Güzel, faydalı, bilgilendirici makale nasıl yazarım?

Web sitesi ya da blog açmak isteyenlerin birçoğu işin para kazanmak kısmına odaklandığı için açılan sitelerin kaliteli ve faydalı içerikten yoksun olduğu bilinen bir gerçek.

İçerik üreterek hedef kitleyi sitenize çekmek istiyorsanız "Güzel, faydalı, bilgilendirici makale nasıl yazarım?" sorusuna odaklanmanız gerekiyor. 

İlgi çekici, okuyan kişilere ilgilendikleri konulara yönelik bilgi ve püf noktalar sunan yazılara ihtiyaç artıyor. Bu yüzden içerik yazarlığı konusunda bol bol pratik yaparak kendinizi geliştirmeniz lazım. Faydalı, bilgilendirici makale yazmanın ilk kuralı sizin o konu hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmanız.

"İçerik yazarıyım, makale yazarıyım" diyen birçok kişinin yazdığı metinler gerçekten okunmaktan uzak. Bunlar kelime sayısını doldurmak, anahtar kelimeleri yazı içinde geçirmekten başka bir işe yaramıyor.

Hani okura fayda? Okur bu yazıdan ne öğrenecek? Dillerde "SEO uyumlu makale" diye bir kavramdan başka bir şey yok. Bunu kafanızdan atın. Okuyucu odaklı yazılar ürettiğiniz vakit SEO'nun kralını yapmış olacaksınız. Okuru yakalayamazsanız, ona istediği bilgiyi iyi bir şekilde sunamazsanız tüm çabalarınız boşa gidecektir.

İçerik üretmek, yemek yapmaya benzer. Yemeğe bir malzemeyi eksik koyarsanız ya da koymayı unutursanız o yemeğin lezzetli olması zor olacaktır.

Yazı işi de böyle. Yazacağınız konu hakkında eksik bilgileriniz varsa, kurgulama iyi değilse o yazıdan okurların faydalanması çok zor olacak. Okuyucuların ihtiyacı olan bilgileri eksik ya da yanlış verirseniz okuyucu kazanamazsanız. Bu durumda blogunuzun ya da sitenizin gelişmesi zorlaşacak.

Okura faydalı içerikler üretmenin püf noktaları

1- Bildiğiniz konularda yazın. En önemli noktalardan biri bu. Birçok kişi her konuda iyi yazı yazabileceğini söylüyor. Bu yanlış. Herkesin iyi olduğu alanlar var. Moda ile alakası olmayan biri sıfırdan özgün bir şekilde moda yazısı yazabilir mi? En iyi bildiğiniz alanlara yönelik içerik üretmek sizi o alanda ilerleyen zamanda bir otorite yapabilir.

2- Sakin bir ruh halinde yazılarınızı yazın. Yazmak için sessiz mekanlar her zaman ilk tercihiniz olsun. Dış sesler motivasyonunuzu, konsantrasyonunuzu düşürebilir. Ben yazılarımı sabah saatlerinde  ya da gece yazıyorum. Yazarken ergonomiye de önem verin. Rahat bir ortamda daha üretken olabilirsiniz.

3- Yazmayı düşündüğünüz konuyu önceden netleştirin. Yazacağınız konu bazen bir anda aklınıza gelse de önceden konu belirlemek ve bu doğrultuda içerik geliştirmek daha iyi olacak. Ön hazırlık süreci olan içerikler hedef kitleniz açısından daha faydalı olacaktır.

4- Yazınızın hedef kitlesinin beklentilerini, aradıklarını analiz edin. Benim blogumun hedef kitlesi blog yazarlığı, sosyal medya, e-ticaret, web girişimciliği, içerik editörlüğü, internet haberciliği, iletişim fakültesi öğrencileri ve yeni mezunlardan oluşuyor.

5- Yazınızın içereceği öğeleri ( resim, video, slayt vb.) belirleyin. Ben yazılarımda genelde tek resim kullanmayı tercih ediyorum. Okuyucuların yazılarıma odaklanması açısından diğer öğeleri kullanmıyorum.

6- Yazıların okuyucuları sıkmayacak uzunlukta olması önemli. Ne çok uzun ne de çok kısa olsun. Kelime odaklı yazmayın. Unutmayın, başkaları için değil kendi siteniz için içerik üretiyorsunuz. Yazılarımda hiçbir zaman kelime sayısına takılmam. Okuyucuların bir solukta okuyabileceği türden içeriklere önem veriyorum. Ara başlık kullanmayı seviyorum.

7- İyi içerik üretmede gözlem yapmak da çok önemli bir husus. Profesyonel içerik üreticilerinin yazım tarzını, içerik sunuç biçimini incelemek gerekiyor.  Bu sizin kendi içerik tarzınızı geliştirmenize katkı sağlayacak. Taklitten kesinlikle uzak durun. İnternette taklitçi yazar ve siteler yeterince fazla.

8- İçerik ürettiğiniz alanda otorite olmaya odaklanın. Farklı bakış açısı ile yazılar üretmeniz önemli. Bu da zamanla olacak bir şey. Bakış açınız geliştikçe ve farklılaştıkça sınırlı diye tabir edilen alanlara yönelik harika içerikler üretebilirsiniz.

9- İyi bir içerik üreticisi olmada okumak,araştırmak, sorgulama büyük önem taşıyor. Bilgi sahibi olmadan yazı yazmak imkansız. Sağdan soldan alınan cümleler ile oluşturulan içeriklerin ne size ne de okuyuculara faydası olacak. Özgünlük en çok önemseyeceğiniz kavram olmalı.

10- Sabırlı olun. Sabırlı değilseniz içerik editörlüğü sizin için uygun bir iş olmayacak. İçeriklerinizin doğru hedef kitleye ulaşması, okunması, paylaşılması, yorumlanması zamanla olacak bir şey. Bu blogu açtığımda yazılarımı okuyan, yorumlayan yoktu. Her şey zamanla gelişti.



Güzel, faydalı, bilgilendirici makale nasıl yazarım? Güzel, faydalı, bilgilendirici makale nasıl yazarım? Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Haziran 21, 2016 Rating: 5

2 yorum:

  1. Bu değerli bilgiler için çok tesekkür ederim. Bunlara uymaya çalışıcam. Kimbilir belki bende sizin gibi profesyonel blog yazarı olurum :)

    YanıtlaSil
  2. Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.