Her site açan web girişimcisi mi?

Web girişimciliği son yıllarda birçok kişinin en çok ilgi gösterdiği konuların başında geliyor. İnternet tabanlı iş kurmak isteyen birçok kişi çeşitli siteler açarak bir yere varmaya çalışıyor.

Büyük umutlarla açılan bu sitelerin %99'u uzun soluklu olamıyor.

Peki, nerelerde hata yapılıyor? Her site açan web girişimcisi mi? Neden profesyonelce hareket edilmiyor?

-İhtiyaça yönelik bir hizmetin sunulamaması: Bir web girişiminin başarılı olmasında ihtiyaça yönelik bir hizmet sunulması, alanında ilk olması ya da rakiplerine oranla belirgin farklar içermesi gerekiyor. Kopya web girişimi projeleri ile girişimcilik maalesef uzun ömürlü olmuyor.

-Profesyonel hareket edilmemesi: Girişimci adaylarının en büyük hatalarından biri profesyonelce hareket etmemek. İş planı yok, ekip çalışması yok, araştırma yok, rakip ve pazar analizi yok, bütçe yok. Profesyonelce hareket etmek işin daha sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi açısından önemli.

-Girişimci adayları çok aceleci: Web girişimleri ile ilgili haberler okuyan çoğu girişimci adayı hızlı para kazanma, çabuk yükselme amacıyla girişimciliğe soyunuyor. Durum böyle olunca da ortaya başarısızlıkla sonuçlanmış web işleri çıkıyor. Acelecilik bir girişimci için en büyük handikap.

-Fikir alışverişi yok: Girişimci adayları kendi kafalarına göre bir yola çıkmamalı. En azından kendilerini anlayabilecek kişiler ile bir beyin fırtınası yapmalı. "Bir projem var, kesin tutacak" diye hayal üstüne hayal kuran birçok girişimci adayı var.

-Para harcamadan para kazanılmaz: Girişimcilik için başlangıç sermeyesi şart. Bir site açtım, müşteri gelsin beni bulsun demek girişimcilik değil. Proje olacak, plan olacak, ekip olacak, ofis ve ekipman olacak, şirket kurulacak ve yatırımcı bulmak için çalışılacak. Bunların birçoğu girişimci adaylarında yok. Harcamadan kazanmak olur mu? Sadece para değil emek de harcanacak.

-Her şeyin ucuzuna kaçmak: Web sitesi açan, web girişimciliğine merak salan birçok kişi ucuz iş yaptırarak bir yere varmanın peşinde. "Ucuz et, tencere kokutur" arkadaşlar. Kaliteli kişiler ile çalışacaksınız. İçerik üretemiyorsanız kaliteli yazarlar ile çalışacaksınız. Emeğinin hakkını vereceksiniz. 1 TL'den yazdırmayacaksınız. Grafik tasarım, yazılım ve geliştirme gibi alanlarda tecrübeniz yoksa işi bilen adamlarla çalışacaksınız. Param yok, bütçem bu kadar diye ağlanmayacaksınız. Paranız, bütçeniz yoksa bu tür işlere girişmeyeceksiniz.

Ayaklarınız yere bassın

Webmaster forumlarında büyük hayaller peşinde koşan birçok arkadaş var. Çoğunun ayağı yere basmıyor. Birkaç sayısal kritere odaklanmışlar, gözleri kalite vb. görmüyor. Kendinizi geliştirmelisiniz. Taklitten uzak duracaksınız. Özgün olacaksınız. Sürekli araştıracaksınız.

"Site açarım, Adsense alırım, birkaç tanıtım yazısı ve banner reklam alarak para kazanırım" diyenlere girişimci demiyorum. Girişimcilik ve proje üretmek bunlardan çok daha ötesi.

Şu blogda 3 yıldan fazla bir süredir hep daha kaliteli ve uzun ömürlü işler yapmak, sağlıklı network kurmak için bir şeyler yazıyorum. Piyasada ciddi bir kalitesizlik hakim. Bunu görmemek için aptal olmak gerekiyor. İnternet projelerinin daha sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor.

İnternetten para kazanmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Rekabet daha da artacak. Kaliteli işler yapanlar ayakta kalacak. Geri kalanlar internetin daha da kirlenmesine çöp siteler ile katkı sağlayacak. Ne yaparsanız yapın kaliteden asla ödün vermeyin.


Her site açan web girişimcisi mi? Her site açan web girişimcisi mi? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Ağustos 01, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.