Yeni blog sitesi açarken izlenmesi gereken yol

Blog/Web sitelerinin en önemli sorunu kaliteli trafik çekememek. Birçok site organik ziyaretçi çekemediği için istenilen şekilde gelişip büyüyemiyor.

Bu zamanda spam içerik ile yükselmeye çalışmak, kolaya kaçmak ve interneti biraz daha kirletmekten başka bir şey değil.

Organik ziyaretçi çekmek için öncelikle yöneleneceğiniz konuları netleştirmeniz lazım. Hala birçok alanda doyurucu bilgi eksikliği göze çarpıyor. Bu alanları analiz ederek boşlukları doldurabilirseniz yıllarca organik trafik çekebilirsiniz ve alanınızda otorite olabilirsiniz.

Kadın sitesi, sağlık sitesi açmayın

Ziyaretçi getiriyor diye kadın sitesi, moda sitesi, sağlık sitesi açılıyor. Bunlar ile ilgili içerik üretecek donanımlı yazar yok denecek kadar az. Yazıların çoğu başka sitelerden alınma. Birkaç cümle, kelime oyunu ile özgün içerik! üretilmeye çalışılıyor. Taşıma su ile değirmen dönmez arkadaşlar. İlgi duymadığınız alanda site açarak vaktinizi ve paranızı boşa harcamayın.

Ben kaliteli ziyaretçi trafiğinin bilgi verici, doyurucu ve site sahibinin ilgi duyduğu alana yönelik oluşturduğu içerikle mümkün olabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden de bu blogda yazmaya başladığımdan beri bu doğrultuda ilerliyorum.

Yazdığım yazılarla doğrudan ilgilenen kitleye ulaşmak, beni onların gözünde otorite yapmak açısından büyük avantaj. Her gün gelen mailler de bunun bir göstergesi. 3 sene önce ürettiğim yazılar hala okunuyor ve okunmaya da devam edecek.

SEO çalışması, SEO paketleri, tanıtım yazısı paketleri, footer link alımı gibi yöntemleri kesinlikle denemedim. Bu saatten sonra da denemem. Bence bunlar ile vakit kaybetmek yerine oturup kaliteli içerik yazma deneyimini geliştirmek önemli. İçerik harici şeylere önem vermek profesyonellikten uzak.

İçeriği kendiniz üretmiyorsanız ya bu işe hiç başlamayacaksınız ya da çok kaliteli içerik üreticileri ile çalışacaksınız. Ucuza aldığınız çok sayıdaki makale çöpten ve spama hizmet etmekten başka bir şey değil. Bunlar bilgi vermekten ve okuyucu siteye çekmekten uzak.

Bu yüzden kaliteli ve profesyonel içeriğe yatırım yapmalısınız. Web siteleri binalar gibidir. Temelinı zayıf yaparsanız, kaliteli ve yeterli malzemeden kaçarsanız er ya da geç çöker. İçeriği güçlü olan web sitesi yıllarca ayakta durur. Markalaşması ve büyümesi kolaydır.

Okuyucu odaklı çalışmadığınız sürece Google'da sizi ciddiye almaz. Google artık okuyucuya önem veren, onlara aradıklarını kolay ve doyurucu bir şekilde sunan siteleri önemsiyor ve yükseltiyor.

Ne sitesi açsam? diye düşünmeyin, sevdiğiniz alana yönelin

Siz bütün gün oturup "Ne sitesi açsam? Kadın sitesi mi? Sağlık sitesi mi? Teknoloji sitesi mi?" diye düşüneceğinize en çok ilgi duyduğunuz alana yönelin. Bu spor olur, müzik olur, hayvanlar olur, doğa olur, arabalar olur... Her konunun bir kitlesi var. Her kitlenin bir reklam vereni de var.

Ben medya ile ilgili eğitim aldım. Bu yüzden medya sektörü, dijital pazarlama, içerik pazarlama, blogculuk, haber sitesi kurmak, e-ticaret gibi alanlara ilgi duyuyorum ve tecrübelerim doğrultusunda içerikler üretiyorum.

Gidip sağlık sitesi ya da moda sitesi açmadım. Bilmediğiniz alanda açacağınız site ile bir süre ilerlersiniz. Er ya da geç içerik üretimi ve çeşitliliği konusunda sıkıntı yaşayacaksınız.

Web sitenizin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacınız olacak en önemli şey içerik. Bunun içinde okuyucuları sitenizde tutacak konuları akıcı ve faydalı bir şekilde sunmalısınız.

Uzun ömürlü olacak konulara yönelin. Başkalarının sıkça yaptığı spam içerik olayından uzak durun. Spam içerikler sizi tembelliğe alıştırır. Sitenizin gelişmesini engeller. Ayrıca Google'ın gözünde de önemsizdir. Sizi kısa süreliğine yukarıda tutsa da sert düşüşle arama sonuçlarında çok gerilere atar.

Haber sitelerinin çoğu spam içeriksiz koca bir hiç

Spam içerik Google News kayıtlı haber sitelerinin sıkça uyguladığı bir yöntem. Sonra diyorlar ki "Türkiye'de internet haberciliği neden gelişemiyor?" Haber değeri olmayan içerikler ile Adsense'den biraz daha fazla kazanayım diye düşünen site yöneticileri ile ne habercilik ne de haber siteleri gelişir. Habercilik herkesin harcı değil.

