Haber siteleri için yeni bir dönem başlıyor

Haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınıp alınmaması medya dünyasında uzun zamandır konuşulan konuların başında geliyordu.

Bu hafta, internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Kabul edilen tasarıya göre, internet ortamındaki resmi ilanlar, Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayınlanacağı ifade ediliyor.

İnternet ortamında yayınlanan resmi ilan ve reklamların tespiti ve takibinde, Basın-İlan Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu iş birliği içinde çalışacak.

Tasarıda internet haber sitesinin tanımı, "internet ortamında haber ya da yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapan süreli yayın" olarak belirleniyor.

Tasarıda öne çıkan diğer başlıklar ise şunlar:

İnternet haber sitelerine sahibinin, varsa temsilcisinin veya sorumlu müdürünün adları, adresleri, haber sitesinin faaliyet gösterdiği işyeri adresi ile yer sağlayıcının adı, adresi ve ticari unvanı, kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında bulundurma zorunluluğu getiriliyor.

(İnternet ortamında yayın yapan birçok  haber sitesinde bırakın künyeyi iletişim kurulabilecek bir e-mail adresi bile bulunmuyor. Bu tür siteler genelde kopyala-yapıştır mantığı ile hareket ediyor. Ben bu tür siteleri merdiven altı haber siteleri olarak tanımlıyorum.)

İnternet haber sitelerinde bir içeriğin internette ilk kez sunulmaya başlandığı tarih, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.

(Bu güzel bir gelişme ancak çoğu haber sitesi hit almak uğruna aylar önceki haberi, foto galeriyi yeniymiş gibi okurlara sunuyor. Haber sitesi yönetim paneli üzerinden haberlerin tarihi değiştirebildiği için aylar hatta yıllar önce yapılan haberlerin yeni yapılmış gibi okura sunulması mümkün. Okuyucuların bu şekilde  kandırılmasından vazgeçilmeli.)

İnternet haber siteleri, gazete ve dergi gibi süreli yayınlara Basın Kanunu'na göre belirtilen beyanname yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmemeleri halinde uygulanan yayın durdurma cezasına tabi olmayacak.

(Haber sitelerinin ilgili makama beyanname vermesi iyi bir gelişme. Böylece sözde haber siteleri ile paravan haber sitelerinin ayrılması bir nebze de olsa mümkün olabilir. Beyanname olayı, birçok paravan haber sitesi sahibinin canını sıkabilir. Belki mevcut haber siteleri arasında faaliyetlerini durduranlar da olabilir. Yaşayıp göreceğiz.)




Beyanname vermeyen internet haber sitelerinin, Cumhuriyet Başsavcısının talebi üzerine Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından internet haber sitesi vasfının kaybedildiğine karar verilecek.

(Beyanname verme işinin zorunlu olup olmayacağı bilinmiyor. Eğer zorunlu olmazsa haber sitelerinin birçoğu için mevcut durumdan farklı bir gelişme olmayacak. Bu konuda net bir karar verilmeli.)






İnternet haber siteleri yayınladıkları içerikleri, doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 6 ay süreyle muhafaza edecek ve gerektiğinde, talep eden yetkili mercilere teslim edilmesi zorunda olacak.

Yayının herhangi bir şekilde soruşturma ya da kovuşturma konusu yapılması halinde, bu işlemlerin sonuçlandığının yetkili mercilere, ilgili internet haber sitesine yazılı olarak bildirilmesine kadar soruşturma ya da kovuşturma konusu yayın kaydının saklanması zorunlu olacak.

(Haber sitelerinin birçoğunda arşiv kısmı var. Bunların ana sayfada belirgin bir şekilde yer alması ve talep edilmesi durumunda ilgili mercilere teslimi mümkün. Aksi takdirde içeriklerin saklanması ancak Word dosyaları şeklinde mümkün olabilir. Bu da ne kadar sağlıklı olur o da ayrı bir tartışma konusu. İnternet ortamındaki her içerik kolayca değiştirilebildiği için bu içerik saklama mevzusu pek sağlıklı işleyemeyebilir. Sağlıklı ve sistemik bir takip sistemi kurmak zor gibi.)






İnternet haber sitesi sorumlu müdürü, düzeltme ve cevabı, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve tekzip başlığı altında bir hafta süreyle yayınlayacak.

İnternet haber siteleri, düzeltme ve cevap yazısının yayınlanmaması halinde, hakim, masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak üzere bu yazının iki internet haber sitesinde yayınlanmasına karar verebilecek.

(Tekzip metni haber sitesinde manşette ya da üst kategorilerde görünür bir şekilde belirtilen süre boyunca yayınlayabilir. Bu noktada bir sıkıntı yaşanmaz. İnternet haber sitelerinin düzeltme ve cevap yazısı yayınlamaması halinde hakimin masrafların yayın sahibi tarafından karşılanması üzerine tekzip yazısını iki internet haber sitesinde yayınlanmasına karar vermesi de ilginç bir madde. Bu madde gerçek anlamda uygulanırsa haber siteleri için ek bir kazanç elde edilmiş olabilir. Bu durum ücret karşılığı tanıtım yazısı yayınlamak gibi. Tekzip metnini yayınlayan haber siteleri bunun karşılığında ücret alacak. Tekzip metnin yayınlanacağı haber sitelerinin nasıl ve neye göre seçileceği de merak konusu.)

