Haber sitesi kurmak için izin gerekli mi? Haber sitesi açmak için izin almak zorunlu mu? Haber sitesi açmak yasal prosedür nedir? Haber sitesi kurmak için beyanname, haber sitesi kurmak yasal mı? Haber sitesi kurmak için nereden izin alınır? Haber sitesi için beyanname nasıl verilir?
Bu soruların cevabını bu yazıda vermeye çalışacağım.
Haber sitesi açmak için geçmiş yıllarda herhangi bir yerden izin alınmasına gerek yoktu. Domain, haber sitesi yazılımı, haber sitesi teması, hosting gibi gereksinimler karşılandıktan sonra hemen bir haber sitesi sahibi olmak mümkündü. Bunların haricinde İşi daha profesyonel yapmak, reklam almak isteyenler için şirket kurmak, personel çalıştırmak, haber ajansı aboneliği gibi birtakım aşamaların tamamlanması sonrası internet haberciliğine başlanabiliyordu.
Geçtiğimiz yıl yapılan bir düzenleme ile birlikte artık haber siteleri de Basın Kanunu'nda basılı gazeteler ve diğer yayınlar gibi süreli yayın kapsamına alındı. Mevkute beyannamesi verilerek yayına başlanabiliyor. Hala bunu bilmeyen ve eski usül haber sitesi açarak bir şeyler yapmaya çalışanlar var.
Haber sitesi kurmak, profesyonel internet haberciliği yapmak istiyorsanız öncelikle beyanname vermeyi unutmamalısınız. Beyanname verdikten sonra diğer işlerin yapılması zaten kolay. Elinizde bir haber domaini varsa haber yazılımı yapan şirketlerle iletişime geçerek birkaç saat içinde profesyonel haber sitesine sahip olabilirsiniz.
Haber sitesi kurmak için beyanname nasıl verilir? Haber sitesi kurmak için izin
5187 sayılı Basın Kanunu gereği süreli yayınların beyannamelerinin alınması ve kaydı, süresiz yayınların kaydı, süreli ve süresiz yayınların nüshalarının teslim alınması ve arşivlenmesi görevleri Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu aracılığıyla yürütülüyor.
Süreli yayın (gazete, dergi gibi basılmış eserler ile haber ajansları yayınları ve internet haber siteleri) çıkarılması için, yayın sahibi tarafından yayının yönetim yerinin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığına beyanname örneği ve belirtilen belgelerin verilmesi gerekiyor.
Beyanname teslimi sonrasında, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından beyanname ve eklerinin teslim edildiğini gösteren bir alındı belgesi yayın sahibine veriliyor.
BEYANNAMEYE EKLENECEK BELGELER :
Yayın Sahibi
1- Nüfus kayıt örneği
2- İkametgah belgesi örneği
3- Mezuniyet belgesinin onaylı örneği (en az ortaöğretim veya dengi bir okuldan mezun)
4- Adli sicil kaydı
Sorumlu Müdür
1- Nüfus kayıt örneği
2- İkametgah belgesi örneği
3- Mezuniyet belgesinin onaylı örneği (en az ortaöğretim veya dengi bir okuldan mezun)
4- Adli sicil kaydı
Yayın Sahibinin "tüzel kişi" olması halinde aşağıdaki belgelerin birinin eklenmesi gerekmektedir.
- Ticaret Sicili Gazetesi, vergi levhası, tüzük, anasözleşme veya vakıf senedi örneği
Adli sicil kaydı, mezuniyet belgesi, nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri (ikametgah) belgesi www.turkiye.gov.tr (e-Devlet Kapısı) adresinden de alınabiliyor.
*5187 sayılı Basın Kanunu'nun 7/2 maddesi gereğince beyannamelerde elektronik tebligat adresi gösterilmelidir. Elektronik tebligat adresi, PTT A.Ş. tarafından işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) 'nden alınıyor. (www.etebligat.gov.tr) Bu elektronik tebligat adresine haber sitesinin künyesinde de yer vermeniz önemli.
*Beyanname içeriğinde meydana gelen her değişiklik, 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 8/2 maddesi gereğince iki hafta içinde, gerekli belgelerle birlikte yeni bir beyanname ile Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'na yayın sahibi tarafından sunuluyor.
*Beyanname değişikliklerinde de başvuru sahiplerince aynı form kullanılacak olup, 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 8/3 maddesi gereğince yeni bir beyanname sunularak yukarıda belirtilen belgeler güncel tarihli olarak yeni beyannameye eklenmesi gerekiyor.
TANIMLAR:
Süreli yayın: Belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile haber ajansları yayınları ve internet haber siteleri,
Yaygın süreli yayın: Tek bir basın-yayın kuruluşu tarafından aynı isimle basılan ve her coğrafi bölgede en az bir ilde olmak üzere, ülkenin en az yüzde yetmişinde yayımlanan süreli yayın ile haber ajanslarının yayınları,
Bölgesel süreli yayın: Tek bir basın-yayın kuruluşu tarafından basılan ve en az üç komşu ilde veya en az bir coğrafi bölgede yayımlanan süreli yayın,
Yerel süreli yayın: Tek bir yerleşim biriminde yayımlanan süreli yayınlar ile haftada bir veya daha uzun aralıklarla yayımlanan yaygın ve bölgesel yayınları,
Süresiz yayın: Belli aralıklarla yayımlanmayan kitap, armağan gibi basılmış eserler,
NOT: Haber sitesi kurmak, içerik geliştirmek ve profesyonel internet haberciliği konusunda danışmanlık için medyaistasyonu@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok: