Haber sitesi açmak kolay, farklı olmak zor

Haber sitesi açmak ile ilgili yazdığım yazıların bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmiyordum. Meğer haber sitesi açmak isteyen ne kadar çok kiş varmış. Hiçbir habercilik tecrübesi olmayan kişilerin de bir anlık hevesle haber sitesi açması internette bilgi kirliliğinin de artmasında en önemli neden.

İnternet ortamı şu anda haber sitelerinden geçilmiyor. Bu kadar haber sitesi var peki ya kalite? İşte o noktada maalesef elle tutulur bir şey yok. Türkiye'de başarılı ve büyük girişimleri taklit etmek moda olduğu için online habercilikte de durum farklı değil.

Haber sitesi açmak kolay. Birkaç dakika içinde bir haber sitesi sahibi olabilirsiniz. Asıl önemli olan açtıktan sonra ne yapacağınız? Bu haber sitesi nasıl para kazanacak? Reklam alabilecek misiniz? İlgi çekici haberler yapabilecek misiniz? Diğer haber sitelerinden farkınız ne olacak? Profesyonelce yapılmayan her iş başarısız olmaya mahkumdur. Bir ekibiniz olacak mı? Yoksa tek başınıza "Ya tutarsa" mantığı ile hareket edeceksiniz?

Bir site açayım belki tutar düşüncesi 2000'lerin ortalarına kadar yaygındı. Bir dönem ne tür site açılırsa açılsın bir trafik ve gelir elde edilebiliyordu. Şimdi site sayısı arttı. Rekabet arttı. İnternetten para kazanmak isteyenlerin sayısı arttı.  Bu noktada en iyi filtreleme aracı okuyucuları sitelere doğrudan çekebilecek kaliteli içerik oldu.

 "Kopya içerikle sıralamalarda üst sırada çıkan çok site var, onlar da para kazanıyor" dediğinizi duyar gibiyim. Şunu unutmayın arkadaşlar "Taşıma su ile değirmen dönmez." Kendiniz oturup bir şeyler üretmedikten sonra bir ekip ile yol almadıktan sonra yapacağınız işlerden bir müddet sonra sıkılacaksınız. Hele bu iş online habercilikse. Kopya içerikle yükselen ve bir anda düşen çok site var.

Online habercilik ve medya sektörü ile yakından ilgili biri olarak internet haberciliğinin kısır bir döngü içinde hareket ettiğini söylemeliyim. Üretilen içerik az, kopya ve parçalanmış içerikler fazla. Aynı haber sitesi yazılımları, aynı içerikler. Sonra da "Neden para kazanamıyorum?" diye soruluyor.

Fark oluşturmadığınız sürece bu iş çok zor. Ulusal haber sitelerinin bu denli çok olduğu bir ortamda hala genel içerikleri barındıran haber siteleri açılıyor. Yerel haber sitesi açın. Bölgesel haber sitesi açın. Sektörel haber sitesi açın. Böylece hem daha kolay yükselebilir hem de gelir elde edebilirsiniz.

Milliyet, Hürriyet, Haber7, İnternethaber, Ensonhaber, Haberler gibi büyük portallar zaten ulusal yayın yapıyor ve çok fazla trafiğe sahipler. Bu haber sitelerine her gün bir dünya basın bülteni ve ajanslardan haber geliyor. Bunların her birini değerlendirme şansları yok. İşte bu noktada diğer ufak ve orta ölçekli siteler devreye girmeli. Yaygın basında yeterince yer bulamayan, ikinci planda kalan alternatif konuları, içerikleri sayfalarına taşımalılar. Büyükleri taklit etmek yanlış bir düşünce. Taklit, aslını yüceltir.

Haber sitesi açmak isteyen, haber sitesinden para kazanmak isteyenlere tavsiyelerim

-Hedef kitlenizi belirleyin.

-Akılda kalıcı bir domain kullanın. 

-Yerel internet haberciliğine önem verin.

-Yerel internet haberciliğinde yükselmek daha kolaydır.

-Büyük haber portallarını taklit etmeyin.

-İçerik üretebilecek kapasitede olun.

-İçeriklerinizi para ile başkalarına yazdırmanız bir noktadan sonra sorun olabilir.

-Kopyala-yapıştır yapmayın.

-Haberlerinizi editoryal süreçten geçirin.

-Haber metinlerini çok fazla uzun tutmayın.

-Başlıkları, spotu, fotoğrafları profesyonel bir şekilde okuyucuya sunun.

-Kendi haber ağınızı kurun.

-Yazma tecrübeniz, içerik üretme tecrübeniz yoksa bu işe girişmeyin.

-Çok bütçeniz yoksa Wordpress haber sitesi yazılımlarını tercih edin.

-SEO adı altında herkesin yazdığına, söylediğine inanmayın.

-SEO çalışması diye paranızı kaptırmayın.

-Sosyal medyayı önemseyin. Ürettiğiniz önemli haberleri hesaplarınızda paylaşın.

-Haber sitenizin mobil versiyonunu oluşturun.

-Yetişebileceğiniz kategorilere yönelin.

-Sabırlı olun. Planlı çalışın.

Haber sitesi açmak kolay, farklı olmak zor. Asıl başarı farklı olduğunuzda gelecek. Aksi takdirde açacağınız haber sitesi kısa bir süre sonra çöp olacak. Bu da zaman, para ve itibar kaybı demek. Açmadan önce bir kez daha düşünün.




Haber sitesi açmak kolay, farklı olmak zor Haber sitesi açmak kolay, farklı olmak zor Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Şubat 17, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.