Haber siteleri artık 'sadece haber' sunmalı

Son zamanlarda haber sitesi sayısında ciddi patlama yaşandığını daha önceki yazımlarda da belirtmiştim. İnternet gazeteciliği ile yakından ilgilenen biri olarak gözlemlediğim birçok haber sitesinin ciddi anlamda habercilik yapmaktan uzak olduğunu söylemek istiyorum.

Her şeyden önce habercilik öyle hafife alınacak bir uğraş değildir. Ciddi bir bilgi birikimi, deneyim, gözlem ve eğitim ister. Bakın Türkiye'deki sözde internet medyasına... Önüne her gelen haber sitesi açtığı için ve kopya içerikler ile bir yere varmaya çalıştığından dolayı "sadece haber" okunabilecek siteler yok denecek kadar az.

Adı haber sitesi olup da binlerce gereksiz içeriği okuyucuya sunan, attığı başlıklar ile okuyucu kandırmaya çalışan, günlük hit kapma derdinde olan onlarca haber sitesi var. Bazen öyle haberler (haber demeye de dilim varmıyor) yapılıyor ki... Başlık ile haberin hiçbir bağlantısı yok. Resim alakasız. Haber metni profesyonelce sunulmamış. Okuyuculara güven verecek hiçbir unsur yok.

Binlerce haber sitesi var. Sonra deniyor ki internet medyasında kalite neden yok? Olmaz tabi. Böyle ayrık otu gibi haber sitesi türerse kaliteli online yayıncılık hayal. Çünkü sonradan açılan her site mevcut haber sitelerinden ve internet ortamındaki diğer içeriklerden oluşuyor. Özel haber üreten, etkili içerik yazan, doğru içerik ile sadık okuyucu kitlesi elde etmeye çalışan kaç site var?

Haber sitelerindeki tek tipleşme devam ettiği sürece kaliteli, sadece haber süren siteler ile karşılaşmamız zor olacak. Türkiye'de internet medyası her geçen gün daha çok kirleniyor. Bunun farkında olmamız gerek. Online mecralardan doğru haberleri takip etmek zorlaşıyor. Bir haber sitesinin eksik ve yanlış yaptığı haber onlarca haber sitesinde yer alabiliyor. Böylece kirlenmiş bilginin yayılımı daha da hızlanıyor.

Şunu unutmamak lazım. Sadece haber okumak isteyen, foto galeri ile vakit kaybetmek istemeyen, uzun ve anlamsız metinler ile muhatap olmak istemeyen ciddi bir kitle var.

Haber siteleri "sadece haber" vermeli. Diğer içerikler zaten birçok sitede var. Ama işin içinde hit ve para kazanma kaygısı girince kalite her şekilde düşüyor.

İnternet haberciliği yapmak isteyen, online medya sektöründe kalıcı bir yer edinmek ve bu işten gelir elde etmek isteyenlerin kaliteye önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu iş bir ekip işi. Yılmadan prensipli bir şekilde çalışmak gerekiyor.

Bazı haber siteleri var ki kurulduktan sonra birtakım çalışmalarla, sosyal medya paylaşımları ile çok kısa sürede binlerce hite ulaşabiliyorlar. Ancak bu çoğu zaman sürekli olmuyor. İstikrarın olmadığı bir haber sitesinin okuyuculara hiçbir faydası olmayacak. Doğal yollardan, organik bir şekilde kaliteli okur kitlesi edinmek önemli. Buna kafa yormak lazım.

Son zamanlarda haber sitesi kurmak ve internet medyasına adım atmak isteyen birçok kişiden mail almaya başladım. Yazdığım yazıları okuyan ve benden danışmanlık hizmeti almak isteyenler oluyor. Bana mail ile ulaşanlar arasında aceleci davrananlar, kısa sürede bir noktaya gelmek isteyenler de var. Profesyonel bir şekilde adım adım ilerleyerek sektörde kalıcı olmak isteyenler de... Gözlemlerimi, tecrübelerimi elimden geldiğince faydalı olabilecek bir şekilde sunmaya çalışıyorum.

Şunu bilmek lazım, bu iş gerçekten uzun soluklu ve yorucu bir iş. Rekabet ve büyük oyuncular çok fazla. Birçok haber sitesi ulusal gazetelerin. Arkasında ciddi bir finans gücü ve ekip var. Mali güç ve ekip olmadan başlamak başarıya ulaşmada yetersiz. Bu işe inanan ve gelecek planları olan bir uyumlu ekip oluşturmak lazım. Yeri geldiğinde gece gündüz çalışabilecek, en ufak bir şeyde çekip gitmeyecek bir ekip...

Haber siteleri ile ilgili yazılarım devam edecek. 






Haber siteleri artık 'sadece haber' sunmalı Haber siteleri artık 'sadece haber' sunmalı Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Kasım 07, 2014 Rating: 5

1 yorum:

  1. çünkü çoğu haber sitesi artık sosyal medya ile hit çekiyor bunuda yalan yanlış başlık atarak sağlıyorlar okuyucu umurlarında değil tek umurlarında olan reklamlara nasıl tıklatabilirim.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.