Profesyonel blogculuk neden önemli?

Blog yazarak para kazanmak istiyorsanız profesyonel blogculuk anlayışı ile hareket etmeniz büyük önem taşıyor.

Blog yazarlığına profesyonel bir uğraş olarak yaklaşırsanız başarılı olmanın yanı sıra birçok iş fırsatı ile kariyerinize yön verebilirsiniz. Profesyonel blog yazarlığı bilinci ile hareket etmediğiniz sürece blogdan para kazanmayı unutun.

Blogla yazmaya ilginin son yıllarda artması blogundan para kazanmayı hedefleyen blogcuların sayısı artırsa da Türkiye'de profesyonel blogculuk ilkesi ile hareket eden blogger sayısı çok az.

Blog yazmak, diğer alanlarda olduğu gibi emek isteyen, istikrar isteyen bir uğraş. Her blog açan iyi konuma gelecek, para kazanacak, iş teklifleri alacak diye bir kaide yok. Bu noktada kişisel becerilerinizi, uzmanlık alanınızı ön plana çıkarabilecek somut adımları atmalısınız.

Günümüzde blog yazan birçok kişi profesyonel bir yaklaşım içinde olmadığından dolayı blogların büyük çoğunluğu çöp durumunda. Şu ana kadar incelediğim çoğu blogun içerik bakımından ciddi anlamda sıkıntılı olduğunu söyleyebilirim.

Güncel tutulmayan, her türlü içeriği barındıran "sözde bloglar" çok fazla. Blog açanların çoğunun sabrı yok. Hemen sıkılıyorlar. Bu işin odak noktasına para kazanmak konulduğu müddetçe verim ve başarı beklememek gerekiyor. Bu tip siteler ve amaçlar ile bir yere varmak kesinlikle imkansız.

Blog yazarlığı "domain+blog teması+hosting+birkaç yazı" demek değil. Çok daha fazlasına ihtiyaç var. Sabırlı olacaksınız. Yazmayı seveceksiniz. İnsanların okurken keyif alabilecekleri içerikleri üreteceksiniz. Direkt para kazanmayı düşünmeyeceksiniz. Bu da profesyonel blog yazarı olmak ile mümkün.

Peki, profesyonel blogcu olmak için neler yapmak gerekiyor? Profesyonel blog yazarı nasıl olunur?

Blog yazarlığını profesyonel anlamda yapmak, blog yazarak para kazanmak, blog yazarlığı aracılığı ile iş teklifleri almak için öncelikle sabırlı olmalısınız. Aceleci davranmak, her işte olduğu gibi blogculuk için de tehlikeli.

Öncelikle hangi alanlarda iyi olduğunuzu bilin.

Yazarken keyif alabileceğiniz konulara odaklanın.

Ziyaretçi gelsin diye blogunuzu saçma sapan yazılar ile doldurmayın.

İyi olduğunuz alandaki deneyimlerinizi insanların faydalanabileceği bir şekilde sunmaya çalışın.

Tek bir alana yönelmek, sizi otorite gibi konumlandırabileceği gibi hedef kitlenize doğrudan ulaşmanız için çok büyük önem taşıyor.

Blog teması, tasarımı ile vakit kaybetmeyin. Bir an önce yazmaya başlayın.

Bol bol yazı yazın, yazılarınızı defalarca okuyun.

Araştırın, yeni şeyler öğrenin.

"Ben olsam bu yazıyı okur muydum?" sorusunu her zaman kendinize sorun.

İnsanların sizin blogunuzu neden ziyaret etmesi gerektiğinin cevabını verin.

Kararlı olun, kısa sürede başarı beklemeyin.

Örnek aldığınız blogcular ve içerik üreticileri ile sürekli temasta olun.

İmla kurallarına dikkat edin, yazınızı sıkıcı cümlelerden uzak tutun.

Örnekler verin, deneyimlerinizi paylaşın.

Düzenli olarak yazın, blogunuzu boşlamayın.

Maillerinizi cevaplayın, yazılarınıza gelen yorumları cevaplayın.

Farklı bakış açıları geliştirin. Tek düzelikten kurtulun.

Blog yazısı ansiklopedi metinlerinden çok farklı olmalı.

Okuyucular resmiyeti sevmez, samimi olun.

Medya İstasyonu'ndaki tecrübelerim

Medya İstasyonu adlı bu blog, 3 seneye yakın bir süredir yayında. Son 1 yıldır ciddi bir ivme yakaladı. Birden bu aşamaya gelmedi. Yukarıda sizlere sıraladığım maddeler ışığında gelişti. Sabrettim, her yazıyı keyifle hazırladım. Okur yorumlarına önem verdim. Mailleri cevapsız bırakmadım. Profesyonel yaklaştım. İnsanlara 1 cümle de olsa faydalı olabilecek içerikler sunmaya özen gösterdim. İçeriğin kalitesini düşürecek yaklaşımlardan uzak durdum. İstikrarlı bir yayıncılık anlayışı ile hareket ettim. Blogumu boşlamadım.

Tüm bunlar Medya İstasyonu'nun tamamen organik bir şekilde gelişmesini sağladı. Yazdığım konular ile direkt ilgilenen kitlenin ilk durağı oldum. Yüzlerce mail aldım, onlarca iş teklifi aldım. Danışmanlık yaptım. Tüm bunlar bu yazıyı okuduğunuz blog aracılığı ile oldu. Sıfır maliyetle açtığım bu blog, bana farklı alanlardan ciddi bağlantılar kazandırdı. Kendi ağımı kurdum. Bu sistem hala böyle devam ediyor.

Hep söylediğim bir şeyler var: "Blog yazmak, size direkt para kazandırmaz. Para kazanmanızı sağlayacak kapıları açar. Blog, sizin kendi network yapınızı kurmanızda, kariyerinizi şekillendirmenizde bir köprüdür. Yazdıkça gelişirsiniz. Yazdıkça büyürsünüz. Tanınırsınız. Yazılarınızı okuyan, sizin gerçekten kaliteli bir şeyler yapmaya çalıştığınızı farkeden kişiler, şirketler sizi bulur. Bu noktada ihtiyacınız olan en büyük sermaye sabrınız, aklınız, düşünceleriniz ve bakış açınızdır. Sabrederseniz, istikrarlı olursanız kazanırsınız."








Profesyonel blogculuk neden önemli? Profesyonel blogculuk neden önemli? Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Kasım 27, 2015 Rating: 5

3 yorum:

  1. Kendi blogumu ben de 3 senedir aktif tutuyorum, arada silinenler oldu, boşlamalar oldu ama asla bitirmedim. Bir para kazancı düşüncem olmadan paylaştım. Günde ortalama 40-50 giriş görüyorum, bakalım hayırlısı. Sizin blog kadar okunan bir yer olması dileği ile :)

    YanıtlaSil
  2. Bir blogun nasıl olması gerektiğini çok güzel açıklamışsınız. Amaç insanların güvenini kazanmak gerisi ALLAH (C.C.) Kerim. Emeğinize sağlık.TEŞEKKÜRLER.
    Takipteyim

    YanıtlaSil
  3. Yazılarınızı okuyarak motive oluyorum hep.:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.