İnternetten para kazanmak sanıldığı kadar kolay mı?

İnternet ekonomisinin son yıllarda büyüme eğiliminde olması birçok kişiyi internet girişimciliğine yöneltti. Yeni nesil, artık kendi işinin patronu olmak istiyor. Daha az çalışarak daha fazla para kazanmak istiyor. Medyada zaman zaman yer alan internet zenginleri haberleri, girişimcilerin iştahını daha da kabartıyor.

Peki, internetten para kazanmak sanıldığı kadar kolay mı?

Bu soru için "Evet" diyenleriniz de olabilir "Hayır" diyenleriniz de... Bence internetten para kazanmak, her yerde yazıldığı gibi çok kolay değil. İnternet tabanlı işinizin size para kazandırması için de normal işlerdeki gibi çalışmalısınız. "Armut piş, ağzıma düş" mantığı ile hareket ederek para kazanmak kesinlikle hayal.

Büyük heveslerle açılan ve sonu bir türlü gelmeyen o kadar çok e-ticaret sitesi, web sitesi ve blog var ki... Acemi girişimcilerin sağdan soldan okudukları ile yola çıkması, kısa zamanda köşeyi dönme arzusu giriştikleri işlerin başarısızlıkla sonuçlanmasını da beraberinde getirdi. Bunca başarısız örnekten ders almayan ve hala aynı hataları tekrarlayanlar var.

Birileri yazdı: "E-ticaret sitesi ile büyük paralar kazanabilirsiniz, üstelik e-ticaret sitesi kurmak hem az maliyetli hem de çocuk oyuncağı"  

Bunu okuyanlar peş peşe e-ticaret sitesi açtı. Rekabetin bu denli keskin olduğu, büyük oyuncuların yer aldığı sektörde tutunmak öyle kolay mı? Yatırımsız, stoksuz e-ticaret mi olur? Müşteriler güvenilir, hızlı teslimat yapan, satış sonrası muhatap bulabilecekleri platformları seçiyor. Bu zamanda hız ve güven önemli. Büyük siteleri taklit ederek açılan e-ticaret siteleri şimdi nerede? Kaç tanesi sürekliliği sağlayabildi? Satış yapabildi? Sadece ürün resimlerinden ibaret, gerekli altyapısı olmayan, bir yönetim merkezi bulunmayan, yasal bir şekilde faaliyet göstermeyen, müşteri sipariş verdiğinde ürünü sağdan soldan temin ederek kargoya veren bir anlayışla hareket edilerek maalesef e-ticaret yapılmıyor. Geçtiğimiz günlerde bir haber sitesinde orijinal ucuz ayakkabı satan bir alışveriş sitesinin orijinal diye kullanıcılara "replika" ürünler gönderdiği ile ilgili bir haber okumuştum. Ucuz fiyata sahip diye sipariş verenler dolandırılmıştı. Bunun gibi birçok olay geçmişte yaşandı. Bundan hala ders almayanlar var. E-ticaret sermaye gerektirir, yönetim gerektirir, altyapı gerektirir, sabır gerektirir, müşterileri memnun etmeyi gerektirir. Profesyonelce hareket edilmediği sürece daha nice e-ticaret sitesi satış bile yapamadan kepenk indirecek.

Birileri yazdı: "Blog yazarak büyük paralar kazanabilirsiniz" 

Bunu okuyanlar peş peşe blog açmaya başladı. Yazma deneyimi bile olmayan kişilerin adım attığı blog dünyası da zaman içinde kirlendi. Abuk sabuk siteler genel blog adı altında karşımıza çıktı. Bu sitelerde yazıdan çok reklam vardı. İçerik zayıftı. "Okuyucu reklamları ya tıklarsa?" mantığı ile Adsense'den para kazanmak hedeflendi. Sonra ne oldu? Düzenli içerik üretemeyen bloglar çöp oldu. Bu blogların sahipleri başka siteler açtı. Onları da yürütemedi. Çünkü işin sonunu getirecek, sabredecek irade çoğu kişide yoktu. Para kazanmak kolaydı ya sözde blogcuların çoğu hemen zengin olmak istedi. Peş peşe teknoloji blogları, moda blogları, sosyal medya blogları açıldı. Gerçek blogculuk çoğu kişi tarafından anlaşılamadı. Blogların gücünün farkında olmayanlar "Blog yazarak para kazanmak da yalanmış, denedim olmadı" diyerek kabuğuna çekildi. Halbuki birkaç istekli ve uzun vadeli projelerde yer almak isteyen yazar bir araya gelip bir oluşuma gidilseydi daha sağlıklı olurdu.

