Haber sitesi açmak için nereden başlamalı?

Haber sitesi açmak, son zamanlarda birçok kişinin merak ettiği konuların başında geliyor.

Haber siteleri ile ilgili yazdığım blog yazıları oldukça ilgi çekti ve bu konuda birçok kişiden mail aldım. Haber sitesi açmak isteyen çok kişi var. Bu kişilerin birçoğu haber sitesi açtıktan sonra ne yapacağını tam anlamıyla bilmiyor.

Haber sitesi sahibi olmak günümüzde oldukça kolay. Asıl önemli olan bundan sonrası. Haber sitesi sahibi olmak istediniz ve bir haber sitesi açtınız. Peki, sonrası? Adımlarınızı nasıl atacaksınız? Bu konuda bir yol haritanız yoksa açacağınız haber sitesinin başarısız olma ihtimali çok yüksek olacak.

Domain + hosting + haber sitesi yazılımı = Haber sitesi demek değildir. Haber sitesi, bunlardan çok daha fazlasıdır.

Maalesef böyle olduğunu düşünen çok kişi var. Bunu bir süre sonra kaderine terkedilmiş, çöp haline gelmiş sitelerin varlığından anlamak mümkün.

Herkes haber sitesi açabilir ancak herkes uzun soluklu, gerçek habercilik yapacak donanıma sahip değil. Bu noktada profesyonellik devreye giriyor.

Haber sitesi açmadan önce kendinize bu soruları sorun ve cevaplayın

Öncelikle haber sitesi açmayı neden istiyorsunuz? Haber sitesi sizin için bir prestij aracı mı yoksa para kazanmak için bir iş mi olacak?

Haber sitesi için ayıracak geniş bir vaktiniz ve sermayeniz var mı? Ekip kurabilecek misiniz?

Haber sitesi için yazılım, alan adı, hosting belirlediniz mi?

Haber sitesini nereden yöneteceksiniz? Evden mi yoksa ofisten mi?

Haber sitesini marka yapacak adımlarınız için bir planınız var mı?

Haber sitesine ziyaretçiyi nereden ve nasıl çekmeyi düşnüüyorsunuz?

Rakiplerinizi incelediniz mi?

7/24 çalışabilecek bir sistem kurabilecek misiniz?

Danışmanlık hizmeti alacak mısınız?

Haber üretebilecek tecrübeniz var mı?

Okuyucuları haber sitenizde nasıl tutacaksınız?

SEO hakkında temel bilgileriniz mevcut mu?

Sosyal medyadan nasıl faydalanacaksınız?

Haber sitenizin tanıtımı için neler yapacaksınız?

Gelir modelleriniz belli mi? Reklam alabilecek misiniz? Google Adsense ile tatminkar bir gelir elde edebilecek misiniz?

Diğer haber sitelerinden farklı olarak okuyuculara neler sunacaksınız?

Haber sitesi = Hız (Hızlı olmak zorundasınız) - Anlık haber (Okuyucu en yeni içerikleri görmek, okumak ister) - Bağlılık (Okuyucuları sitenize bağlamalısınız) - Emek (Emek olmadan, yemek olmaz, çalışmalısınız) - Risk (Risk almadan bir şeyler kazanmak çok zor, alacağınız maksimum riski belirleyin)

Her şeyden önce haber sitesi bir ekip işi. Ciddi bir ekip kurmadan haber sitesi açmak çok yanlış. Ekibiniz yoksa haber sitesi açmamanızı öneririm.

Çünkü bir noktadan sonra tek başınıza sıkılacaksınız, karamsarlığa kapılacaksınız. Tüm gününüzü bilgisayar başında sitenize sağdan soldan bulduğunuz haberleri girmekle geçireceksiniz. Diğer işlere vaktiniz kalmayacak.

Günleriniz böyle geçecek, reklam alamayacaksınız. Reklam almak için reklam veren kişi ya da kurumlar ile iletişime geçmeniz gerekecek. Haber siteniz ile sizden başka ilgilenen kişiler olmadığı için dış sahada rahat bir şekilde çalışamayacaksınız. Google Adsense reklamlarına bel bağlayarak bir günü kurtarmaya çalışacaksınız.

Rakibiniz çok olduğu için daha fazla trafiğe sahip olanlar sizden daima bir adım önde olacak. Haber siteleri arasında düzenli olarak reklam alanlar yıllardır belli. Günlük binlerce trafiğe sahip bir haber sitesi olmadığınız sürece reklam almanız zor. Alexa sıralamasında iyi konumda olan, iyi trafik alan sitelerin bile birçoğu Adsense reklamları dışında banner reklam alamıyor.

Neden mi? İşte bu noktada kaliteli ve profesyonel habercilik devreye giriyor. Çünkü haber siteleri biçim ve içerik bakımında neredeyse birbirinin aynısı. Reklam veren kişi ya da kuruluşlar dolayısıyla büyük siteleri tercih ediyor. Çünkü onları daha güvenilir ve gerçek haber kaynağı olarak algılıyor.

Bu noktada özel haber üretmek gerek. Haberleri olduğu gibi kullanmamak gerek. Haberleri profesyonelce sunmak, fark yaratmak lazım. Burada editörün profesyonelliği devreye giriyor. Copy-paste ile boşa kürek çekilmemeli.

Haber merkezi oluşturmak en önemli nokta. Haber kaynağı olabilecek kurum, kuruluş ve kişilerin size içerik göndermesini sağlamanız gerek. Sanal yazı işleri kurmanızı tavsiye ederim. Bu da zaman ve sabır işi.

Ulusal bir haber sitesi yapmak istiyorsanız işiniz çok daha zor olacak. Ajans üyesi değilseniz ve bir haber merkezi oluşturmadıysanız haber konusunda sıkıntı çekeceksiniz.

Copy-paste şeklinde haberler girseniz de gerçek anlamda bir noktaya gelemeyeceksiniz. Anlık olarak güzel hitler yakalayabileceksiniz ancak bu düzenli ve daimi olmayacak.

Sert düşüşler yaşayarak sitenizin Google gözünde de itibar kaybetmesine tanık olacaksınız. Sayısal veriler (Alexa, ziyaretçi sayısı, Pagerank, index sayısı vb.) sizi yaptığınız işten soğutacak.

Daha fazla ziyaretçi çekmek için Google News'e haber sitenizi ekletmenin yollarını arayacaksınız. Hit uğruna birçok içeriği sitenize ekleyerek ziyaretçi kapma yarışına gireceksiniz.

Haber sitesi açmadan önce bu sıraladığım maddeleri enine boyuna düşünün. Haber sitesi kolay. Onlarca haber sitesine sahip olabilirsiniz. Peki, ya sonrası? Haber sitelerinin birçoğu sallantıda. Artık içerik üreten haber sitesi pek kalmadı. Var olan içerikler siteler arasında dolaşıp duruyor.

Çok daha farklı ve orijinal içeriğe sahip olan okur odaklı haber siteleri öne çıkacak. Online habercilik alanında farklı bir bakış açısı geliştirir ve haber sitesini bu doğrultuda açarsanız bir noktaya gelebilirsiniz.

Haber sitesi konusunda profesyonel kişilerden destek almaktan çekinmeyin.







Haber sitesi açmak için nereden başlamalı? Haber sitesi açmak için nereden başlamalı? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Ocak 05, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.