklama başına maliyetleri de düşük tutmaya çalışıyorlar. Bunların hepsi web sitesi sahiplerinin Adsense kazançlarında ciddi dalgalanmaları da beraberinde getiriyor.

Banner reklamlardan geçilmeyen web siteleri artık eskisi gibi ilgi görmüyor. Ziyaretçiler reklamdan çok işlerine yarayacak ya da kendilerini eğlendirecek içerikler okumak istiyorlar.

Bu durum küresel çapta Buzzfeed, Türkiye'de ise Onedio gibi sosyal içerik platformlarının hızla yükselmesinde önemli rol oynadı. Direkt reklam ile muhatap olmayan ziyaretçiler sponsorlu içeriklere itici gözle bakmıyor.

Bunların yanı sıra içerik üretmek yerine kopyala-yapıştır mantığı ile hareket edilmesi de Adsense kazançlarının ciddi oranda düşmesinde etken. Büyük web sitelerinden kopyalanan içerikler ile düzenli ve iyi para kazanmak çok zor.

İyi içerik üreticilerinin olmaması, para kazanmak umuduyla gelişigüzel web sitesi ve blog açılması, bilgi kirliliği Adsense vb. türden reklam modelleri ile para kazanmayı imkansız kılmaya başladı.

Okuyuculara faydalı, uzun ömürlü içerikler artık internet dünyasında çok daha önemli. Bu tür içerikler üreten içerik yazarları network kuracağı gibi para kazanmayı da sürekli hale getirebiliyor.

Son yıllarda kişisel tecrübeler ve belli alanlara yönelik içeriklerin yer aldığı siteler çok popüler. Gezi- tatil blogları,  anne blogları, moda blogları, yemek blogları bunlara en güzel örnekler.

Artık haber sites açarak, genel blog açarak, forum sitesi açarak para kazanmak imkansız gibi. Belli alanlara yönelik içerik üretmek uzmanlaşmayı sağladığı gibi yayıncılara para kazandırmada da etkili. Bundan dolayı yeni web sitesi açmayı düşünen kişilere ilgi duydukları alanlara yönelik içerik üretmelerini tavsiye ediyorum.

Adsense odaklı site açmak gerçekten çok büyük bir hata. Adsense için açılmış ve para kazandıramamış birçok site ve blog webmaster forumlarında satışa sunulmuş durumda. Bunlar arasında haber siteleri de ilk sırada. Çok güçlü ve köklü haber portalları varken sonradan açılan haber sitelerinin şansı çok az.

Uzun vadeli düşünmek ve gelir modellerini çeşitlendirmek önemli. Tanıtım yazısı, sponsorlu içerik türü reklamlar artık en etkili reklam modelleri. Markalar bu tür içerikler ile tüketicilere ulaşmayı tercih ediyor. Bunun içinde içerik ürettiği alanda otorite olanlar ile çalışmayı tercih ediyorlar.

Gezi- tatil blogları,  anne blogları, moda blogları, yemek blogları  gibi türleri incelediğinizde bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Türkçe site ve blog ile Adsense'den para kazanmanın zor olduğunun farkına varanlar İngilizce içeriklere sahip siteler ile Adsense 'den kazanmaya yöneliyor. Burada da yine nitelikli ve düzenli içerik üretmek önemli. Evet, İngilizce dil Türkçe'ye göre gerçekten çok daha fazla kazandırıyor ancak yine doğru sektörü bulmak ve değerli içerik üretmek önemli.

Önerilerim: Değerli içerik üretin, bir alana yönelin, sabırlı olun, özgün olun, kopya içerikten uzak durun, Adsense'yi odak noktanıza koymayın, Adsense harici reklam modelleri ile markaların tanıtımlarına talip olun, organik trafik almak için doğal SEO'ya yönelin, spamdan uzak durun, taklit etmeyin, size inanan ve destek olacak kişilerle yola çıkın.








Adsense ile para kazanmak zorlaşıyor Adsense ile para kazanmak zorlaşıyor Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Nisan 23, 2017 Rating: 5

2 yorum:

  1. Özellikle kopyala-yapıştır yapılması ve özgün konuların bulunamaması nedeniyle gelirler düşer veya hiç kazanılamaz. Amaç kaliteli blog veya site kurmak olursa sonunda para kazanmak daha kolay olur.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle katılıyorum

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.