Birçok makale yazarı ve site sahibi profesyonellikten uzak

Makale yazarlığı internetten para kazanmak isteyenlerin son yıllarda en çok yöneldiği alanların başında geliyor. Makale yazarları için webmaster forumları en büyük pazar.

Bu forumlara üye olan makale yazarları yeteneklerini, fiyat tarifesini paylaşarak müşteri kapma yarışı içine giriyor. Durum böyle olunca da ortada çok komik fiyatlar, niteliksiz yazılar cirit atıyor.

Uzun zamandır makale ücretleri 100 kelimesi 1 TL'den fiyatlandırılıyor. Bu ücretlendirmeden herkes memnun olsa gerek ne makale yazarları ne de web sitesi sahibi fiyatlar konusunda iyileştirmeden söz etmiyor.

Yazmak, gerçekten herkesin yapabileceği bir iş değil. Bu yüzden makale yazarlığı yaptığını söyleyenlerin büyük çoğunluğunu profesyonel olarak görmüyorum. Donanımlı, kaliteli içerik üreten bir yazara "Bana 100 kelime 1 TL'den yaz" demek kadar emek sömürücü bir şey olamaz.

Bu kişi tüm gün oturup 10 tane 300 kelimelik yazı yazsa alacağı para 30 TL olacak. Her gün böyle çalışsa aylık 900 TL kazanabilir. Oysa ortalama 300-350 kelimelik bir yazının webmaster forumları şartlarında 6-7 TL'den aşağıya yazılmaması gerekiyor. İşi sadece içerik yazarlığı olan bir kişinin bu işten aylık kazancı 2 bin TL'den aşağı olmamalı.

Kalite önemsenmediği süre yazılar bir işe yaramayacak!

Yazarak para kazanma işini çoğu kişi ek iş olarak gördüğü için bu alanda nitelikli yazarlar ve yazılar maalesef pek yok. Uzun zamandır profesyonel anlamda içerik yazarlığı yapan biri olarak bu alanda kalitenin yok denecek kadar az olduğunu söylemeliyim. Bana da çok komik yazı teklifleri geliyor. Hiçbirini kabul etmiyorum.

Para kazanmak önemli ama kaliteyi düşürmemek, iyi şartlar altında yazmak daha önemli. Emeğinin karşılığını alan bir yazar için içerik üretmek hem keyifli hem  de kaliteli olacak. Bu da web sitelerinin içerik kalitesinin üst düzeyde olması açısından çok önemli bir avantaj.

Site sahipleri hala bunun farkında değil. Kalite bilinçleri henüz gelişmedi. Ucuz iş yaptırmayı, yüksek verim beklemeyi seviyorlar. Yazarların bazıları zamanında teslim etmeyince de şikayet ediyorlar. O zaman profesyonel kişiler ile çalışacaksınız.

İçerik yazarı her konuda iyi yazamaz!

Makale yazarlığı yapanlar ne hikmetse her konuda bilgili. Sağlık, moda, teknoloji, finans, emlak vb. konularda süper içerikler! üretiyorlar. Kimse kimseyi kandırmasın arkadaşlar. Öyle her dalda yazı yazmak herkesin harcı değil. Profesyonel içerik üreticiliğinde belli alanlara yönelmek önemli.

Teknoloji ile yakından ilgili birinin güzellik makalesi yazması ne kadar inandırıcı ve faydalı?  Önce ne yazacağınızı bileceksiniz. Kaynaklarınız olacak. Kelime dağarcığınız geniş olacak. İmla kurallarını bilecekseniz. SEO diye 100 kelimenin 10 tanesini keyword, bold, italik yapmayacaksınız. Kullanıcıların arama davranışlarını analiz edeceksiniz. Mevcut bilgi donanımınız ile en iyi yazıları üretmeyi bileceksiniz. Okuyuculara dokunacak içerikler önemli.

Site sahibi webmaster forumu üzerinden sipariş veriyor: "Bana sağlık konulu 20 adet yazı lazım."

