Değerli içerik üretiminde nelere dikkat edilmeli?

Değerli içerik üretimi, son yıllarda internet dünyasında en çok önemsenen konuların başında geliyor. Özgün ve okuyucuya fayda sağlayıcı özellikler barındıran içeriklere ilgi artmaya başladı.

İnternet kullanıcılarına yönelik kaliteli ve özgün içerik üretenler bir adım daha önde yer alıyor. Okuyucular faydalı içerikler barındırdığını düşündükleri siteleri daha fazla ziyaret ediyor.

Bu sitelerde yer alan içerikleri başka platformlarda paylaşıyor. Böylece içeriğin anlam kazanması ve daha geniş bir kitleye yayılması kolaylaşıyor.

Peki, okur odaklı bir içerik üretirken nelere dikkat edilmeli?

Fayda sağlamayı önemseyin

İnternette merak ettiği bir konu ile ilgili araştırma yapan ya da bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçilerin en önemli beklentisi, doyurucu ve anlaşılabilir bilgiler içeren yazılar. Okuyucu kafasındaki soru işaretlerini gideren türden hazırlanmış içerikleri gerçekten önemsiyor.

İnternet kullanıcılarının aradığı bilgi sizin yazınızda bulunuyorsa ve yazınızı okuyanlar bundan fayda sağlamışsa sizin sitenizi/blogunuzu yeniden ziyaret etme ihtiyacı duyuyor. Yazdıklarınız gerçek anlamda fayda sağlamaya yönelikse yıllar geçse de internet ortamında referans kaynağı olarak yer alabilir.

Anlaşılır ifadeler kullanın

Okuyucuları sıkacak türden yazıların maalesef pek şansı yok. Resmi ifadelerle yazılmış ya da anlamsal bozukluklar içeren yazılar, fayda sağlamaktan çok okuyucuyu sitenizden/blogunuzdan uzaklaştırabilir.

Sıkıcı ifadeler, yazım yanlışları, uzun metinler, etkisiz başlıklar, yanlış fotoğraf seçimi, hitap tarzı bir içeriği değersizleştiren en önemli şeyler. 

Yazmak, gerçekten yetenek ve emek isteyen bir iş. Etkili ve doğru bir dil kullanarak yazılar yazan çok fazla kişi yok. Bunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim.

Örneğin internet ortamında ücret karşılığı SEO uyumlu, kaliteli ve özgün makale yazarlığı yapan bir sürü kişi var. Bu işi gerçek anlamda hakkıyla yapan kişi sayısı ise maalesef çok az. Bu kişilerden bazıları hala ciddi yazım yanlışları yapıyor. Birçok kelimenin nasıl yazılacağını bilmiyor ve bir şekilde para kazanmaya çalışıyor.

Ücret karşılığı makale yazımı yapan birçok kişinin yazı örneklerini inceledim. Gerçekten şok oldum. İnternet ortamında ciddi bir kalitesizlik söz konusu. Bu kişilere çok komik rakamlar ile iş verenler arasında kalite bilincinden yoksun olan ve ucuz, niteliksiz iş yaptırmayı ilke edinmiş kişiler var. 

Bana da neredeyse her gün bu türden birçok makale teklifi geliyor. Hepsini geri çeviriyorum. Benim emek vererek, ciddi bir zaman harcayarak yazdığım bir yazıya 50 kuruş, 70 kuruş, 1 TL gibi bir fiyat biçilmesine gönlüm elvermez.

Kelime işçiliğinde emek sömürüsüne karşıyım. Durum böyle olunca alan da razı veren de...

Orijinal olun, taklit etmeyin

Neden orijinal içerik üretmek için emek harcamıyoruz? İşin kolayına kaçmanın başarı getireceğini mi sanıyoruz?  Her gün acaba bugün Google'da hangi kelimeler popüler, hangi kelimelerin aranma hacmi yüksek, hangi kelimeler üzerine site açsam tutar gibi kaygılarla ortalıkta dolaşan bir sürü kişi var.

Bunlar başarılı olmuş siteleri içerik bakımından taklit etmekten öte pek geçemiyor. Hatta site isimleri, tasarımlar bile benzer. Neredeyse aynı içeriklere sahip bir sürü site var. Biraz farklı bakış açısı geliştirilse emin olun çok daha kaliteli ve uzun soluklu işler çıkacak.

Popüler bir şarkı sözündeki şu cümleye bayılıyorum: "Başkası olma, kendin ol; böyle çok daha güzelsin."

Araştırın

İnternet, bilgi bakımından zengin bir hazine. İçinde temiz bilgi de var kirli olanı da... Üreteceğiniz içerikler öncesinde mutlaka bir ön araştırma yapın. Yazmayı düşündüğünüz konu hakkında neler yazılmış, neler yazılmamış, ne tür bir anlatım kullanılmış? Bunlar gerçekten önemli.

Aynı konuda, aynı başlıkla yayına alınmış bir sürü yazı örneği var. Sizin yazınızın bir farkı olmalı. Kaynak için eski kitapları, gazeteleri, dergileri tarayın. Vaktiniz varsa ve araştırmayı gerçekten seviyorsanız üşenmeyin, kütüphaneye gidin.

Geri bildirimleri önemseyin

Yazınızın okurdaki izlenimi çok önemli. Yazınıza gelen yorumlar, okurların önerileri, eleştirileri mutlaka önemsemeniz gereken şeyler. Bundan sonraki yazılarınızın daha kaliteli olması açısından okur tarafından gelen bildirimlere karşı ilgisiz kalmayın.Yorumları cevaplayın, teşekkür edin. Okurlarınız ile yakın iletişim kurmayı önemsemeniz değerli içerik üretiminizi şekillendirecek en önemli faktörlerin başında geliyor.

Bu maddelerin yanı sıra;

-Yazma sürecinde aceleci olmayın.
-Öncelikle okur odaklı yazın. Google, zaten sizin çabanızı görecektir.
-Gündemi takip edin.
-Farklı yazım tarzları geliştirin.
-Empati kurun. Kendinizi okurların yerine koyun.
-Yazınızı imkanınız varsa video, infografik türü görseller ile destekleyin.
-Kararlılık ile hareket edin.
-Yazılarıızı sakin bir ruh hali ile yazın.
-Yazmak için uygun bir mekan seçin.
-Bol bol okuyun.
-Başarılı olmuş sitelerin/blogların içeriklerini inceleyerek yazı stilleri hakkında fikir sahibi olmaya bakın.










Değerli içerik üretiminde nelere dikkat edilmeli? Değerli içerik üretiminde nelere dikkat edilmeli? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Eylül 29, 2013 Rating: 5

1 yorum:

  1. Emek harcanarak ortaya konmuş her yazı okurundan hak ettiği ilgiyi görür. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.