Birileri yazdı: "Forum açarak para kazanabilirsiniz" 

Forum siteleri de internetten para kazanmak isteyen kişilerin en çok rağbet ettiği mecralardan biri oldu. O kadar çok forum sitesi açıldı ki... Açılan forum siteleri arasında başarılı olanların sayısı son derece azdı. Geriye kalanların hepsi çöp oldu. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte kararsız internet kullanıcısı sosyal ağlarda daha çok vakit geçirmeye başladı. Paylaşımlarını sosyal mecralarda yapar oldu. Doğru düzgün içeriğin yer almadığı forum sitelerinin birçoğu iş yapamadı. İçerik planlaması ve doğru hedef kitle seçimi yapılamadı. Oysa, doğru hedef kitle ve düzenli içerik üretimi ile forumlar çok daha iyi bir noktaya gelebilirdi.

İnternetten para kazanma macerası sadece e-ticaret sitesi, blog ya da forum sitesi açarak devam etmedi. Arkadaşlık siteleri açıldı, kendi sosyal medya sitesini kuranlar oldu, film-dizi siteleri açıldı. Bunların da birçoğu hüsranla sonuçlandı. Hemen para kazanmak isteyenlerin maceraları çoğu zaman başarısızlıkla son buldu.

İnternet üzerinden bir şeyler yaparak gelir elde etmek isteyenlere hedeflerini çok iyi belirlemelerini öneriyorum.

*Bir blog açmak ya da diğer web sitelerini hazırlamak kolay.

*Önemli olan hedef kitlenin sitenizi düzenli olarak ziyaret etmesini sağlamak.

*Okuyucuyu, ziyaretçiyi sitenize çekemiyorsanız iş zor.

*Önce kaliteli içerik, sonra para.

*Parayı birinci sıraya koyarsanız kaliteden hep ödün vermiş olursunuz.

*Oysa, kalite size sürekli para kazandıracak en önemli unsurdur.

*İstikrarlı olun.

*Sabredin.

*Biraz zorlanında çekip gitmeyin.

*Başarılı ve başarısız girişimleri araştırın.

*Neler yapılmış, neler yapılmamış, siz ne yapabilirsiniz? sorularına odaklanın.

*Gerçekten sevdiğiniz alanlara yönelin.

*Bu alanda para var diyerek bilmediğiniz alanlara balıklama atlamayın.

*İnternetten para kazanmanın kolay olduğunu söyleyenlere itibar etmeyin.

*Kendiniz deneme-yanılma yöntemi ile öğrenin.

*Her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmayın.

*Başladığınız işi yarıda bırakmayın, tamamlayın.

*Plansız hareket etmeyin.

*Yapacağınız işte bilgi kirliliğine kesinlikle izin vermeyin.

*Olumlu düşünmeyi ilke edinin.

*Başkalarının yaptığınız iş ile ilgili sizi rahatsız edecek yorumlarına kulak tıkayın.










İnternetten para kazanmak sanıldığı kadar kolay mı? İnternetten para kazanmak sanıldığı kadar kolay mı? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Ağustos 18, 2014 Rating: 5

7 yorum:

  1. internetten para kazanmak çok kolay bir yöntem değil. Bu iş içinde emek vermek gerek. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Oldukça faydalı bir bloğunuz var takibe aldım bana da beklerim
    Sevgiler
    www.pisimel.com

    YanıtlaSil
  3. Değerli hocam, uzun zamandır makale girmediğiniz için üzülmeye başlamıştım doğrusu. Bu makaleniz yine enfes olmuş. Verdiğiniz değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Meltem Hanım, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Son zamanlarda biraz yoğunum. Bundan sonra fırsat buldukça farklı konularda daha sık yazı yazacağım.

      Sil
  4. Kolay bir iş yoktur. Tabii ki işini bilen herkes kolay diyecektir. Ama bilmeyene her zaman zordur. Çalışmadan olmuyor. Yazınız için teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenli çalıştıktan sonra başarılı olmak hayal değil.

      Sil
  5. Engin Bey, bu aralar sade ve düzenli bir tema arıyorum. Bu gün aklıma sizin temanız geldi. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Nasıl ulaşabilirim bu temaya acaba? Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.