Haber siteleri ne zaman sadece 'haber' verecek?

Haber siteleri ile ilgili yazdığım yazılarda haber sitesi açmak isteyen, internet haberciliğinde uzmanlaşmak isteyen kişilere yardımcı olmaya çalışıyorum.

Haber siteleri ile son birkaç yıldır içerik, kalite ve vizyon anlamında ciddi bir şekilde ilgileniyorum. Gözlemlerim, Türkiye'de henüz gerçek anlamda internet gazeteciliğinin yapılmadığını doğrular nitelikte. Haber sitesi sayısı her geçen gün artıyor ancak kalite için maalesef aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Domain, hosting, haber sitesi yazılımı gibi haber sitesi kurmak için gereken araçların son derece ucuz olması, çok kişiyi bu alana yöneltti. İşi bilen de girdi bilmeyen de...

Google'a haber diye yazıp arattığınızda karşınıza çıkan siteler de bunu doğrular nitelikte. Eskiden büyük şirketlerin tekelinde olan, online yayıncılık artık çok düşük bütçeler ile yapılabiliyor.

Peki, bu kadar haber sitesine gerçekten ihtiyaç var mı? Mevcut haber sitelerinin %90'ı kopya içeriklerden başka bir şey barındırmıyor. Son yıllarda açılan haber sitelerinin birçoğu içerik üretme özürlü. Kaliteli içerikler üretilemiyor. Yıllar önce üretilmiş içerikler yeniymiş gibi sunuluyor. Foto galeriler ile sayfa görüntülenme ve sayfada kalma süresinin artırılması hedefleniyor.

Haber sitelerindeki çoğu haber başlık, içerik ve fotoğraf bakımından problemli. Nitelikli editör istihdamı olmadığı için kalite adına bir şey beklememek lazım.

Yeni kurulan haber siteleri, hazır yazılım kullanıyor. Türkiye'deki haber sitelerinin çok büyük bir kısmı hazır yazılım kullanıyor. Hangi haber sitesini tıklasam aynı tema, aynı içerikler...

Bu durum tek tipleşmeden başka bir şey değil. Haberleriyle gündeme damga vuran kaç site var? Hep ana akım medya ön planda. Çünkü kaliteli habercilik yok. Bakın manşetlerine... Birinci dereceden önemli olmayan her içerik manşete çıkmış. Gerçek gündem hem geri planda... Habercilik öyle herkesin yapabileceği bir iş değil. Paranız olabilir, yatırım yapabilirsiniz ancak gazetecilik deneyiminiz yoksa işiniz zordur. Tutunamazsınız.

Haber sitelerinin çoğunun vizyonu yok. Günü kurtarma derdindeler. Adsense reklamı ve birkaç tanıtım yazısından başka elle tutulur gelirleri yok. Kopya içeriklerden başka bir şey barındırmayan siteye ben de olsam reklam vermem. Boşa kürek çeken çok fazla.

Marka olmayı hedeflemiyorlar anlık trafikler ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Binlerce trafik elde eden haber siteleri var. Peki, bunlardan kaçının sadık okuyucusu var? Yeni açılan ve kısa sürede iyi noktaya gelen haber sitelerinin birçoğu belli bir süre sonra dibe vuruyor.

Reklam yerleşimleri aşırı, göze batıyor. Kategori düzeni yok. Ciddi editör kadrosu yok. Birkaç kişi bir araya gelip profesyonel bir şeyler yapmaya çalışmıyorlar. Herkes bireysel takılıyor. Sonrası çöp işte. Kopya içeriklerden başka bir şey yer almayacaksa bir blog açmak daha mantıklı. En azından binlerce liralık haber sitesi yazılımı gerekmeyecek.

Bu saatten sonra online habercilikte iddialı olabilmek için sadece haber verecek haber sitesi açmaktan başka bir yol yok.

Haber siteleri, sadece haber veren ve diğer çöp içerikleri barındırmayan bir yapıya kavuşmadığı sürece gerçek anlamda hiçbir zaman var olamayacak.



Haber siteleri ne zaman sadece 'haber' verecek? Haber siteleri ne zaman sadece 'haber' verecek? Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Mayıs 29, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.