Etkileyici ve çok okunan blog yazısı nasıl yazılır? Popüler blog yazısı türleri


İyi bir blog yazısı nasıl olur? Blog yazısını okutan en önemli unsurlar neler? 

Blog yazarlığı yapmak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken nokta iyi blog yazıları yazmayı öğrenmek olmalı. Bir blog yazısı yazmadan önce, "Neden birisi bu blog yazısının tamamını okumaya devam etsin?" ve "Ziyaretçileri bloguma daha fazlası için geri getiren unsurlar nelerdir?" gibi soruların yanıtlarını bildiğinizden emin olmalısınız.

Profesyonel blog yazarlığı kapsamında değerlendirecek olursam iyi bir blog yazısı ilginç ve eğitici özellikler taşımalıdır. Blog yazılarınızda soruları yanıtlamalı ve okuyucuların karşılaştıkları bir sorunu çözmelerine yardımcı olmalı ve bunu ilginç bir şekilde yapmalısınız.

Sadece birinin sorularını yanıtlamak yeterli değil aynı zamanda etkileşim kurarken eyleme geçirilebilir adımlar sağlamanız gerekir. Örneğin, blog yazınızın girişi okuyucunun dikkatini çekmeli ve gönderinizi okumaya devam etmelerini sağlamalıdır. Ardından, okuyucularınızın söylediklerinizle ilgilenmesini sağlamak için örnekler kullanmalısınız. Unutmayın, iyi bir blog gönderisinin okunması ilginçtir ve ziyaretçilerinize aynı zamanda bir tür eğitim içeriği sağlamış olursunuz.

İyi bir blog yazısı yazmak için uygulayabileceğiniz yöntemler

Hedef kitlenizi anlayın

Blog gönderinizi yazmaya başlamadan önce, hedef kitlenizi net bir şekilde anladığınızdan emin olun. Şunun gibi sorular sorun: Ne hakkında bilmek istiyorlar? Ve benim yazdığım yazılar onlarda ne yankı uyandıracak?

Bu, hedef kitlenzii oluşturmanın en temel yoludur. Blog yayınınız için bir konu bulurken hedef kitlenizi oluşturanların ilgi alanları hakkında neler bildiğinizi düşünmelisiniz. Hedef kitlenizin gerçekten istediği (ve ihtiyaç duyduğu) konular hakkında içerik yayınlamaya odaklanmanız ve bunu istikrarlı bir şekilde yapmanız blog yazarlığında profesyonelleşmenizi ve iyi bir içerik üreticisi olmanızı sağlayacaktır.

Blog yazmaya başlayan birçok kişi bu uğraşı uzun zaman sürdüremiyor. Hedef kitle odaklı bir yayıncılık yapmadığından dolayı blog yazmaktan uzaklaşıyor. Kaliteli ve bilgi verici içerikler artık çko daha önemli. Doğru hedef kitle ile doğru içerikleri buluşturmak başarının en büyük anahtarı. İçeriklerinizi hedef kitlenizin kolayca okuyabileceği türden hazırlamaya özen göstermenizi tavsiye ediyorum.

Daha niş konulara odaklanın

Yinelemenin ilk yolu, konuyu geniş bir şeyden dar bir şeye değiştirmekten geçiyor. İlk fikrinizin "Yeni Başlayanlar İçin 15 SEO İpucu" olduğunu varsayalım. Bu konuyu " Yeni Başlayanlar İçin 15 E-ticaret SEO İpucu ya da "Yeni Başlayanlar İçin  15 E-ticaret SEO Püf Noktası" gibi daha niş konularla değiştirebilirsiniz.

Zaman çerçevesini değiştirin

Bir blog konusunu daha etkili kılmak için belirli zaman aralıklarını kullanabilirsiniz. "E-ticaret Tarihi" gibi çok geniş bir konuyu ele alalım. Bu, yıllardır etrafta olan bir alan, yani tüm tarih hakkında yazacak olsaydın, uzun, kapsamlı bir yazı olurdu. Bu konuyu daha fazla özümsemek açısından belli zaman dilimleri kapsamında değerlendirmek, kısıtlamak daha iyi olacaktır. Örneğin: "2021'de E-Ticaret Alanında Yaşanacak En Büyük Değişiklikler" gibi. Alanınıza göre uyarlayabilirsiniz.

Yeni bir kitle seçin

Genellikle, yazdığınız içeriğin hedef kitlesi farklı seviyelerdeki kişileri kapsayabilir. Bu son derece doğal bir durum. İçeriğiniz ve benzer konularla ilgilenseler bile muhtemelen aynı gönderiyi okumakla ilgilenmezler. Örneğin, alanı ile ilgili daha üst düzey bilgiler arayan bir yönetici daha basit ifadelere sahip içeriğiniz ile ilgilenmeyebilir. Bu noktada içeriğinizi çerçevelemeyi düşünebilirsiniz. Örneğin, "Yeni başlayanlar için Instagram Pazarlaması Önerileri" ya da "Dijital Pazarlama Uzmanlarının Bilmesi Gereken 5 Instagram Pazarlama Aracı" gibi. Açıkçası, aşağıya indiğinizde bunlar çok farklı iki gönderi olacak, ancak ilk konsept bir ve aynı: Instagram ipuçları.

