Haber siteleri nasıl para kazanıyor?

Haber sitesi kurmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de "Haber siteleri nasıl para kazanıyor?"

Haber sitesi açmak isteyenler için haber sitelerinin nasıl para kazandığına dair temel bilgiler vermek istiyorum.

Haber sitelerinin gelir modelleri

Banner reklamlar

Haber sitelerinin en önemli gelir kalemlerinden biri olan banner reklamlar, markalaşmış ve trafiği yüksek olan haber sitelerine iyi paralar kazandırabiliyor. Günümüzde marka olmuş haber siteleri dışındaki birçok haber sitesinde büyük firmaların banner reklamları yok. Çünkü bu sitelerin birçoğunun tam anlamıyla hedef kitlesi yok. Ya Google News üzerinden hit alıyorlar ya da sosyal medya üzerinden. Okurların gözünde marka olmadığı sürece bir haber sitesinin banner reklam alması zor. Yerel haberler siteleri faaliyet gösterdikleri yerdeki esnaftan banner reklam alarak para kazanabilir. Bu yüzden yerel haber siteleri için banner reklamlar en önemli gelir modeli.

Google Adsense

Google Adsense haber sitelerinin en önemli gelir kaynağı. Hemen hemen her haber sitesinde Adsense reklamlarına rastlamak mümkün. Trafiği yüksek olan haber sitelerinin hem sayfa görüntülenmesi hem de tıklama ile iyi paralar kazanması mümkün. Son yıllarda tıklama başına maliyetler düşse de haber siteleri için Adsense en büyük gelir kaynağı.

Tanıtım yazısı

Tanıtım yazısı son yıllarda en çok ihtiyaç duyulan SEO araçlarından biri. Tanıtım yazısı ihtiyacı olanlar verileri iyi olan sitelerden tanıtım yazısı alarak kendi sitelerinin, ürün ya da hizmetlerinin daha fazla kişiye ulaşması, iyi konumda olması için çalışıyor. Alexa'sı iyi olan, tekil hiti yüksek olan siteler tanıtım yazısı yayınlayarak iyi paralar kazanabiliyor. Bu noktada haber siteleri tanıtım yazısı için en çok başvurulan site türleri arasında yer alıyor. Tanıtım yazısı için haber sitelerine ödenen ücret 10 TL'den başlıyor binlerce liraya kadar çıkabiliyor. Günlük yüz binlerce ziyaretçi çeken, marka olmuş haber sitelerinde tanıtım yazısı (advertorial reklam) yayınlatma ücretleri oldukça yüksek.

Satış ortaklığı

Satış ortaklığı internetten para kazanma yöntemleri arasında öne çıksa da haber siteleri tarafından çok yaygın olarak kullanılmıyor. Hedef kitlesi belli olan haber siteleri için satış ortaklığı iyi kazanç yöntemi olabilir.

Link satışı

Verileri iyi olan haber siteleri, link satışı ile iyi gelir elde edebiliyor. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık anlaşmalar ile link satışından para kazanan haber siteleri var.

Text - link reklam 

Text reklamlar da haber sitelerinin önemli gelir kaynaklarından biri. Trafiği yüksek olan haber sitelerinde genelde haber başlangıcında ya da haber sonunda text reklamlar kullanılıyor. Kısa cümlelere linklenmiş reklamlar ile para kazanan siteler var.

Manşet reklamlar

Trafiği yüksek, markalaşmış haber sitelerinde en çok rastladığımız reklam modellerinden biri de manşet reklamlar. Manşet reklamlarda genelde ilgi çekici bir resim oluyor. Tıklayan kullanıcı reklam veren markanın web sitesine, ürünlerine yönlendiriliyor. Bu reklamlar günlük, haftalık olarak haber sitelerinde yer alıyor. Tıklama başına maliyet ya da sabit fiyat ile yayınlanıyor. Manşette olması nedeniyle hayli yüksek ücretler karşılığında yayınlanıyor. Manşet, haber sitelerin en çok dikkat çeken ve okunan yeri olduğu için bu bölgedeki reklamların tarifesi her zaman yüksek.









Haber siteleri nasıl para kazanıyor? Haber siteleri nasıl para kazanıyor? Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Eylül 26, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.