Blog yazarlığında keyif alacağınız alana yönelin

Blog yazarlığında başarılı olmanın en önemli yollarından biri de belli bir alana yönelik nitelikli içerik üretmekten geçiyor. Blogların birçok çok farklı konularda içerikleri barındırdığı için blogdan çok bir portal görününümünde.

Bir blogun içeriğinin bir ya da birkaç konuya yönelik olması kaliteli bir hedef kitleye sahip olmak ve gelir elde etmek açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye'de belli alanlara yönelmiş blogları incelediğimizde yemek blogları, moda blogları, teknoloji blogları gibi blog türlerinin ağırlıkta olduğunu görüyoruz.

Kültür-sanat, eğitim, spor, hobi vb. konularda çok fazla blogun olmadığı gözden kaçmıyor. Bunda bayan kitleye yönelik blogların daha fazla para kazandırdığı düşüncesinin hakim olması rol oynuyor.

Halbuki nitelikli içeriklerin yer aldığı bir blogun hedef kitlesi ile ilgilenen reklam veren illaki olacaktır. Örneğin futbol blogu yazıyorsanız bunun hedef kitlesi futbolla, sporla ilgilenen kişiler olacağı için  bu blogun reklam alabilceği reklam veren kitle de bellidir.

Spor giyim markaları, spor ürünleri markaları, spor salonları, sporcu besinleri satışı yapan mağazalar gibi geniş bir reklam veren ağı var. Bu ana reklam veren grubu harici spor ile ilgilenen ve erkeklere hitap eden diğer sektörleri de göz ardı etmemek gerek.

Türkiye'de tematik blogculuk henüz gelişmiş bir alan değil. Blog yazmaya yeni başlayan, blog açmayı düşünenlerin en çok üzerinde durduğu noktalar "Ne konuda site açsam, hangi alanlardaki bloglar daha çok kazandırıyor?" oluyor. Bu da sırf kazanç elde etmek için ilgi duyulmayan alanlara yönelmeye neden oluyor. Sonrası da başarısız, çöp olmuş bloglar...

Kültür-sanat, spor, hobi, eğitim, doğa, evcil hayvanlar, organik yaşam, insan ilişkileri vb. alanlarda bloglara ihtiyaç var. Niche alanlara yönelmek, başarılı olmada önemli.

Spor ile ilgileniyorsanız moda konulu blog açmayın. Bildiğiniz konuya eğilin. Spor üzerine yoğunlaşın. Daha alt dallara inin. Spor branşlarına yönelmek gibi. Örneğin futbol blogu açın.

Bildiğiniz gibi futbol da kendi içinde alt dallara ayrılıyor: Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig, Bölgesel Lig, Amatör Lig ya da yurt dışı ligleri vb. Bu alanları iyi belirlemek, sizinle aynı alana ilgi duyan kişilere ulaşmanız açısından önemli.

Futbol ile ilgili bir blog açacaksanız ilgi duyduğunuz liglerin maçlarını takip etmenizde fayda var. Canlı maç izlemek, iyi bir blog yazısı yazmak için karşılaşmayı farklı yönleri ile analiz etmek açısından önemli. İzlemediğiniz bir maçın analizini blogunuzda nasıl yazacaksınız? Sağdan soldan derleyerek yazsanız bile inandıracak olmayacak. Bu yüzden mutlaka o karşılaşmayı izlemelisiniz.

Canlı maç seyretmek, hakkında yazı yazacağınız karşılaşmaya daha iyi hakim olmanızı sağlayacak. Canlı maç izlemek için bir adres arayışındaysanız birçok ligin maçlarının yer aldığı canlimacseyret.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Futbol yorumcularının gözünden kaçan ya da çok fazla değinmediği bir noktayı yakalayarak nitelikli bir yazı yazabilirsiniz.

Türkiye'de futbol blogları çok fazla önemsenmese de iyi analizler, farklı bakış açıları içeren blogların önünün açık olacağını söylemek istiyorum.

Yazdığınız yazı akıcı ve okuyucuya zevk veriyorsa bu yazınızı büyük spor siteleri ve haber portallarında bile kullananlar çıkabilir. Bu yüzden blog yazarlığını kesinlikle hafife almamalısınız. Yazdığınız bir yazı, yıldızınızı bir anda parlatabilir.
Blog yazarlığında keyif alacağınız alana yönelin Blog yazarlığında keyif alacağınız alana yönelin Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Ekim 30, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.