Haber sitesi açmak mı dediniz?

Haber sitesi açmak, son yıllarda internette bir site açarak para kazanmak, prestij elde etmek isteyen kişilerin ilk başvurduğu yöntem. Webmaster forumlarında takılanlar birbirine soruyor: "Ne sitesi açsam tutar?" Çok bilenlerin cevabı hazır: "Haber sitesi aç, Adsense'den de kazanırsın, tanıtım yazısı alırsın, reklam alırsın, hele bir de Google News'e girersen tamamdır" Çok kolay değil mi?

Arkadaşlar şunu kafanıza iyi sokun gerçek anlamda internet haberciliği yapmak öyle sanıldığı gibi kolay değil. Evet, bir haber sitesi açabilirsiniz, ajans üyesi olabilirsiniz, Google News'e de girebilirsiniz. Asıl önemli olan marka olmak. Ekip olmak. Gündemi çok iyi takip etmek. Olayları analiz etmek.

Google News kurtarıcı olarak görülüyor

Google News, haber sitesi sahipleri için bir kurtarıcı olmuş durumda. Haber sitesi olanlar Google News'e girersem her gün binlerce ziyaretçi çekerim, para kazanırım diye hayal kuruyor. Google News'teki sitelere bir bakın. Birçoğunun içeriği çöp. Spam içerikler ile  yüzlerce site var. Kullanılan haber sitesi yazılımları aynı, içeriklerin ana kaynakları aynı.

Markalar, marka olabilmiş internet sitelerine reklam vermekte haklı. Ben de reklam veren biri olsam kaliteli, marka olmuş siteleri göz önünde bulundururum. "Bir domain, hosting, haber sitesi yazılımı, bir tane haber ajansı üyeliği bu iş tamamdır" diye düşünüyorsanız boşuna kendinizi yırtmayın.

Hızlı koşan çabuk yorulur

Ne haber siteleri vardı. Alexa ilk 300 içinde. Birtakım yöntemler ile bunu yapabiliyorlar. Deli gibi trafik alıyorlar. Ama gerçekten kaliteli bir trafik değil. Sonra ne oldu birkaç ay sonra dibe vurdu. Şimdilerde o sitelerin sahipleri sitelerini yok pahasına satmaya çalışıyor. İstikrar çok önemli. Azimli çalışmak önemli. Ekip kurmak önemli. Haberciliği bilmek önemli. Herkesin yaptığını yapmamak önemli.

Marka olmak, sağlam bir duruşa sahip olmak için çalışmak gerekiyor. Vizyon sahibi olmak lazım. Haber sitesi açmak kolay ama sonrasını düşünmek gerek. Haber siteleri ile ilgili çok sayıda blog yazısı yazdım. Amacım bu işi gerçekten hakkıyla yapacak kişilere bir nebze de olsa yardımcı olabilmek. Haber sitelerinin hali içler acısı. Şimdi iyi günlerini yaşayan siteler de yakında dibe vuracak.


Marka olmak para kazanmayı kolaylaştırır

Bir haber sitesinin kendine has duruşu, vizyonu olmalı. Haberlerin sunuş biçimi, okur etkileşimi çok önemli. Profesyonel habercilik, marka değeri katar. Marka olunursa para kazanmak da kolaylaşır. Sadece Google Adsense reklamları ile bir haber sitesini döndürmek çok güç. Önemli olan ticari reklamlar alabilmek. Şirketlerin Hürriyet'e Sabah'a, Milliyet'e, İnternethaber'e, Ensonhaber'e verdiği reklamları da alabilmek. Şirketler hep büyükler ile çalışıyor. Bu yüzden büyümek önemli.

Okura dokunabilecek haberler üretmek gerekiyor. Alexa falan hikaye. Geçenlerde gördüm aylık 50-500 dolar arası ücretler Alexa'nızı istediğiniz seviyeye getirelim diyen siteler var. Bu sektörde neler dönüyor. Siz Alexa'sı iyi olan her sitenin kaliteli, binlerce hit alan bir site olduğunu mu sanıyorsunuz?

Doğru hedef kitle Alexa'dan daha önemli

Evet Alexa sınırlı bir kesim için önemlidir. Ama bir reklam veren bunu kriter olarak almaz. Hedef kitle tanımına bakar. Reklamım gerçekten doğru hedef kitleye ulaşacak mı diye hesap yapar. Alexa'sı iyi diye bir ulusal haber sitesine reklam vermek, hedef kitlesi olan bir yerel haber sitesine reklam vermekten daha az etkilidir.

Ben reklam verecek olsam öncelikle hedef kitlem ile örtüşen yayınlara bakarım. Bir ile ya da ilçeye yönelik bir çalışma olacaksa oradaki haber sitelerini değerlendiririm. Yerel haber sitelerinin kitlesi belli. Deli gibi ziyaretçi almazlar. Büyük çoğunluğu günlük ortalama 500-1000 tekil alır ama hedefli bir kitledir bu. Ürün ve hizmet satan şirket için bu 500-1000 kişi arasından 5-10 tane gerçek alıcı kazanmak başarıdır ve yeterlidir de.










