Bir blog nasıl para kazanır?

Blog yazarlığı basit ve küçük bir yatırım ile ya da hiç yatırımsız başlayabileceğiniz bir iş. Son zamanlar blog yazarlığına ilgi artmaya başladı.

Ancak blog yazmaya başlayan ve istikrarlı bir şekilde sürdüren blogger sayısı oldukça az. Bir noktadan sonra insanlar blog yazmaktan vazgeçiyor. Bunda blog yazarlığının ekonomik kazanç alanı olarak görülmesi de bir faktör.

Blog yazmaya yeni başlayanlar blog yazarak ün yapmış, para kazanmaya başlamış kişilerin hikayelerini okuduktan sonra "Ben neden para kazanmayayım?" diyerek hobi olarak başladıkları blog yazarlığının odak noktasına bir anda parayı koyabiliyorlar. Bu durum blogların içerik kalitesinin geri plana itilmesine neden oluyor. Blog yazarak para kazanmak tabiki mümkün. Ancak her zaman dediğimiz gibi kalite, istikrar, sabır şart.

Bu yazımda bir blog için gelir modelleri hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.

Google Adsense ve benzeri reklam programları

Blogger arkadaşların sıkça kullandığı bir yöntem olan bu tip reklam programları tıklama başına ya da gösterim başına ödeme alabileceğiniz bir sistemden oluşuyor. Yeni blog açan kişilerin en çok yaptığı hata bu tarz reklamlar ile blogu gelişigüzel doldurmak. İçeriklerden daha fazla olan reklamlar ne blogger arkadaşlara fayda sağlar ne de okura. Ziyaretçi trafiği olmayan bir blog için adsense reklamları düzenli gelir modeli oluşturmaz. Blog sahiplerine bu tip reklamları önermiyorum.

Sponsor firmalar - Advertorial İçerikler

Kaliteli bir bloga sahipseniz ve sadık bir okur kitleniz varsa bazı firmalar size sponsor olabilir. Bunun karşılığında ürünlerini, hizmetlerini blogunuzda içerik pazarlama yöntemi ile tanıtmanızı isteyebilir. Size ödeme yapabilir ya da ürün gönderebilir. Bunları nasıl kullanacağınız size kalmış. Bu model daha samimi görünüyor. Kar amacı gütmeyen kaliteli bloglar bu yolu kullanıyor ve sponsor firmalardan gelen hediyeleri, ürünleri okurlarına çekilişle dağıtıyor. (Örnek: Blog Hocam adlı blog sitesi)

Banner reklam

Güncel ve ziyaretçi trafiği iyi bir blog siteniz varsa blog temanıza uygun ebatlarda banner reklam alabilirsiniz. Aylık olarak alacağınız banner reklamlar sizin için iyi bir gelir olabilir.

Tanıtım yazıları

SEO uyumlu tanıtım yazıları ile hizmet gösterdiği sektör ile ilgili aramalarda üst sıralarda yer almayı hedefleyen firmalar, kişiler ya da markalar size ulaşabilir. Tanıtım yazılarının kalıcı özelliklerde olması tanıtım yazısı verenler için yararlı ve çok etkili bir yöntem olarak son zamanlarda sıkça kullanılıyor.

Link alış-satışı

Web siteleri arama motorlarında üst sıralarda yer almak, site link yapısını sağlamlaştırmak için kendi yayınları ile paralel yayın yapan kaliteli sitelere belli bir ücret karşılığı linkini vermek isteyebiliyor. Bloglar için çok sağlıklı bir gelir yöntemi olacağını düşünmüyorum. Blog siteniz link çöplüğüne dönmemeli.

Affiliate Marketing 

Affiliate Marketing’de reklamveren, blog sahiplerine ürünlerini ya da servisini internet ortamında pazarlamaları karşılığı affiliate’lere satış ya da lead başına önceden belirlenen bir komisyon ödüyor.

Affiliate’ler reklamverenin kampanyalarını birçok farklı kanaldan pazarlarlar. Bu kanallar, kendi sitelerine reklam banner’ları koymaktan, sosyal medyada direk affiliate linklerini paylaşmaya kadar çeşitli olabilir.

Her affiliate’in kampanya bazında kendine özel bir linki (URL’si) olduğu için, affiliate sistemleri gelen satış ya da lead’leri spesifik affiliate ve kampanya bazında takip edebilir.

Affiliate marketingin diğer internet pazarlama yöntemlerinden farkı reklamverenin neredeyse sıfır risk aldığı bir model. 
Bir blog nasıl para kazanır? Bir blog nasıl para kazanır? Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Nisan 16, 2013 Rating: 5

16 yorum:

  1. Sanırım advertorial içeriklere giriyor ama bumerangı yani bumadsi belirtmeden geçemeyeceğim. Bence Türkiye'nin minimum eforla maksimum kazandıran tek reklam modeli bumadsdir. Üstelik Doğan Holding güvencesinde.

