Bloglar, blog yazarlığı daha fazla konuşulmalı

Blog yazarlığı, profesyonel olarak yapıldığı takdirde kişilere ciddi anlamda katkı sağlayan bir uğraş.

Blog yazarlığı ile kendinize kariyer anlamında bir yol çizebilirsiniz, para kazanabilirsiniz, ağınızı geliştirebilirsiniz, daha donanımlı bir hale gelebilirsiniz. Yazma deneyiminizi artırarak çok çeşitli içerikler de üretebilirsiniz.

Bunların yanı sıra dijital pazarlama, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya pazarlama gibi konularda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunların hepsi için zamana ve sabırlı olmaya ihtiyacınız var.

Bugün açacağınız bir blog yarın size bu yukarıda bahsettiklerimi kazandırmaz. Çabalarınız, kararlığınız bu noktada gerçekten çok önemli. Birkaç gün bir şeyler yazıp sıkılacaksanız blog yazmak size göre değil.

Medya İstasyonu'nu açtığımdan bu yana yüzlerce içerik ürettim. Her yazımı keyifle yazdım. Yazarken sıkılmadım, bunalmadım. Bu işe sabır gerektirdiğini bilerek başladım. Aradan geçen süreçte Medya İstasyonu içerikleri ile organik bir şekilde büyüdü. Yoluna hala ilk günkü heyecanla devam ediyor. Unutmayın, nasıl başlarsanız öyle gider. Para kazanmayı, popüler olmayı bir kenara koyun. Gerisi sizin çabanızla kendiliğinden gelecek.

Blogların geleceği bu çalıştayda konuşulmuş

Bu yazımda mail kutuma düşen ve blog yazarlarını yakından ilgilendiren bir basın bülteninden bahsetmek istiyorum. 29 Aralık'ta İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde "Blog Çalıştayı" düzenlenmiş. Bu çalıştayın ilki 2015'te İstanbul Üniversitesi'nde yapılmış.

"İnterneti bloglar kurtaracak" teması ile düzenlenen çalıştayda blog yazarlığının vizyonuna değinilmiş. Çalıştayda 5 blog yazarı yer almış. Bu blog yazarlarının hangi kriterlere göre seçildiğini bilemiyorum.

5 blog yazarı ile düzenlenen bir etkinliğin binlerce blog yazarını nasıl temsil edeceği ise ayrı merak konusu. Organizasyon sınırlı ve yüzeysel. Bunu aşağıda okuyacağınız sonuç bildirgesinden de anlamanız mümkün.

Bu sonuç bildirgesinde şu sonuçlar yer alıyor:

Blog Yazarları Çalıştayı 2016 Sonuç Bildirisi

2000’li yılların başındaki blog ve blog yazarlığı tanımı bugün gelinen noktada hızla başka bir yöne evrilmekte; sadece dijital bir günlükten çok daha fazlasını da kapsayan bir gelişigüzel gazeteciliğe doğru hızla yol almaktadır.

Blog yazarları, köşe ve kitap yazarlığı gibi farklı alanlarda da içerik üretmeye başlamalıdır.

Basın toplantıları ve davetleri blog yazarlarına yönelik ayrıca şekillendirilmelidir.

Bloglar, takipçi veya ziyaretçi sayısı gibi sayısal verilere göre değerlendirilmemeli özgün ve kaliteli içeriğe dikkat edilmelidir.

İnternet kullanıcılarının yeni okuma alışkanlıkları göz önünde bulundurularak bloglar içeriklerini buna göre yeniden şekillendirmeli.

Google’ın ve SEO’nun kurallarına uyarak içerik üretilmeli.

Uzman olunan konularda ve yeterliliğe sahip alanlarda blog içerikleri üretilmeli.

Blog yazmaya başlarken ilk amaç ünlü olmak veya gelir elde etmek olmamalı.

Bloglarda sosyal medyanın sunduğu bütün imkanlar değerlendirilerek içerikler üretilmeli.

Bloglar amatör yapılarından sıyrılarak hızla profesyonelleşmeli ve bir gelir modeline sahip olmalı.

Özellikle genç nesilde blog kültürü ile blogun hem dijital arşiv hem de dijital bir miras olduğu bilinci yerleştirilmeli; gençler sosyal ağlarda değil kendi bloglarında içerik üretimine özendirilmeli.

