Haber sitelerinin kurtarıcısı olan içerik türleri

Haber siteleri içerik bakımından tek tipleşmeye başladı. Haber sitelerinin birçoğunun kullandığı haber sitesi yazılımı da aynı. Hatta kullanılan sloganlar, logolar da benzerlik gösteriyor.

Haber sitelerinin tek tipleşmesinin en önemli nedeni nitelikli haber üretecek deneyimli gazetecilik kökenli kişilerin olmaması. Haber sitelerinde özel haber üreten editörler yok denecek kadar az. Üye olunan haber ajanslarından gelenler olduğu gibi yayınlanıyor.

Şu ana kadar yüzlerce haber sitesi inceledim. Birçoğu taklitten öteye gidemiyor. Haber sitelerinin tek tip olmasının altında bir de şu gerçek yatıyor: Ciddi ve özenle hazırlanmış içeriklerin hak ettiği değeri alamıyor. Bunun farkında olanlar popüler kültür üzerinden yayıncılık yapıyor.

Özenle yapılmış bir haber 50-100 kere okunuyorsa, bir foto galeri, magazin haberi binlerce kez görüntülenebiliyor. Bunun farkında olan haber siteleri de artık magazin ve popüler kültür öğeleri üzerinden habercilik yapıyor. Haber sitelerinin çoğu çok sınırlı kadrolar ile hazırlanıyor. Tek kişinin hazırladığı haber sitesi sayısı da oldukça fazla.

Haber siteleri ziyaretçi çekme derdinde olduğu için editöryal kısmı da boşlamış durumda. Büyük haber siteleri dahil içeriklerde çok ciddi hatalar gözlerden kaçmıyor. İçerikleri bir an önce yayına koymak konusunda birbiriyle yarışan haber siteleri aynı hataları yapıyor. Böylece yanlış bir haber aynı anda yüzlerce haber sitesinde aynı şekilde yer alıyor.

Haber sitelerinin kurtarıcısı olan içerik türleri

Foto galeriler

Foto galeriler haber sitelerinin vazgeçilmez içeriklerinin başında geliyor. Her haber sitesinde foto galeri modülü var. Foto galeriler sayfa görüntülenme sayısını artırdığı gibi ziyaretçilerin sitede kalma süresini de uzatıyor. Özellikle magazin konulu foto galeriler çok ziyaret alıyor. Güzeller galerisi milyonlarca kez görüntülenmiş haber siteleri var. Son zamanlarda büyük haber sitelerinde Instagram'da ünlüler adlı foto galeriler  manşetlerde sıkça boy gösteriyor.

Video galeriler

Video galeriler de haber sitelerinin olmazsa olmazları arasında. İlginç videolar okuyucuların dikkatini çekecek şekilde sunulmaya çalışılıyor. Video galeriler de sayfada kalma süresini artırdığı için haber sitelerinin en sevdiği içerik türlerinden.

Güncel bilgiler

Güncel gelişmeler ile ilgili içerikler her haber sitesinde var. Bunlar LYS, YGS, ehliyet sınavları, KPSS, sınav sonuçları, emeklilik sorgulama, E-Devler işlemleri, vergi sorgulama, ceza sorgulama, yurt başvuruları vb. milyonlarca kişiyi ilgilendiren içerikler. Bu tür içerikler oldukça fazla ziyaretçi getiriyor.

Bu 3 ana başlığın haricinde;

Genel kültür bilgileri, dizi bölümleri hakkında bilgiler, dizi oyuncularının hayatları, nedir, nasıl yapılır bilgileri gibi içerikler de haber sitelerinin kurtarıcılarından.

İnternet kullanıcıları sosyal medyada saatlerce vakit geçirdiğinden dolayı bu mecralarda yayılabilecek içerik türleri önemseniyor. Ciddi içerik türlerine pek rağbet yok. Sosyal medyada foto galeriler, videolar, capsler iyi ziyaretçi getiriyor.

Haber sitelerinin rekabet halinde olması, daha fazla ziyaretçi çekme isteği, para kazanma arzusu gerçek habercilik refleksinden uzaklaşmayı beraberinde getirdiği gibi online medya sektöründe tek tipleşmeyi de hızlandırıyor.

Şu an internette içerik üretimi yok denecek kadar az. Var olan içerikler takla attırılarak bizlere sunuluyor. Kesme-biçme ve kopyala-yapıştır mantığı ile hareket etmek kronikleşti. Bu doğrultuda hareket edildiği sürece gerçek haber sitelerinin, gerçek online medyanın oluşması zor.








Haber sitelerinin kurtarıcısı olan içerik türleri Haber sitelerinin kurtarıcısı olan içerik türleri Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Ocak 15, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.