Haber sitesi açmak mı dediniz? Haber sitesi açmak mı dediniz? Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Temmuz 09, 2015 Rating: 5

9 yorum:

  1. Kopya içerikler her zaman eninde sonunda kaybetmeye mahkumdur. haber sitelerinde de kopya içerik yayınlamak bir süre sonra o siteyi kopya site haline getirmeye başlar. her zaman özgün site ve kendi markanı ortaya çıkarmak başarının sırrı bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marka olmak çok önemli. İçerik diğer sitelerden farklı olmalı ve okuyucu kolayca erişebilmeli. Taşıma su ile değirmen dönmüyor. Süreklilik ve özgünlük şart.

      Sil
  2. Gerçekten güzel bir makale olmuş ilgiyle okudum. Daha geçen günlerde bir arkadaşım açtı bir site. İsmini burda yazmayayaım şimdi reklam olmasın. Ben de wmaracindan çıkmayanlardanım. Belki görmüş olabilirsin Blogagaci diye kayıtlıyım. O bahsettiğin başlıkları açanları çok iyi biliyorum. Ne açsam tutar falan gibi.

    Son dönemlerde haber siteleri yığınla oldu. Film siteleri de öyle. filmzle bizle izle ordaizle hemenizle donmadanizle vs... Domain almaya kalksan alamazsın bile. Ama ben film sitelerinin geleceğini pek parlak görmüyorum. Bir yasa çıkar onlar da patlar yakında.
    Ben tamamen tek bir kategori üzerinde yoğunlaşıp o alanda en iyi olmayı daha uygun buluyorum açıkçası. Mesela gezginler sitesi gibi. Eski ve köklü bir site bilmeyen de yoktur heralde teması bile hiç değişmedi :D Ama ne yaptı adamlar, program alanında en iyilerde yer aldı.
    Haa haber sitesi fikri kötü bir fikir mi tabi ki değil. Fakat rekabet ortamı yüksek olduğu için ayakta kalmak zor olur.

    Elini de taşın altına koyacaksın diğer elini de cebe atacaksın. Kendine bir server alacaksın. hızlı bir server. Sonra lisanlı çok iyi bir tema. Sonra efendim içerik girecek yazarlar editörler bunlar hep emek zaman para.

    Ama adam dandik bir temayla tek başına haber sitesi yönetmeye kalkıyor. Ordan burdan haber alıp ekliyor. Sonra da gelir bekliyor. Fazla sürmeden de batıyor.
    Yani bir haber sitesi açılacaksa kafadan bi 5 bini falan gözden çıkarmak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haber sitesi açmak yerine daha farklı projelere yönelmek gerek. Haber sitesi yeterince fazla. Bu saatten sonra tutunmak için ciddi paralar gerek. Ekip sağlam olmalı. Alt yapı kuvvetli olmalı. Belli bir alana yönelmek, uzmanlaşmak açısından önemli. Film sitesi, forum sitesi, haber sitesi gibi siteler bu zamandan sonra açılmamalı. Marka olamadıktan sonra para kazanmak da zor. Bir site açmadan önce iyi düşünmek lazım.

      Sil
  3. Bir haber sitesi düşünüyorum. Ancak karşıma pek çok sorun çıkıyor. Birincisi hangi altyapıyı kullanmalıyım. ikincisi telif hakkı gerektirmeden orijinal haberleri bulmak ayrı bir sorun. Google News ile ilgili verdiğiniz bilgiler ise gerçekten ilgi çekici

    YanıtlaSil
  4. Yayınladığınız haberleri ilgiyle takip ediyorum, blogger dışında haber siteniz varmı.

    YanıtlaSil
  5. Blogunuzu bir süredir takip ediyoruz, haberseyret olarak tarafsız yayıncılığınızı kutluyorum.

    YanıtlaSil
  6. Google news konusunda bende birşeyler söylemek isterim. Yapılması gerekenleri yaptıktan sonra ( künye/iletişim/link yapısı ayarları vb ayarlar ) tek yapmanız gereken günlük özgün içerik girmek. Özgün içerikten kasıt spotu özgün girip diğer alanları alıntı yapmak değil. Hangi siteden haberi alıyorsanız haberi okuyarak kendi sitenize aktarmanızdır. Böylelikle günlük 7-10 arası haber girişi sağlarsanız 1 ayın sonunda newsli site sahibi olabilirsiniz. Ama asıl işin news'e girdikten sonra olduğunu da unutmayın :)

    YanıtlaSil
  7. merhaba anadolu yakasını kapsayacak bir haber sitesi kurmak istiyorum yada şehir portalı kurmak istiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.