Siparişi alan yazar başlıyor yazmaya... "Kivinin faydaları nelerdir, Diyet nasıl yapılır, en hızlı kilo nasıl verilir, su içerek zayıflanır mı, elma nelere iyi gelir, depresyon belirtileri neler?" Gün içinde 20 adet yazı hazır. Site sahibi alıyor, ödemesini yapıyor. Hemen heyecanla sitesine ya da sitelerine ekliyor. Yazılar nasıl olsa özgün, hemen hit getirecek sanıyor. Oysa ortada hit falan yok.

Neden? Aynı başlıkta binlerce yazı var. Yazar başlığı ve içeriği değer katacak şekilde hazırlamamış ki... Yazı okuyucuda etki bırakmıyor. Güçlü sitelerdeki içerikler önde çıkıyor.

Site sahibi öfkeli... "O kadar para veriyorum, yazılar bir işe yaramıyor" falan filan... Verdiği para da 20 TL falan. Yazan kişi sağdan soldan bir şeyler alıyor kelime sayısını dolduruyor, işlem tamam. Daha ne olsun? Site sahibinin kalite bilinci yok, yazarın profesyonelleşme ve değer sunma kaygısı hiç yok. Sonuç mükemmel mi olsun?

Okuyucular artık kendilerine gerçekten değer katacak içerikler istiyor. SEO falan diye kendinizi kasmayın.

Okuduğunuz bu yazı SEO kaygısı ile yazılmadı. Özgün ve kendi üretimim olduğu için muhtemelen kısa bir süre sonra Google'da üst sıralarda yer alacak. Özel çaba harcadım mı? Hayır... Çünkü bir soruna dikkat çekiyorum, bu işi yapanlara, yapacak olanlara bir şeyler anlatıyorum. Kalite diyorum, değer diyorum. SEO demiyorum. SEO kaygısından uzak bir şekilde değerli içerik ürettiğiniz zaman işler çok daha iyi olacak. Buna inanın.

Markalaşmış blogları, siteleri içerik bakımından incelediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bilmem anlatabildim mi?

Daha nitelikli faydalı içerikler üretmeniz ve bu içerikleri üreten gerçek yazarlara değer vermeniz dileğimle...








Birçok makale yazarı ve site sahibi profesyonellikten uzak Birçok makale yazarı ve site sahibi profesyonellikten uzak Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Mayıs 05, 2016 Rating: 5

5 yorum:

  1. Kesinlikle haklısınız.

    Bkz : http://blogsozluk.com/baslik/makale-yazarlarinin-dusuk-ucreti

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız 100 kelimeye 1 tl istemek ölücülükten farksız emeğe saygısızlık(tabi işinin hakkını verenler için) ancak ben bu ülkede pek hak ettiği parayı alanda göremediğim için yadırgamıyorum :)


    http://medyoloji.blogspot.com.tr/d

    YanıtlaSil
  3. Bir çok konuda yazı yazmak,belli bir kültürü,birikimi ve bilgiyi gerektirir.Bu özelliklere sahip bir yazar da 100 kelimesini 1 tlye yazmaz,diye düşünüyorum.Bu fiyatı kabul eden birinin içeriğinin ne kadar getirisi olacağını site sahibi düşünsün artık..

    YanıtlaSil
  4. Alkışlıyorum.Doğru söze ne hacet.

    YanıtlaSil
  5. Aynen katılıyorum. İyi yazarlar için yazının hakkı verilmeli. Ayrıca nitelikli bir yazı misafir olduğu sitede daha çok okuyucu ve daha çok ziyaretçi demektir. Kimse kaliteli içeriklerle dolu bir siteyi yer imlerine eklemeden geçmez. ve herkes yazar olamaz sözüne de katılıyorum. ne girişi belli ne ana fikri nede bir sonuca bağlı yazılar sadece site tanıtımı için "eğrelti" duruyorlar. Barındıkları siteyi belki arama motorlarında kelime anlamında bir süre öne çıkarıyorlar ama uzun vadede siyaretçi kaybına da sebep olabilirler. Ve siteyi geriye çekerler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.