"Öyle site kurdum, Adsense aldım, sitemi News'e soktum" demekle bu işler yürümüyor. Bu siteler eninde sonunda batacak. Örnekleri de oldukça fazla. Haber üretmek, haber yapmak ayrı spam içerikleri haber olarak yutturmak ayrı. Günümüzde spam içerik kasan sitelerden bu tür içerikleri çıkarın bakalım geriye ne kalacak?

Koca koca sitelerin spam içerik kastığı internet dünyasında gerçekten keyifle okunabilecek içeriklere çok ihtiyaç var. Her site açan yazmayı bilmiyor. Sağdan soldan öğrendikleri yarım yamalak bilgiler ile SEO uzmanı oluyorlar. SEO nedir ki? SEO'yu bu kadar gözümüzde büyütmememiz lazım. Güzel, okunacak, bilgi verecek yazı yazın, sosyal ağlarda paylaşın. Daha da kafanızı doldurmayın.

İçerik sağlam olduktan sonra SEO doğal bir şekilde yapılmış olacak zaten. Viral içerik üretebilecek potansiyele sahip olmak en iyi SEO yönteminden kat kat iyi. İçeriğiniz yayılıyorsa zaten Google'da kafada olursunuz.

İzlemeniz gereken yol;

İlgi alanız olarak bisikleti düşünelim. Bisiklet ile ilgili bir blog sitesi kurdunuz. Okuyucu odaklı güzel bir tema seçtiniz. Amacınız sizin gibi bisiklet tutkunlarına ulaşacak bir site olmalı. Bu sitede bisiklet ile ilgili farklı bakış açıları ile yazılmış özgün bilgilere yer vermelisiniz ki bisiklet hakkında klasik bilgiler dışında da bilgi sahibi olmak isteyenler sizin sitenizi ziyaret etsin.

Gidip "Bisiklet nedir, bisiklete binmenin faydaları, bisiklet fiyatları, bisiklet modelleri" gibi klasik içerikler üretirseniz bir arpa boyu yol alamazsınız. Bunlar zaten birçok sitede var. Bunların arasında popüler haber siteleri ve portallar da var. Yükselmeniz çok çok zor.

Peki, ne yapacaksınız? 

İçeriğinizi okuyucu gözünde özel kılacaksınız. Bisiklet bakımı ile ilgili bilgiler, bisikler tamiri ile ilgili bilgiler, bisiklet modifiyesi, bisiklet üreticileri ile yapılan söyleşiler, Avrupa'da bisiklet kullanımı ile Türkiye'dekinin kıyaslaması, bisiklet yollarının şehir hayatındaki önemi, eski bisikletleri yenileme, bisiklet sürenlerin sık karşılaştığı sorunlar, bisikletten vazgeçmeyen popüler kişiler, bisiklet gezisi organizasyonu düzenleyen topluluklar ile iletişim kurma, yerel yöneticiler ile bisiklet üzerine söyleşiler, bisikleti yaşam biçimi haline getirmiş insanların hikayeleri, bisikletin iş amaçlı kullanımı, bisiklet kiralanan yerler, belediyelerin bisiklet odaklı projeleri, bisiklet ile gidilebilecek yerler gibi konulara değineceksiniz ve yeni konular türeteceksiniz.

Düzenli içerik üretimi ile bisiklet tutkunlarının keyifle okuyacağı bir blogunuz olacak. Yazılarınızı bisiklet odaklı hedef kitleyle buluşturmada sosyal medyayı kullanacaksınız. Düşük bütçelerle bisiklet odaklı kitleye yönelik Facebook reklamları yapacaksınız. Bisiklet gruplarına üye olacaksınız. Bisiklet ile ilgili tüm internet içeriğini tarayacaksınız.

Blogunuzdan para kazanmak için Adsense'den alacağınız 2-3 tıkı düşünmeyeceksiniz. Adsense odaklı blog açmak sizi kaliteli ve profesyonel blogculuktan uzaklaştırır. Daha fazla kazanmak için blogunuzu çöpe çevirmeye başlarsınız ve zamanla hiçbir şey kazanamazsınız.

Reklam çözümleri konusunda bisiklet firmalarından, bisiklet mağazalarından, e-ticaret sitelerinden, bisiklet aksesuarı satanlardan, spor malzemeleri, spor giyimi satanlardan, bisiklet ile tatil amaçlı ya da gezi amaçlı gidilen lokasyonlardaki esnaftan direkt reklam alacaksınız ya da advertorial çalışmalar yürüteceksiniz.

Yukarıdaki örnek ilgi alanınıza göre değişebilir. Her ilgi alanının bir reklam veren kitlesi de var. Siz oyunu kuralına göre oynarsanız para da kazanırsınız alanınızda otorite de olursunuz.

Sabredin, planlı çalışın, araştırın, üretin ve hedef kitlenize sunun...








Yeni blog sitesi açarken izlenmesi gereken yol Yeni blog sitesi açarken izlenmesi gereken yol Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Mart 16, 2016 Rating: 5

2 yorum:

  1. Ne zaman karamsarlığa düşsem,hep sizin 'sabredin,çalışın,üretin'sözlerinizden ilham alıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkür ederim. Yazmak için motivasyon çok önemli. Bu yüzden blog yazan arkadaşlara her zaman sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum. Sabrettikçe, bol bol yazdıkça ortaya daha iyi şeyler çıkacak.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.