Makale yazarlığı için tehlike çanları

İçerik yazarlığı, son yılların en popüler iş kollarından biri. Web sitesi sahibi birçok kişi içerik yazarı, SEO uyumlu makale yazarı arıyor. Yazmak, herkesin yapabileceği bir iş olmadığı için iyi içerik üreticilerine talep her zaman artıyor.

İçerik talebi artış gösterse de içerik başına ödenen ücretler ve içerik kalitesi konusunda durum vahim. İçerik piyasasında fiyatlandırma uzun zamandır 100 kelime 1 TL şeklinde.

Makale ihtiyacı olanlar, yıllardır bu fiyatlar üzerinden yazı yazanlara iş vermeye devam ediyor. Bu noktada talep çok ama "kaliteli içeriği, "nitelikli içerik yazarını" ciddi anlamda düşünen yok. Makale yazarlığı geleceğin mesleği diyoruz da ortada elle tutulur bir şey yok. Böyle giderse makale yazarlığı çekilmez bir hal alacak.

Neden mi?

Makale ihtiyacı olan web sitesi sahipleri, SEO işi yapanlar SEO uyumlu makale istiyor. Özgün olmasını istiyorlar. En kısa sürede teslim edilmesini istiyorlar. Hatta makale yazan kişilerden yazdıkları yazıları sitelerine resim ile birlikte eklemesini de isteyenler var. Üstelik tüm bunları 100 kelime 1 TL'den fiyatlandırıyorlar. Bu noktada kaliteli içerik üretmek, içerik yazarlığından tatmimkar ücretler almak git gide zorlaşıyor.

İçerik yazarı "ben işten aylık 1000-1500 TL para kazanmak istiyorum" derse 100 kelime 1 TL'den 1000 ya da 1500 adet yazı yazmak durumunda. Yani günde 30-50 adet.

Normal şartlarda kalite odağında çalışan bir içerik yazarı bu kadar yazıyı üretebilir mi? Bu kişi hiç mi dinlenmeyecek? Sosyal hayatı hiç mi olmayacak? Bilgisayar başından hiç kalkmadan, sağlıklı yazılar yazmak mümkün mü? Bu yazıların hepsinin %100 özgün olma ve kaliteli olma ihtimali var mı? Okuyucuya fayda sağlama ihtimali var mı? İçerik yazarı iyi şartlar altında çalışmalı ki maksimum fayda sağlayabilecek içerikleri üretsin. Ortalama şartlarda bir günde üretilebilecek nitelikli içerik konusuna göre 5-8 adet.

İçerik talebi olanların çoğunun Adsense ile para kazandığı bir gerçek. Yazı yazma işini beceremedikleri için ya da başka işlerde çalıştıkları için freelance içerik yazarları ile çalışıyorlar. Yıllardır webmaster forumlarında 100 kelime 1 TL'den yazı talebinde bulunuyorlar.

Bu şekilde hareket edildiği sürece kaliteli içeriklerin, bu işi hakkıyla yapan içerik yazarlarının artması hayal. Bu fiyatlar ile içerik yazmak adeta kölelik gibi. İyi bir içerik öyle kolay üretilmiyor. Bazen saatler alabiliyor. Şu ana kadar bu tip niteliksiz hazır makaleler ile gerçek anlamda iyi bir noktaya gelmiş web sitesi görmedim desem yeridir. Çünkü bizim webmaster dünyasında kalite kavramı hala bilinmiyor ya da yanlış anlaşılıyor. Şunu unutmayın, gerçek anlamda kaliteli içerik düşük fiyata üretilmez.

Bu tür yazılardan verim bekleyenler aslında web sitelerini çöpe döndürmekten başka bir şey yapmıyor. İnternette bilgi kirliliği çok. Makaleler de tekrara düşüyor. Oturup da en verimli olacak şekilde farklı bakış açılarıyla yazabilecek içerik yazarı yok denecek kadar az. Olanlar da 100 kelime 1 TL gibi taban fiyata zaten yazmıyor. Her şeyin bir değeri var.

Böyle gittiği sürece makale yazarlığı piyasası bir adım yol alamayacak. Ben içerik satın alacak olsam 100 tane 100 kelimelik yazıya kesinlikle para ödemem. Onun yerine 10- 15 adet kaliteli, doyurucu içerik ile daha fazla verim alırım. SEO için yüzlerce niteliksiz yazıya gerek yok.

Bu noktada artık web sitesi sahiplerinin, içerik yazarlığı yapan kişilerin kalite ve tatmin edici ücret anlamında daha iyi bir yapıda iş yapması gerekiyor. 

İyi hazırlanmış bir yazı kalitesiz yüzlerce yazıdan çok daha fazla ziyaretçi getirebilir. Bunu kendi blog yazılarımda bizzat gördüm. 50 binden fazla okunmuş blog yazılarım var. Önemli olan okuyuculara aradıklarını 10 yazıda değil de 1 yazı içinde akıcı ve doğal bir şekilde sunabilmek.









Makale yazarlığı için tehlike çanları Makale yazarlığı için tehlike çanları Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Ekim 09, 2015 Rating: 5

3 yorum:

  1. Hocam 100 kelime 1 tl değilde normal uzunlukta bir makale ortalama ne kadardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyat aslında makale yazarına göre değişebiliyor. Yazar büyük firmalar ile çalışıyorsa fiyatlar yüksek olabilir. 300-500 kelime bir yazı 10 TL'ye da yazılır 30 TL'ye de. Daha fazla ya da yazan var. Yazının içeriği, yazı için harcanan zaman, yazının profesyonel bir şekilde hazırlanması gibi faktörler fiyatı etkileyebilir. Forum piyasasında ise 3-5 TL.

      Sil
  2. Bende ysklaşık bir senedir makale yazıyorum. Dediğiniz gibi bu işin piyasası gerçekten çok düşük. Uzun ve kaliteli içerikler sıralamalarda üstlerde yer alırken, makale satın alanlar ne yazık ki hala bunun farkına varamadı. Hala 100-200 kelimelik makale yazdıranlar var. Piyasanın düzelmesi zor ancak makale yazarlarının belli bir kaliteye ulaşıp kendi makale fiyatlarını kendileri belirlemeleri gerekiyor. Bu arada yazınız gerçekten çok güzel, teşekkür ediyorum böyle bir konuya değindiğiniz için.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.