    YanıtlaSil
  2. Bumands, son derece yararlı ve etkili bir reklam modeli. Kaliteli içerik üreten blogger arkadaşlar denemeli. Bumands, advertorial içerik mantığı ile hareket ediyor. Bu tür içerikler haber ya da makale tadında olduğu için okurların tepkisini çekmiyor.

    YanıtlaSil
  3. Affiliate Marketing kendi tecrübelerimden ve denemelrimden anladığım kadarıyla bloglardan çok büyük internet sitelerine daha uygun bir sistem gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  4. Kaliteli içeriğe sahip ve sadık bir okur kitlesi olan blog sahibine er ya da geç para kazandıracaktır. Markalar blogları samimi buluyor. Affiliate Marketing ciddi trafik alan siteler için daha uygun.

    YanıtlaSil
  5. Affiliate marketingin kendi içinde çok farklı modelleri ve programları var. Eğer sadık bir okuyucusu kitlesi olan ve uzun süredir yayında olan bir blogunuz varsa PPL (Pay per lead) sizin için en uygunudur.

    YanıtlaSil
  6. Bloglar maddi kazanç sağlamada ciddi anlamda öne çıkmaya başladı. Son zamanlarda blog yazarlığına ve blog yazarak para kazanmaya ilgi arttı. Blog dünyası hareketlenecek gibi.

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten emek veren, hak eden blogların bu yöntemlerden biriyle para kazanması çok da hoş olur aslında..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten emek harcayan, kaliteli içerikler barındıran bloglar er ya da geç para kazanacaktır. Blog yazarlığında ilk başlarda para kazanmaya odaklanmanın bir bloga yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    2. Dikkat ettiğim bir nokta var para kazanmak için değil sadece blog ve paylaşım için blog açan bloggerlar zaten hem maddi hemde manevi yolda sağlam adım atıyorlar.Fakat para kazanmak adına açılan bloglar sürünüyor..

      Sil
  8. bu konuda karakalem'e hakvermeden geçemeyeceğim, amacı sadece para kazanmak olan, hiç bir şey üretmeyen/üretemeyen sığ zihniyetler asla blog yazarak para kazanamazlar, zira copy/past 'dan öteye gitmeyen paylaşımlar kendilerini google'nin dehlizlerine itecek ve bir süre sonra , atıldıkları maceradan vazgececekler.
    selametle
    gelirkapisi.org

    YanıtlaSil
  9. http://bloqin.blogspot.com/2013/06/bir-blog-nasl-para-kazanr.html Yazınız Kaynak Gösterilerek Paylaşılmıştır..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba benim bilimsel bir alanda yazılar yayınladığım bir blogum var. Şu an 60 küsür çok kaliteli yazım var ve muhtemelen 100 küsür olduğunda yayınlayacak yazı kalmayacak. Daha fazlasını istemiyorum da açıkçası. Peki bu blog güncelleme olmayınca sıralamadan düşer mi? Dmoz'a da eklendi geçenlerde, hitlerde yükseliş başladı. Adsense reklamları yayınlıyorum ama takdir edersiniz ki en az 2000 civarı hit lazım günlük, 70-80 çok kaliteli yazıyla bu rakamlara ulaşabilir miyiz sizce? Bir de sizin blogunuzun blogspot uzantılı olduğunu görünce çekimser olarak girdim sayfanıza. Fakat gerçekten uzantının yarattığı çekimserliği söküp attı kaliteli yazılarınız. Benimki de uzantı da, o yüzden taktım biraz buna :)

    YanıtlaSil
  11. Arkadaşlar bakıyorum da tüm bloggerlara hediyeler yağıyor kutu kutu nasıl oluyor bu işler :)

    YanıtlaSil
  12. Şu an sadece adsense ile gelir elde ediyorum, Hürriyet Bumerang'a da üyeyim fakat 1 ay içinde sadece 2 teklif geldi ve yayınlamadım hem çok az para teklif ediyorlar (2 tl) hem de aynı yazı belki de binlerce bloga eklenecek dolayısıyla kopya içerik olacak. Boomads'i öneriyor musunuz? Tekliflerini yayınladıkça kazanç ve yazı başı ücretler artıyor mu?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,

    Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Boomads teklifleri sitelere göre değişiklik gösterebiliyor. Denemekte fayda var. Verim alınırsa gelen teklifler yayınlanabilir. Bence daha alternatif gelir modelleri üzerine yoğunlaşmak iyi olacaktır.

    YanıtlaSil
  14. Şu anda google adsense dışında ne yazık ki para kazanılacak bir reklam sitesi yok. Türkiye de kaliteli bir reklam sitesi açılsaydı da çok iyi olurdu.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.