Haber sitesi SEO nasıl yapılmalı?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) günümüzde arama motorunda daha üst sıralarda görünmek isteyen milyonlarca web sitesi için hayati önem taşıyor.

Arama motorlarında daha fazla görünür olmak, daha fazla ziyaretçi ve kazanç elde etmek demek. Hangi sektörde olursa olsun her web sitesi online görünürlük büyük önem taşıyor.

Bu yazımda haber siteleri için SEO teknikleri konusunda biraz değinmek istiyorum. Bildiğiniz üzere online habercilik son yılların en popüler alanlarından. Haber sitesi sayısı inanılmaz düzeyde arttı. İşi bilen de bilmeyen de haber sitesi kurmak için kolları sıvadı. Sonuç ortada.

Belli başlı haber siteleri hariç diğer tüm haber siteleri inişli çıkışlı bir grafiğe sahip. Hızla yükselip hızla yere çakılan çok site var. Durum böyle olunca haber sitesinden para kazanma hayalleri de suya düşüyor. Çünkü internet ortamında da istikrar ve profesyonellik çok önemli.

Peki, haber sitesi SEO nasıl yapılmalı?

Haber sitesi için uygun domain seçilmeli. Gazete ve haber kelimeleri ile birebir örtüşen ya da yakından alakalı olursa daha iyi.

Profesyonel haber sitesi yazılımı şart. Wordpress haber sitesi yazılımları ile çok büyük projeler biraz zor. Türkiye'deki büyük haber sitelerinin hepsi özel yazılıma sahip.

Haber sitesi yazılımı konusunda markalaşmış firmaların yazılımları kullanılabilir.

Haber sitesi için title, description ve keywords tanımı doğru yapılmalı.

Yerel bir haber sitesi ise faaliyet gösterilen il ya da ilçe ile ilgili anahtar kelimelere ağırlık verilmeli.

Sektörel bir haber sitesi ile sektör ile alakalı kelimeler üzerine çalışma yapılmalı.

Google News kaydı haber siteleri için büyük önem taşıyor. Google News kaydı olan haber siteleri haberin popülerliğine göre binlerce trafik alabiliyor. Peki, Google News kaydı olmayan haber siteleri nasıl trafik alacak? İşte bu noktada kullanıcıların arama yapabileceği anahtar kelimelerin doğru bir şekilde analiz edilmesi ve haber içeriklerinin bu doğrultuda optimize edilmesi gerekiyor.

Haber sitelerinde başlık ve içeriğin anlamsız olduğu çok fazla haber var. Başlık ve içeriğin örtüşmemesi SEO açısından olumsuz bir durum. Okuyucunun aradığını bulamaması arama motorlarının da dikkati çekiyor.

Örneğin; SEO nedir diye bir haber içeriği oluşturduğunuz. Haberin içeriğinde SEO'nun faydalarından, fiyatlarından, nasıl yapıldığından bahsettiniz ancak SEO'nun tanımına değinmediniz. Oysa ki okuyucu SEO'nun ne demek olduğunu merak ederek sizin sitenize ulaştı.

Sonuç? Eli boş dönecek. Aradığını bulamadığı için başka sitelere yönelecek. Sayfanızdan hemen çıkacağı için verilerinizde de düşme gerçekleşecek. Bu da sıralamanıza etki edecek. Bunlar önemsiz gibi görünüyor değil mi? Çünkü birçoğumuz SEO dendiği zaman diğer yöntemleri önemsiyoruz.

SEO yaparken birçok ufak kriteri göz ardı ediyoruz. Halbuki SEO ufak şeylerin toplamı. 

Haber sitelerinin içerikleri SEO uyumlu değil. Çünkü birçok içerik ajans kaynaklı. Eğer sitenin News kaydı varsa bu sorun değil ama News kaydı olmayan siteler için problem. Çünkü trafik alamayacak. Bu noktada haberlerin farklı bakış açısı ile kurgulanması gerekiyor. Editör bu aşamada önem kazanıyor. Gerçi biz editörlük kavramını da yanlış biliyoruz ya neyse...

Kategoriler çok önemli. Ekonomi, Spor, Magazin, Siyaset, Teknoloji, Yaşam, Gündem mutlaka olması gereken kategoriler. Bu kategoriler içindeki haberler de çok önemli. Kategori ile örtüşmeli.

Sosyal medya haber siteleri için çok önemli. Mutlaka sitenin ismi ile hesap açılmalı. Her haber yerine gerçekten hit getirebilecek haberler paylaşılmalı. Bu noktada gündem takibi ve profesyonel editörlük önemli. Haber paylaşım sıklığına dikkat edilmeli. Paylaşımlarda etiket kullanmak şart.

İlgi çekici başlık ve görsel ile sunum mutlaka önemsenmeli.

Bunların yanı sıra haber sitesi mobilden de kolayca görüntülenmeli. Mobil arama sonuçlarında üstlerde yer almak açısından önemli.

Foto galeri başlıkları da haber başlığı gibi düzenlenmeli. Cümle gibi sunulmalı. Bunu birçok kişi önemsemiyor.

Başka sitelerden tanıtım yazısı almak için acele edilmemeli. Tanıtım yazıları yine başka haber sitelerinde, medya sitelerinde yayınlatılmalı. Kesinlikle profesyonel bir şekilde yazılmalı. Tek link içermeli.

Haber sitesini anahtar kelimelerde güçlendirmek için Blogspot ya da Wordpress'ten birkaç paravan blog oluşturulmalı. Bu bloglarda da düzenli içerik paylaşımı yapılmalı.

Haber sitesinin en çok hangi kelimelerden organik trafik aldığı analiz edilmeli.

Spam içerikler ile üst sıralarda yer alma anlayışından uzak durulmalı.

Haberler mümkün olduğunca hızlı yayınlanmalı.

Haber sitesinde orijinal içerik olmalı diğer sitelerin içeriklerinin kullanımı düşük olmalı ya da hiç olmamalı.




Haber sitesi SEO nasıl yapılmalı? Haber sitesi SEO nasıl yapılmalı? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Ağustos 16, 2015 Rating: 5

1 yorum:

  1. Merhaba Benim yeni açmış olduğum bir haber sitem var. News kaydı yok. AA gibi ajanlarden veya gelen basın bültenlerini birebir siteye girmek siteye zarar verir mi?
    News kaydı alana kadar beklemeli miyim. News kaydı olduğunda ajans içerikleri kopya içerik olarak sayılmıyor mu? Ajan içeriklerinde Başlık (Title) ve sitede kullanılan Açıklama (Description) kısmı sadece özgünleştirilirse yeterli olur mu. Merakla cevabınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.