Google News uyumlu haber nasıl olmalı?

Google News, haber sitesi sahipleri için yüksek trafik ve kazanç elde etmede birinci araç olarak görülse de işler öyle sanıldığı kadar kolay değil.

Google News kaydı olduğu halde ziyaretçi çekemeyen, spam ve kopya içerikler ile dolu birçok site ortalama 5-10 bin TL'den webmaster forumlarında satışa çıkarılmış durumda.

Bu siteleri büyük umutlar ile News'e sokanlar işler umdukları gibi gitmeyince siteleri satışa çıkarıyor.  Sırf News kaydı var diye bir siteye 10 bin TL verilir mi? Bence verilmez.

Son yıllarda News'e dahil edilen birçok site haberden uzak. Sırf daha fazla ziyaretçi çekmek ve Adsense'den daha fazla kazanabilmek adına spam içerikler ile yol almaya çalışıyorlar.

Bu tür sitelerin er ya da geç News'ten eleneceği bir gerçek. Google zaman zaman temizlik yapsa da yetersiz kalıyor. Yüzlerce haber sitesi News'te yer almayacak türde. Çünkü içerik yönetimi gerçek anlamda sorunlu.

News başvurusu yapmayı düşünen ya da News kayıtlı haber sitesi sahibi olanların webmaster forumlarında cevabını aradığı en önemli sorulardan biri de "Google News uyumlu haber nasıl olmalı?" sorusu oluyor.

Google News uyumlu haber diye bir şey var mı?

Google News için özel bir haber formatı yok.

Haberin temel özelliklerine dikkat edilmeli. Nedir bu özellikler? Başlık, spot, gövde metni, ara başlık, haber fotoğrafı, haber videosu, haber ile en alakalı anahtar kelimeler, benzersiz URL yapısı.

Haberin başlığı haber ile alakalı olmalı. Anahtar kelime içerebilir. Kesinlikle spam şeklinde olmamalı.

Spot cümle haber ile alakalı genel bilgiyi vermeli. Çok uzun olmamalı. Anahtar kelime içerebilir. Spam olmamalı.

Gövde metni haber ile ilgili tüm bilginin yer aldığı en önemli kısım. Haber dilinde oluşturulmalı. İmla kurallarına uygun, tekrara düşmeyen, spamdan uzak, anahtar kelime çöplüğüne dönmemiş olan bir yapıda olmalı.

Ara başlık haberin daha kolay okunması açısından önemli. Ara başlık atarken de dikkatli olmak lazım. Anahtar kelime içermesi, ilgili paragrafı özetlemesi gerekiyor.

Haber fotoğrafı: Haber fotoğrafı özgün olmalı, haber ile uyumlu olmalı, çözünürlüğü yüksek olmalı. Üzerine yazı yazarak fotoğrafın etkisi azaltılmamalı.

Haber videosu da haber fotoğrafı ile aynı özellikleri taşımalı.

Haber siteye eklenirken kullanılacak anahtar kelime sayısına dikkat edilmeli. Anahtar kelime öbekleri tercih edilmeli. İçerik ile akalalı olmalı. Aynı anlama gelebilecek kelimelerden uzak durulmalı.

URL yapısı benzersiz ve kalıcı olmalı. News kayıtlı birçok sitede haber url'lerine baktığınızda sonunun 34690h.htm ya da h34690.html gibi uzantılar ile bittiği görürsünüz.

Bu URL yapısını kullanan sitelerde yer alan ortalama haber sayısı hakkında da bilgi sahibi olmak mümkün. Her yeni haber girdikçe URL ID numarası da artar.

Google Haberler genel yönergeleri ise şunlar:

Haber içeriği

Google Haberler'e dahil edilen siteler, kitlemizin önemli veya ilginç bulduğu konularda güncel haberler vermelidir. Nasıl yapılır makalelerini, tavsiye köşelerini, iş ilanlarını veya hava tahminleri ve hisse senedi verileri gibi salt bilgilendirme amaçlı içeriği genellikle dahil etmeyiz.

Habercilik standartları: Özgün habercilik ve dürüstçe atıfta bulunma gibi ilkeler gazeteciliğin köklü değerleri olduğu bilinse de buna günümüz medya yapısında maalesef dikkat edilmiyor. Sitenizde başka kaynaklardan toplanan içerik yayınlanıyorsa, bunları asıl çalışmalarınızdan ayırmanız gerekli.

Yetkinlik: En iyi haber sitelerinde yetkinlik ve uzmanlık değerleri göze çarpıyor. Uzman olduğunuz alana yönelik içerikler üretebileceğiniz, özel haber üretebileceğiz bir haber sitesi yapısı kurmanızda fayda var.

Sorumluluk: Kullanıcılar, yazar biyografilerinin yanı sıra e-posta adresleri, posta adresleri ve telefon numaraları gibi açıkça erişilebilir iletişim bilgilerine sahip haber sitelerini daha değerli bulduklarını belirtiyor. Künye bilgilerinin eksiksiz doldurulması ve açıklayıcı olması lazım

Okunabilirlik: Doğru yazım ve dil bilgisiyle anlaşılır bir şekilde yazılan makaleler çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Haber yazım kurallarına uymak, objektif metinler üretmek gerek. Dikkat dağıtan reklam ve otomatik yüklenen video kullanımınızın sınırlandırılması da, kullanıcıların makalenizin içeriğine daha kolay odaklanmasına olanak tanıyor.

Google Haberler teknik yönergeleri

Google Haberler, haber sitelerini otomatik olarak taramak için bir bilgisayar algoritmasından yararlanıyor.

Hangi web sayfalarının gerçekten makale içerdiğini belirlemesine yardımcı olmak için, haber sitelerinin teknik yönergelere uygun olması gerektiğini ifade ediyor.

Makale URL'lerinizin benzersiz ve kalıcı olduğundan emin olun.

Makale Bağlantıları. Tarayıcımız sitenizi tararken, en azından birkaç kelime içeren bağlantı metinlerine sahip HTML bağlantılarını arar. JavaScript'i, grafik bağlantılarını veya çerçevelerin içindeki bağlantıları taramıyor. Tarayıcı yalnızca HTML makalelerini dahil edebiliyor. PDF veya HTML haricindeki biçimler taranmıyor.

İçeriğinizin Google Haberler'e dahil edilebilmesi için, kullanıcı aracısının sitenizi tarayıp dizine ekleyebilmesi gerekiyor.

Şu anda ses dosyası veya multimedya içerik dahil edemiyor. Ancak, bazen bu tür içeriğe sahip sayfalardaki ek metinleri tarayabiliyor ve bazı YouTube videolarına yer verebiliyor.

Google News ekibi, Zorunlu olmasa da Search Console hesabınız üzerinden bir Google Haberler Site Haritası göndermenizi öneriyor.

Site haritanızı, siteniz ekibimiz tarafından incelenip onaylanmadan önce gönderdiğiniz takdirde, site haritanızla ilgili hata mesajları alabileceğinizi unutmayın.




Google News uyumlu haber nasıl olmalı? Google News uyumlu haber nasıl olmalı? Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Mayıs 31, 2016 Rating: 5

1 yorum:

  1. Elinize sağlık. Yazıdan yararlandık. Ancak Google News e üye olmak mı gerekiyor, kendisi mi siteyi buluyor pek anlamadım

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.