Negatif veya pozitif fikirler

Çoğu insan blog yazısı fikirlerini düşündüğünde olumlu zihniyette düşünür. "Organik takipçi kazanmanız için dikkat etmeniz gereken 10 kural" Bu mantıklı - içeriğimizle yardımcı olmaya çalışıyoruz, bu nedenle iyimser ve pozitif olmaya çalışmak doğaldır. Ancak olumsuz yanınızı kucaklarsanız , aslında çok daha fazla konu fikri üretebilirsiniz.

Öyleyse bu ilk gönderi fikrini alalım ve olumsuza çevirelim:  "Takipçi kazanmak için asla yapmamanız gereken 10 şey" Basit, değil mi? Bu negatif bakış açısı genellikle yazması daha eğlenceli olan daha yaratıcı ve dikkat çekici blog konuları düşünmenize yardımcı olabilir.

Yeni biçimleri tanıtın

İçerik üretimi noktasında bazı şeyler yolunda gitmese de mevcut içeriklere yeni biçimler eklemek etkili sonuçlar almayı sağlayabilir. Örneğin sosyal medya pazarlaması ile ilgili yazdığınız "Sosyal Medya Pazarlamasına Yönelik Nihai Kılavuz" gibi bir başlık içeren yazıyı optimize ederek "Dijital Pazarlama Nihai Kılavuz [PDF & İnfografik]" şeklinde sunarsanız daha etkili olabilir. Normal konularınızın yanı sıra yeni biçim türlerini düşünmek defalarca blog yazdığınız bir şey hakkında yeni düşünme yollarını belirlemenize yardımcı olacaktır.  

Blog yazısı yazarken uygulayabileceğiniz 4 blog yazısı türü:

Liste İçerik

Liste içerikler, son yıllarda en çok ilgi gören ve hızla tüketilen içerik türleri arasında ilk sırada geliyor. "Kilo vermenin 5 yolu, Güzel görünmenin 4 püf noktası, 10 adımda göbek eritme, Ölmeden önce mutlaka ziyaret etmeniz gereken 20 müze, 2020'ye damga vurmuş 10 olay vb... Liste içerikler bloglarda da en çok okunan yazı türleri arasında. Görseller ile desteklendiğinde kullanıcıların keyifle okuduğu, paylaştığı içerik türleri olabiliyor. İçerik ürettiğiniz alana yönelik liste içerikler ile kitlenizin ilgisini çekebilirsiniz.

Rehber İçerik

Blog okuyucuları ihtiyaç duydukları konular ile ilgili kendilerine rehber olabilecek nitelikteki içerikleri seviyor. Bu tür içerikleri yeri geliyor defalarca okuyabiliyorlar. Örneğin organik tarım ile ilgili içeriklere sahip bir blog sayfanız var. Blogunuzda solucan gübresi üretimi hakkında yazdığınız detaylı ve okuyuculara yol gösterici bir içeriğiniz olduğunu varsayalım. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin arama motoru sorgulamalarında sonuç sayfalarında listelenmeniz mümkündür. İçeriğiniz gerçekten fayda sağlayacak şekilde hazırlanmışsa Google bunu zaten ödüllendirecektir. Solucan gübresi üretmek isteyen ancak nereden başlayacağını bilemeyen kişiler tarafından yıllarca trafik alabilirsiniz.

Haber  / Bülten

Haber ve basın bülteni içeriklerini optimize ederek blogunuz için yeni içerikler oluşturabilirsiniz. Her gün medyaya yüzlerce basın bülteni servis ediliyor. Basın bülteni dağıtımı yapan ajanslar ile iletişime geçerek ilgilendiğiniz alanlara yönelik bültenlerin size de gönderilmesini talep edebilirsiniz. Güncel bir haber konusunu genişleterek kendi blog formatınıza uygun içerikler de hazırlayabilirsiniz. 

Nedir? Nasıl Yapılır? İçerikleri

İnternet kullanıcılarının her dönem en çok ilgilendiği içerik türleri soru cümleleri ile biten içerikler oluyor. Nedir, nasıl yapılır, neden yapılmaz, nereden alınır, nerede yenir vb. birçok farklı soru cümlesi ile biten başlıklara sahip içerikler her zaman en çok okunanlar arasında. İçerik ürettiğiniz alana yönelik soruların cevaplarının yer aldığı içerikler hazırlayarak kitlenizin merak ettiklerini cevaplayabilirsiniz.

Her alana yönelik harika içerik fikirleri var. Önemli olan sakin bir kafayla düşünmek, biraz araştırma yapmak. Benzersiz ve ilgi çekici yeni konular bulmak için eski konuları daha da zenginleştirebilirsiniz.

Etkileyici ve çok okunan blog yazısı nasıl yazılır? Popüler blog yazısı türleri Etkileyici ve çok okunan blog yazısı nasıl yazılır? Popüler blog yazısı türleri Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Ekim 17, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.