Blog Yazarları Çalıştayı 2016’dan çıkan Türkiye’de Blog (turkiyede.blog) projesi, Türkiye’deki blog tarihinin derlenmesi, ortak blog kültürünün oluşturulması ve yeni bloglara yol gösteren bir yapıya sahip olması için desteklenmeli, geliştirilmeli.

Etkinlik hakkında sorularım

Madem böyle bir organizasyon düzenleniyor neden daha önceden bununla ilgili duyurular yapılmıyor?

Türkiye'de nitelikli içerik üreten birçok blog yazarı var. Bu isimler neden çalıştaya davet edilmedi ya da yoklar?

İnternette profesyonel blog yazarlığı ve içerik üreticileri ile ilgili ayrıntılı araştırma yapıldı mı?

Başka Bloglar incelendi mi?

Neden 5 blog yazarı?  Dönüşümlü olarak daha fazla blog yazarına yer verilemez miydi?

Blog yazarlarının sorunlarına, eksikliklerine değinildi mi?

Sonuç bildirgesi çok yavan. En azından detaylı bir e-kitap hazırlanabilirdi. Bunları ben ve benim gibi  içerik üreten blog yazarları yıllar öncesinden yazdı. 2017'de blog dünyasına yön verecek elle tutulur öneriler neden yok? Devir, içerik pazarlaması devri.

Blogculara yönelik bir çalıştay ile ilgili bültenlerin ya da davetlerin blog yazarlarına gönderilmesi gerekmez miydi?

Önümüzdeki yıllarda bu etkinliklerin daha profesyonel bir şekilde yapılmasını blog dünyası açısından en büyük temennim.

Blogculara yönelik bu tür etkinlikler hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

İletişim: medyaistasyonu@gmail.com








Bloglar, blog yazarlığı daha fazla konuşulmalı Bloglar, blog yazarlığı daha fazla konuşulmalı Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Ocak 15, 2017 Rating: 5

5 yorum:

  1. Soylediklerinize aynen katılıyorum. Neredeyse iki aydır blog yazıyorum ve çok seviyorum yaptığım şeyi, bana simdiden bir çok şey kattı daha da katacağına inanıyorum. Blog sayfam hakkında yorumlarınızı da beklerim http://benmeczup.blogspot.com.tr :)

    YanıtlaSil
  2. Sizinle aynı düşüncedeyim ve bu yönde hareket ederek gerçekten güzel gelir elde edeceğimi biliyorum. Yavaş yavaş olacak şeyler öncelik tabiki para değil. sizi takibe aldım banada beklerim iyi günler. www.hamdicetin.com.tr

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle katılıyorum,blog yazarlarının profesyonelleşmesi konuşulurken bu tür etkinliklerin daha profeyonel daha kapsamlı olması taraftarıyım.Ben iki yıldır blog yazmaya çalışıyorum ama emininki yıllardır bu işi yapan çok kişi vardır.Neden sadece beş kişi..Alan mı yok muydu?

    YanıtlaSil
  4. Blog yazarlığı 10 yıl önceki seviyesinden çok yukarıda ama hala yeterli seviyede ilgi gördüğünü düşünmüyorum. Bu sürede çoğu blogger arkadaşımız kendini geliştirdi, kendine uzman olduğu veya ilgi duyduğu konuları seçti, gerekli seo çalışmalarını yaptı ama bunları yapanların sayısını çoğaltmak gerekir. Bilgi çöplüğü haline gelmektense takdir alınacak yazılar girilmelidir. Blogger dünyasının değerlendirilmesi tabi ki 5 blog yazarı ile olmaz. Daha kapsamlı eleştiriler ve incelemeler başarı kapısını daha çok aralayacaktır. Teşekkürler yazı için.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba faydalı bir yazı olmuş. Bende kendi imkanlarımla ve zaman buldukça blog yazmaktayım. İlk zamanlar geçici olduğu ve ücretsiz bir hizmet oluşundan dolayı kapanacağı düşüncesindeydim. Fakat geçen 6 7 yıl içerisinde kapanmadığı gibi hem profesyonelleşti hem de iyi işler ortaya çıkmaya başladı. Bu organizasyondan yeni haberim oldu konumuz paylaşmaksa daha fazla irtibat ve organizasyon yapılmasından yanayım.
    iyi yayınlar...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.