Merak edilen sorular

Haber siteleri Basın Kanunu kapsamına girerse çalışanlarının, sahiplerinin Basın Kartı alma hakkı da olacak. Peki, Basın kartı almak için bekleme süresi ve diğer şartlar nasıl olacak? Kağıt gazetelerdeki aynı şartlar mı geçerli olacak? Basın Kartı ile ilgili ayrı bir yazıyı müsait zamanda hazırlayacağım.

-Bu kanun tasarısı yasalaştığında verilecek resmi ilanların hangi sitelerde nasıl yayınlanacağı da ayrı bir merak konusu. Resmi ilan yayınlayacak sitede aranan özellikler neler olacak? Sitelerin günlük ya da aylık ziyaretçi sayısı mı belirleyici olacak? Çalışan editör sayısı mı? Yoksa yayın yaptıkları bölge mi? Resmi ilan yayınlama işinin büyük haber sitelerinin işine geleceğini düşünüyorum. Çünkü her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyorlar. Yerel haber sitelerinin bu noktada konumu ne olacak merak konusu.

-Resmi ilanları kağıt gazetelerde sütun/santim hesabı yayınlanıyor. Peki, internette nasıl yayınlanacak? Kelimeye göre mi ücret ödenecek? Yoksa sitenin ziyaretçi sayısı ve yayın kapsamına göre mi? Doğal olarak yerel haber sitesi ile ulusal haber sitesinin aldığı ücret bir olmayacak. Bir haber sitesinin resmi ilan geliri ne olacak merak ediyorum.

-Haber siteleri biçim ve içerik bakımından, resmi ilanlar bakımından nasıl denetlenecek? Bu denetim hangi periyotlarda ve kimler tarafından yapılacak?

-Resmi ilan yayınlayan haber sitelerininin ilanları hangi durumlarda kesilecek?

-Haber sitelerinde iletişim fakültesi mezunlarının istihdam edilmesinin önü açılabilecek mi?

-Haber sitesi sayısı bu tasarının yasalaşması halinde artacak mı yoksa azalacak mı?

-Bu tasarı sadece haber sitelerini mi kapsayacak? Haber sitesi tarzı yayın yapan birçok portal ve blog bulunuyor. Bunlar arasından haber sitelerinden çok daha fazla ziyaretçi çekenler de var.

Haber sitesi açmak isteyenler bu tasarı ile ilgili birçok şeyi merak ediyor. Haber sitesi açarak para kazanmak isteyen girişimciler, ve online habercilik sektörüne girmek isteyen şirketlere faydalı olabilecek türden içerikleri paylaşmaya devam edeceğim.

Bu başlıklar üzerine yoğunlaşacağım

Medya İstasyonu'nda blog yazarlığı hakkında bilgilerin yanı sıra ilerleyen süreçte şu başlıklarda da ayrı ayrı faydalı içerikler üreteceğim:

Haber sitesi nasıl kurulur?

Haber sitesi nasıl açılır?

Haber sitesi için hangi yazılımlar seçilmeli?

Haber siteleri nasıl para kazanır?

Haber sitesi nasıl yönetilir?

Haber sitesine nasıl ziyaretçi çekilebilir?

SEO uyumlu haber metni nasıl yazılır?

Haber sitesinde manşet yönetimi nasıl yapılır?

Haber sitesi açarken nelere dikkat edilmeli?

Haber siteleri sosyal medyayı nasıl kullanmalı?

Haber sitesinde görsel seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Haber sitesi foto galeri hazırlamanın püf noktaları neler?

Haber sitesine reklam nasıl alınır?

Haber sitesi nasıl güncellenir?

Haber sitesi için isim nasıl seçilir?

Haber sitesi sloganları nasıl oluşturulur?

Haber sitesi yönetimi için editör ekibi nasıl oluşturulur?

Haber sitesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Google News'e haber sitesi nasıl eklenir?

Haber Ajansı üyelik fiyatları ne kadar?

Haber sitesi için haber kaynakları nasıl toplanır?

Haber sitelerinde en çok okunan haberler nelerdir?

Haber sitesinin tanıtımı nasıl yapılır?

Haber siteleri için SEO öneri

Haber sitesi yazılımı şirketi seçerken nelere dikkat edilmeli?

Haber sitelerinde en çok yapılan hatalar neler?

Haber nasıl yazılır? Haber nasıl üretilir? Haber kaynağı nasıl bulunur?

Basın bülteni nasıl hazırlanır? Basın bülteni haber olarak nasıl düzenlenir?

Basın bülteninin haber olup olmayacağına nasıl anlaşılır?

Advertorial reklam nedir? Haber sitelerinde advertorial reklam nasıl kullanılır? Nasıl hazırlanır?

Alexa, PageRank, index sayısı, domain yaşı, Dmoz kaydı haber siteleri için ne kadar önemlidir?

Ziyaretçilerin haber sitelerinde hoşlanmadığı şeyler nelerdir?









Haber siteleri için yeni bir dönem başlıyor Haber siteleri için yeni bir dönem başlıyor Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Temmuz 11, 2014 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.