Blogunuzu bir dükkan gibi düşünün

Blog yazarlığı, internetten para kazanmanın en popüler yollarından biri olarak bilinse de gerçeğin bundan farklı olduğunu unutmamak gerekiyor. Blog yazarlığı ile ilgili sağda solda yazılmış şeylerin büyük çoğunluğu hayal ürünü şeylerdir.

Bu yüzden "blog yazarak ayda binlerce lira kazanın, blog yazarlığından para kazanmanın sırları bu e-kitapta, bu eğitim seti ile kazancınızı katlayın" gibi tuzaklara düşmemenizi tavsiye ediyorum. Blog yazmanın genel geçer bir kitabı yok. Bu işin kitabını yazdığını ve bu kitap sayesinde para kazanacağınızı söyleyen kişilere, sitelere kesinlikle itibar etmeyin.

Kelin merhemi olsa kendi başına sürer atasözünü anımsayın. Bu kişiler belli anahtar kelimeler üzerinden açtıkları sitelere hit çekme ve birkaç lira Adsense geliri elde etmenin derdinde. Ayda binlerce lira kazanan bir kişi size bunun püf noktasını 20-30 TL'lik e-kitaplar ile asla sunmaz.

Bir dönem sırf ne yazılıyor diye merak ederek sözde kazanç tekniklerinin yer aldığı bir e-book satın almıştım. Aldığım e-book'u inceledikten sonra kaliteli içerik anlamında hiçbir tatmin edici yazıya rastlamadım. İçeriği Medya İstasyonu'nda yazdığım yazılara göre düşük seviyedeydi ve okunabilir formattan son derece uzaktı.

Böyle setler ile blog yazarlığından para kazanmanın hayalini kuranlar, boşa zaman ve para harcamamalı. Bu iş deneme yanılma yöntemi, sabır, araştırma, gözlem, bol bol okuma ile öğreniliyor.

Öncelikle şunu unutmamak lazım;

Blog yazarlığı yaparak hatırı sayılır paralar kazanmanız zordur. İmkansız, demiyorum. Gerçekten zordur. Hala bunu anlamayan, bu işin çocuk oyuncağı olduğunu sanan arkadaşlar var. Forum sitelerinde "ne tür blog açsam tutar" gibi basit sorular ile vakit harcıyorlar. Bir blogun tutacağını önceden kestirmek güçtür. Bu yüzden anahtar kelime odaklı blog açmak, son derece faydasız bir girişim olarak başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Blogu bir dükkan gibi düşünün. Dükkan dışarıdan gösterişli. Dekorasyonu on numara ama içinde müşteriyi çekecek ve daha sonra tekrar alışveriş yapmasını sağlayacak malzemeler yok. Bu dükkan ne kadar ayakta kalabilir?

Bloglar da böyledir. İçerikten ziyade görselliğe önem verirseniz, blogculukta asıl önemli olan "yazma" işini sürekli ertelersiniz. Bu da zaman içinde ciddi bir hastalığa dönüşür ve "yazmak için ne zaman bilgisayarın başına otursam içimden gerçek anlamda yazmak gelmiyor" diyerek sürekli şikayet edersiniz ya da cuzi ücretler karşılığı başkalarına yazılar yazdırarak blogunuzu suni bir şekilde güncel tutmayı denersiniz.

Her iki durum da blogculuk açısından tehlikedir. Kişisel bir yaklaşımla açılan blogun başka kişilerin sırf para kazanayım diye yazdığı yazılar ile bezenmesi ne o bloga ne de okuyucuya fayda sağlar. Maalesef bunu hala anlamayan kişiler var.

Olaya bir de şöyle yaklaşalım. 200 kelime yazıyı 2 TL'den yazan birinden blogunuz güncel olsun diye 10 adet yazı aldınız. Blogunuzu da para kazanmak için açtınığınız aşikar. Peki, 10 yazı için harcadığınız 20 TL'yi ve karınızı nasıl elde edeceksiniz?

