Niche haber sitesi kurmak isteyenler için tavsiyeler

Haber sitesi kurmak isteyen kişiler, genel içerikli bir haber sitesi açmak yerine belli alanlara yönelik bir yani niche haber sitesi kurarsa daha başarılı olabilir.

Türkiye'de internet haberciliği gerçekten kötü bir durumda. Haber harici her şey var. Tek eksik, gerçekten okunabilecek profesyonelce hazırlanmış haberler... Türkiye'de irili ufaklı binlerce haber sitesinin büyük çoğunluğu, popüler haber portallarını taklit etmekten öteye gidemiyor. Açılan haber sitelerinin %90'ı "ulusal haber sitesi" dediğimiz genel kategorileri barındırıyor ve biraz daha fazla tık alabilmek adına her haberi (haber! dediğimiz kavram tartışılır tabi) sunmaya çalışıyor. Bu tür siteleri incelediğimde orijinal içerik üretiminin yok denecek kadar az olduğunu ve profesyonel internet gazeteciliğinin ilerleme kaydedemediğini görüyorum.

Haber ajansı üyesi olunarak büyük haber siteleri ile yarışılabileceği düşünülüyor. Bu son derece yanlış bir düşünce. Bir haber sitesini ajans üyesi yapmak, kaliteli bir haber sitesi kurmak için yeterli değil. Haber ajansı üyeliği, gündemdeki haberlerin temini açısından bir gereklilik olsa da habercilik için bundan çok daha fazlası gerekir.

Ajans üyesi birçok site içerikleri bot yardımıyla çekiyor. Hiçbir değişiklik yapılmadan bu haberler sitelerde ilgili kategorilerde otomatik bir şekilde yayınlanıyor. Bu da internet haberciliğinde tek tipleşmeyi kaçınılmaz kılıyor. Aynı haberi hurriyet.com.tr'den okumak varken neden siteadi.com'dan okuyasınız? Haber editörünün kaliteli olması, haberi işlemesi bu noktada çok önemli. Her haber sitesinin kendine özgü bir yayın politikası ve haber sunuş biçimi olmalı. Taklit etmek, haber sitelerinin büyümesini, kurumsallaşmasını engelliyor.

Markalaşmış haber siteleri ile boy ölçüşmek için haber ajansı üyesi olmak yetmiyor. Haberi işleyecek, şekillendirecek, özgün bir şekilde sunacak kaliteli editör kadrosuna sahip olmak gerekir. İyi bir editör yeri geldiğinde 1 cümleden bile okunacak, ses getirecek haber üretmeyi bilir. Maalesef birçok haber sitesinde bu yok. Bu olmayınca ziyaretçi çekmek, reklam almak, para kazanmak ve daha geniş okuyucu kitlesi tarafından tanınmak da mümkün değil.

Bu noktada haber sitesi açmak isteyenlere her zaman belli konulara yönelik haber siteleri oluşturmalarını tavsiye ediyorum. Ulusal haber sitesi açmayı bırakın. Bu size bu saatten sonra bir şey kazandırmaz. Daha niche alanlara yönelin. En donanımlı olduğunuz alanlarda haber sitesi kurmak için çalışın. Örneğin bir psikolog iseniz bu alanınızdaki güncel gelişmeleri ve diğer içerikleri barındıran bir haber sitesi oluşturabilirsiniz. Psikoloji ile ilgili en çok araştırılan konuları araştırarak bazı konu başlıkları bulabilir ve bu doğrultuda içerikler üretebilirsiniz. Bulduğunuz konunun stres belirtileri olduğunu varsayalım. Bu konuda haber değeri olan bir içerik ürettiğiniz takdirde hedef kitlenin ilgisini çekme imkanı fazla olur.

Hala keşfedilmeyi bekleyen, haber sitesi sektörü olabilecek alanlar çok fazla. Alan çok fazla derken sağlık, teknoloji, eğitim, spor gibi alanları kastetmiyorum. Daha sektörel ve daha alt dalları düşünün.

Örneğin; havacılık, turizm, e-ticaret, lojistik, mobilya, yapı, bilişim, psikoloji, denizcilik, estetik gibi sektörler araştırın. Bu tür bir haber sitesi oluşturduğunuzda hedef kitlenize ulaşmanız daha kolay olur. Hedef kitleniz bellidir, hedef reklam veren kitle de bellidir. İyi içerikler ile sektörünüzde üst sıralarda yer alarak iyi bir noktaya gelirsiniz ve düzenli gelir elde edebilirsiniz.

Örneğin; airporthaber.com, denizhaber.com, emlakkulisi.com, memurlar.net, turizmdebusabah.com, webrazzi.com, psikolojigazetesi.com gibi tematik, niche haber siteleri belli konularda haber üreten başarılı siteler. Bu sitelerin içeriklerini inceleyerek belirleyeceğiniz bir sektörde bu tür haber sitesi yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus "taklit" etmemek olmalı.

Niche haber sitesi için haber bulmak çok zor değil. Basın bültenleri, özel haber, röportaj ve derleme haberler ile oldukça zengin bir içeriğe sahip olabilirsiniz.

Niche haber sitesi için;

Sade haber teması tercih edin. Wordpress haber temaları işinizi görecektir. Mobil uyumlu olması şart.

İlk başlarda paylaşımlı Wordpress hosting paketleri işinizi görecektir. Trafiğiniz arttıkça üst pakete geçebilirsiniz.

Haber sitenizin domaini sektörünüzün adını içersin. Sektörünüz estetik ise estetikhaber, estetikgazete vb. gibi.

Sektörünüz ile alakalı firmaları takip edin. Bültenlerini size göndermelerini rica edin.

Sosyal medyada hedef kitle belirleyerek sitenizin ve sayfanızın reklamını yapın.

Mümkün olduğunca özel içerik üretin. Kopyalamayın. Kaynak belirtin.

Özgün görseller kullanın. Çözünürlük yüksek olsun.

Hedeflediğiniz anahtar kelimelerdeki rekabet oranını analiz edin. Anahtar kelimenizde rekabet düşükse yükselmeniz kolay ve hızlı olacak.

Google Analytics, sitemap, Google search console ayarlarını yapın.  SEO çalışmaları için acele etmeyin. Daha sonraki aşamalarda birkaç kaliteli siteden tanıtım yazısı alabilirsiniz. İçerik ile doğal bir şekilde yükselmeyi hedefleyin.

Domain uzantısının .com, .net ya da .com.tr olmasına özen gösterin.

Künye bilgilerinizi eksiksiz hazırlayın.







Niche haber sitesi kurmak isteyenler için tavsiyeler Niche haber sitesi kurmak isteyenler için tavsiyeler Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Mart 19, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.