Bunu hiç düşündünüz mü? Blogunuz maddi anlamda sürekli açık verecek. Adsense'den 20 TL kazanmanız için kaç gün beklemeniz gerekiyor biliyor musunuz? Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceğini unutmayın.

Blogun en önemli malzemesi okuyuculara faydalı olabilecek türden, iyi kurgulanmış yazılardır. Bunlar da içten gelerek yazılır. Para ile yazılanların birçoğu maddi kaygılar nedeniyle değer sunmaktan uzaktır.

"Yeter, felsefe yapmayı bırak sadete gel" diyenler için en çok merak edilen konuya da birkaç cümle ile değineyim.

Blog açmak, para kazandırır mı?

Bunun cevabı çok net. Blog, para direkt para kazandırmaz. Para kazanmanın yollarını açar. Her şey sizin kişisel çabanıza bağlıdır. Blogunuzun içeriği ve sayısal anlamda verileri çok iyi olabilir ancak pazarlamasını yapamıyorsanız para kazanamazsınız ve amacınıza ulaşamazsınız. Önce yazılarınızı pazarlayarak bir değer ve network oluşturun ki gelecek için bir umudunuz olsun.

Tavsiyelerim

*Dükkanınız sürekli açık tutun.

*Her zaman taze ve müşterilerin ilgisini çekecek ürünler ile doldurun.

*Vitrinize diğer dükkanlarda satılan ürünlerden farklı ve az bulunan ürünleri yerleştirin.

*Müşterileri dekorasyonunuz ile korkutmayın ki bu dükkan pahalıdır diye korkup kaçmasınlar.

*Sade bir dekorasyon eşliğinde ürünlerinizi ön plana çıkarın.

*Müşterilerinze karşı ilgili ve güleryüzlü olun.

*Bilgi sahibi olmadığınız ürünü müşteri çekmek için yarım yamalak bir şekilde sunmayın.

*Müşterilerinizin velinimetiniz olduğunu unutmayın.

*Müşterilerinizin görüş, öneri ve yorumlarına kayıtsız kalmayın.

*Satış performansınızı artırmak için sürekli çalışın.
Blogunuzu bir dükkan gibi düşünün Blogunuzu bir dükkan gibi düşünün Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Şubat 09, 2014 Rating: 5

5 yorum:

  1. Ne güzel ve doğru belirtilmiş.Elinize sağlık. Aksi takdirde ticari bir levha görünümünden kurtulamıyor bloglar ve zamanla okunacak birşey bulunamayan yüzlerce blog var! İlk yayına başladığı zaman severek takip ettiğim birçok blog şu an reklam panosuna döndü, üzülerek takipten çıkıyorum !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler Petek Hanım. Bloglarda her zaman güçlü ve faydalı içerikler ön planda olmalı. Bir blogda içerikler reklamların gerisinde kalmışsa o blogun geleceği yok. Maalesef blog yazmak basite indirgeniyor. Halbuki ciddi anlamda emek isteyen bir uğraş. İçeriğe yatırım yapmak, blogun ve blog yazarının geleceği açısından da önemli bir girişim olacak.

      Sil
  2. Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum,ben bloglarımda her gün en az 3 makale yazıyorum tabi yazığım tüm makalelerde mesleğile alakalı bilgilerim dahilinde.İşini seven ve tecrübelerini paylaşanlar her zaman kazanır.Üstelik paylaşmak en güzel kazançtır eninde sonunda size kar olarak geri dönecektir.Sebat etmeden asla kazanç elde edilmez.

    YanıtlaSil
  3. Ve ben bloglarıma asla Adsense reklamı almıyorum sadece kendi internet sitelerimin bannerlerini yerleştirim kendi mağazalarıma hit çekiyorum ziyaretçilerden yüzde biri dahi bannerlerime tıklasa bana yeterli olacak diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Blog yazarlığında içerik üretimi son derece önemli. Dediğiniz gibi bu işi keyifle yapan ve deneyimlerini fayda sağlayacak şekilde paylaşanlar kazanıyor. Bilgi,paylaştıkça çoğalır. Blogların reklam çöplüğüne dönmesi kaliteli blogculuk açısından son derece büyük tehdit.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.